Hepimizin aşina olduğu “Fakir ama gururlu bir gençti.” repliği ile hayatımızın birçok alanında gururumuzdan veya gururumuzun incinmesinden söz ediyoruz. Peki gururun anlamı ne biliyor musunuz? Gurur aslında Yeşilçam sahnelerinde sözü geçtiği kadar masum olmayan aksine uzak durulması gereken bir şeydir.
Gururun anlamı
Gurur kelime anlamı olarak TDK‘da; “kendini beğenme, büyüklenme.” olarak tanımlanmıştır. Yani gururlu bir insan ne demek derseniz; gururlu insan, kendini beğenen, büyüklenmeyi seven kişidir. Gurur yapmak ne demek diye soranlar için; gururun “Fakir ama gururlu bir gençti.” repliğinde ki kadar masum bir şey olmadığını, gururun anlamını öğrendiğinizde fark etmiş olacaksınız.
Gurur ne demek örnek konusuna ise psikoloji devreye girmiştir. Psikolojide gurur tanımına da değinilmiştir. Psikolojiye göre gururlu insanların tanımı da sözlük tanımıyla eşdeğer niteliktedir. Psikolojiye göre bu insanlar; niteliklerini ve güçlü yanlarını abartmaktan zevk alırlar ve muhtemelen bunu zayıflıklarını göstermekten çekindikleri için yaparlar. Toksik ilişki kuran insanlar genellikle gururlu insanlardır.
Onur ve gurur ne demektir konusunda yine yanılgıya anlam yanılgısı ortaya çıkmaktadır. Gurur anlamı için açıklama yapmıştık, kendini beğenmekti. Onur ise; kişinin kendi varlığına, kendi kişiliğine karşı beslediği saygı, insanı insan yapan iç değerdir.

Gururlu insanların özellikleri
Gurur anlık olmaktan ziyade, sürekliliği olan bir davranıştır. Aşırı gururun bize ve çevredekilere zarar verebileceği kanıksanmış olsa da, uzmanlar gururun nasıl yönetileceğinin bilindiği takdirde olumlu bir duygu haline dönüşebileceğini düşünüyor. Peki gururlu insanların özellikleri nelerdir? Gururlu kişinin belirtilerini birlikte değerlendirelim.
- Oldukça açık sözlüdür. Pattadanak her şeyi dile getirmekten çekinmez.
- Yanlışları kabul etmez ve her zaman haklı olduklarını düşünür.
- Yardım istemeyi bilmezler. Gelen yardım tekliflerini ise ağır dille reddederler.
- Sevgisi ne kadar büyük olursa olsun, gururunu inciten bir durum yaşadığı insana tekrar dönmez.
- Affetmesinin zor olduğu kadar, af dilemesi de oldukça zordur.
- Kendine iltifat edilmesini oldukça sever.
- Sevmediği kişilere seviyormuş gibi davranamaz.
- Tek başlarına vakit geçirmeyi severler. Bu onlar için yalnızlık anlamı taşımaz.
- Yalan söylenmesine tahammülleri yoktur. Kendileri de yalana başvurmazlar.
- Bir söz verdiyse, onun gerçekleştirmek için tüm fedakârlıkları göze alabilir. Sizden de aynısını bekler.
- Sırdaş seçmek için en ideal insanlardır.
- Gurur ve kibir arasında ki farkı oldukça iyi bilmediklerinden mütevazı yaşam onların uzağındadır.
- Zayıf noktaları gururlarıdır. Gururlarına yapılan tehditlere karşı zayıftırlar.
- Gurur ve mutluluk duygularının bir arada yaşamaları oldukça zordur.
Gururun insana verdiği zararlar
Dini inançlara göre şeytan gururundan dolayı Allah’a boyun eğmemiştir. Onun gururu en iyi olmak ve en büyük olmak için kurgulanmıştı. Olması gerekenden fazlası insan da olduğu takdirde; gurur insanı perişan eder. Yalnızlığa mahkûm edilen şeytanı düşünün, gururlu yaşamanın bedelleri oldukça ağırdır ve gurur insana zarar verir. Gurur benim neyime dedirten kişisel tecrübelerimden bahsedecek olursam; gurur insana hiçbir şey kazandırmaz. Yani gururlanma insanoğlu!
- Gururlu insanların gerçek dostluk edinmeleri oldukça zordur. Kendi doğrularından taviz vermediği için insanlar tarafından benimsenmesi oldukça zordur.
- Gururlu insanlar sürekli gergin olurlar. Bu da hem anatomik hem de psikolojik sağlıklarını olumsuz etkiler.
- Gururlu insanlar başka insanların ne diyeceğine oldukça önem verir. Aslında tek doğruları kendi kuralları olsa da, farklı insanların ne diyeceklerine de göz atmadan edemezler.
- Gururlu insanlar doğallıktan uzaktırlar. Genellikle rahat konuşamaz, rahat kahkaha atamaz veya rahat ağlayamazlar.
- Gururlu olma hissi mütevazılıktan uzaklaşarak herkesten büyük olma isteğine bürünürse, insanı ahlak bozukluğuna götürebilir.
Gururlu biriyle iletişim kurmak
Gururlu insanlarla iletişim kurmak oldukça zordur. Çünkü benlikleri her şeyin önünde bulunmaktadır. Peki gururlu bir kişiye nasıl davranılır, gururlu birine yaklaşım tarzımız ne olmalıdır?
- Gururlu insanlarla tartışmaktan kaçının. Çünkü cahille tartışmak kadar gereksizdir. Doğrudan çok karmaşık bir çatışmaya girmek anlamına gelir ve kalp kırmaktan kaçınmaz.
- Gururlu insanlara karşı benlik saygınıza karşı yorum yapmasına müsaade etmeyin. Çünkü sizi vuracakları yer tam olarak burası olacaktır.
- Gururlu bir insanla başa çıkmanın en iyi yolu pasif bir tutum sergilemekten ziyade korku ve tedirginlik duymadan ve agresif olmadan, iddialı bir şekilde her şeyi söyleyebilmektir.
- Gururlu insanların gösterdiği tutumlar; kendilerini daha iyi hissetmektir. Bu yüzden empati kurarak ilerlenmesi ve her şeyin açıkça dile gelmesi daha zararsız olacaktır.