Bu yazıda doğru diş bakımı için yapmamız gerekenlerle beraber yapmamamız gerekenlere de değineceğim. Elektrikli diş fırçası ve diş ipi gibi aletler sayesinde dişlerimize iyi bakmak oldukça kolay. Ne yazık ki, çoğumuzun günlük diş ipi kullanmanın ve fırçalamanın yararlarını baltalayan kötü alışkanlıklarımız var!
Sağlıklı alışkanlıklarımızın boşa gitmemesini sağlamak için bugün dişlerinizi mahvedebilecek 7 kötü alışkanlığı keşfedeceğiz. İyi alışkanlıklarınızı sürdürerek ve bu kötü alışkanlıkları ortadan kaldırarak, gülümsemenizi koruduğunuzdan ve ağzınızı sağlıklı tuttuğunuzdan emin olabilirsiniz.
Dişlere en zararlı 7 alışkanlık
Dişlere zararlı gelen şeyler aslında hepimiz tarafından biliniyor. Beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak hepimizin hedefiyken, bildiklerimizi uygulamak son derece önemli.
Yeterince Su İçmemek
Her gün yeterince su içmiyorsanız, dişlerinize iyilik yapmıyorsunuz demektir. Dehidrasyon ağız kuruluğuna sebep olur. Uzmanlara göre ağız kuruluğu diş çürümesine, mine kaybına, diş hassasiyetine ve diğer rahatsızlıklara yol açabilir. Gün boyunca su içtiğinizden emin olun. Gerekirse kafeinli içecekleri ve diğer saf su içermeyen içecekleri azaltın ve dişlerinizi sağlıklı tutmak için su ile değiştirin!
Tırnaklarınızı ısırmak
Ellerinizi yüzünüzden uzak tutmak için başka bir nedene ihtiyacınız varsa, şunu göz önünde bulundurun: Tırnak yemek dişlerinizi mahvedebilir! Tırnaklarınızı ısırdığınızda, çenenize gereksiz bir baskı uygular ve dişlerinizdeki mineyi aşındırırsınız. Tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak için biraz yardıma mı ihtiyacınız var? Acı tadı olan bir oje sürmeyi deneyin ve genel stres seviyenizi azaltmaya çalışın.
Çok Güçlü Fırçalamak
Ne kadar basınçlı fırçalarsanız o kadar temiz olmaz! Dişlerinizi fırçalamak onları sağlıklı tutmak için hayati öneme sahip olsa da, bunu çok ileri götürmek mümkün! Dişlerinizi çok sert bir şekilde fırçalamak, koruyucu mine tabakasını aşındırarak çürüklere ve diş çürümesine neden olabilir. Dişlerinizi fırçalamayı ağzınıza bir masaj olarak düşünün! Fırçalama alışkanlıklarınızın size zarar vermediğinden, yardımcı olduğundan emin olmak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
Buz Çiğnemek
İçeceğinizde ki buzları çiğnemek zararsız bir alışkanlık gibi görünebilir, ancak sonuçları şaşırtıcı derecede korkunçtur! Buz çok serttir – aslında dişleri kıracak ve dolguları kıracak kadar serttir! Buz çiğnemenin diğer uzun vadeli etkileri arasında çene ağrısı ve diş hassasiyeti yer alır. Dişlerinizi korumaya yardımcı olmak için mümkün olduğunca buz çiğnemekten kaçının.
Sigara içmek
Sigara içmek her şeyde olduğu gibi dişleriniz için de kötüdür. Sigara içmek dişlerinizdeki plak ve bakteri miktarını arttırır, genellikle diş eti hastalığına ve hatta diş kaybına yol açar. Yalnızca bu kadar da değil! İnatçı yüzey lekeleri ve ağız kokusu, diş eti hastalığı kadar kötü olmasa da, uğraşmak isteyeceğiniz problemler de değildir!
Dişlerinizi Araç Olarak Kullanmak
Muhtemelen hepimiz dişlerimizi inatçı bir paket cips açmak veya bir parça ambalaj bandı yırtmak için kullandık. Ancak dişlerinizi alet olarak kullanmak, kolayca yontulmuş dişlere, kırık dolgulara ve hatta ağız yaralanmalarına neden olabilir! Kendinizi ve ailenizi bir şeyleri açmak veya yırtmak için dişlerinizi kullanmaktan caydırmak için evin etrafında kullanışlı birkaç makas bulundurun.
Çok Hızlı Fırçalamak
Dişlerinizi yeterince uzun süre fırçalıyor musunuz? Uzmanlar dişlerinizi 2 tam dakika boyunca ve günde iki kez fırçalamanızı önerir. 2 dakika fırçalamak daha fazla plak çıkarır ve diş macununuzdaki florürün işini yapması için yeterli zamanı verir. Birçok elektrikli diş fırçası, ne kadar zaman geçtiğini zaten size bildirir. Benim Braun Oral-b Pro diş fırçam zamanı benim için sayıyor.