Sebzelerde çeşitli vitaminler önemi yıllardır kabul edilmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler olarak isimlendirilen yeşilliklerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı özellikle avantajlıdır. Yeşilliklerin faydaları;
- Yüksek antioksidan içeriği bulunur.
- Zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.
- Kalorileri ve karbonhidratları düşüktür, besinlerle dolu düşük glisemik bir gıda kaynağı sağlar.
- Yüksek lif içeriği, sindirim fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olur, bağırsak sağlığına ve kilo dengesine yardımcı olur.
Araştırmalar, koyu yapraklı yeşillikleri içeren bir diyetin, kalp hastalığı, diyabet, bazı kanserler ve erken ölüm gibi çok çeşitli hastalıklarla ilişkili olan vücuttaki hücresel hasarın korunmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yeşillikler, enerji üretimine ve günlük canlılığa yardımcı olarak besin eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir. Niasin (gıdayı enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur), flavonoidler (hücre sinyal yollarını geliştirir), karotenoidler (hastalık önleme yollarını geliştirir), sülforafan (vücuttaki iltihabı yatıştırır) ve Omega-3’ler (vücutta önemli bir yağ asidi) gibi biyoaktif bileşikler içerirler.
Yeşillikler Hangi Vitamin ve Mineralleri İçerir?
Yeşillikler açısından, odaklanmanız gereken birkaç harika şey var. Seçtiğiniz koyu yapraklı yeşilliğin kesin faydalarını öğrenmek için aşağıya bakın!
- Ispanak: Demir, magnezyum, fosfor, folik Asit, kalsiyum
- Su teresi: C vitamini, magnezyum, kalsiyum
- Roka: C ve K Vitaminleri, magnezyum
- Lahana: C, K ve A Vitaminleri, potasyum, selenyum
- Pancar yeşillikleri: Besinler ve antioksidanlar açısından zengin
- Pazı: Polifenoller açısından zengin
- Karalahana: A, C, K Vitaminleri, Folat, Kalsiyum
Yeşillik Tüketmenin Faydaları
Koyu yapraklı yeşillikler, optimal, canlı bir sağlık için önemli miktarda önemli vitamin ve mineral içerir. Koyu yapraklı yeşilliklerinizdeki bu besinlerin ne gibi faydalar sağlayabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!
- B vitaminleri : vücudumuzdaki enzimlerin görevlerini yerine getirmelerine, hücresel fonksiyonları desteklemelerine, besinlerin parçalanmasına ve vücutta taşınmasına yardımcı olur.
- A Vitamini : Görmeyi, bağışıklığı, üremeyi, büyümeyi ve gelişmeyi destekler.
- C Vitamini : Hücreleri serbest radikallere (hastalıkta rol oynadığı gösterilen moleküller) karşı korumaya yardımcı olur.
- E Vitamini : Kan, beyin ve cilt sağlığını destekler.
- K Vitamini : Kemiklerin korunmasına ve inflamatuar hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
- Antioksidanlar : Hücreleri serbest radikallere karşı korur.
- Lif : Kase düzenini destekler, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur, kilo dengesini destekler.
- Demir : Vücut hücrelerinin büyüme ve gelişmesinde ve hormon desteğinde yer alır.
- Magnezyum : vücutta 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonda yer alır.
- Potasyum : Kalp atışını düzenler, kasların ve sinirlerin düzgün çalışmasını sağlar, vücuttaki besinlerin metabolizmasına yardımcı olur.
- Kalsiyum : güçlü kemikler, kalp ve sinirlerin oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olur.
Kan Şekeri Dengesi için Yeşillik Tüketin
Yukarıda özetlenen bol miktarda besin sağlayan yapraklı yeşilliklerin yanı sıra, yüksek kan şekerini (hiperglisemi) önlemeye ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı oldukları da görülür. Bu, esas olarak, sindirimi yavaşlatan ve nihayetinde kan dolaşımında şekerin emilme hızını yavaşlatan koyu yapraklı yeşilliklerdeki yüksek lif içeriğine yatırılır. Kan şekeri dengesi sadece kendinizi en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olmakla kalmaz, faydaları uyku kalitesi, hormon dengesi ve vücudun enerji üretimi gibi yaşamın diğer alanlarına da taşar.