Ne kadar uyursam uyuyayım bana yetmiyor diyenlerden misin? Sabahları kalktığında sanki dinlenmemiş hissi de kaçınılmaz bir sonuç mu? Hiçbir hastalık belirtisi olmamasına ve yeterince uyumana rağmen kendini sürekli yorgun hissediyorsan ve sürekli uykun geliyorsa ve bu durumu 6 aydan fazla süredir yaşıyorsan kronik yorgunluk sendromunu taşıyor olabilirsin. Her zaman yorgun hissetmek sosyal hayatını ve iş hayatını direkt olarak etkiler. Bundan kaynaklı ivedi bir çözüm bulmak gerekir.
Kronik yorgunluk fizyolojik ve psikolojik sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Organ yetmezliği, mineral eksikliği, kansızlık ve daha birçok etkeni olmakla birlikte elbette ki bu konulara değinmeyeceğim. Çünkü bu konular uzmanlık gerektirmektedir. Bundan dolayı doktor kontrolü gerekmektedir. Bende bunların hiçbiri olmamasına rağmen geçmeyen yorgunluk hissi bulunduğu dönem, bana nelerin iyi geldiğini paylaşacağım. En ufak aktivitede dahi enerjimin hemen tükendiği dönemleri bende yaşadım ve basit önlemler ile kolayca atlattım. Sende kendini sürekli bitkin ve yorgun hissediyorsan dediklerime kulak ver!
İçindekiler
Sürekli yorgun hissetmenin psikolojik nedenleri
Bu bitmek bilmeyen yorgunluk bende genel olarak psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıktığı için başlangıcı psikolojik sebeplere değinerek başlamak istedim. Düşünceler içerisinde kaybolduğum, geçmişe takılı kaldığım veya stresli olduğum zamanlar oturduğum yerden kalkmak dahi istemiyorum. Peki sürekli yorgun olmanın psikolojik sebepleri ve çözümleri nelerdir?
Anı yaşayamamak, anda kalamamak
Anı yaşayamamayı sadece geçmişte takılı kalmak olarak algılamayın. Takıntı haline gelen olayların etkili olacağı gibi geleceğe dair hayaller, kaygılar da anda kalmanızı zorlaştırır. Zihnimiz sürekli geçmişe dair hayal kırıklıklarını, üzüntüleri, pişmanlıkları taşıdığı gibi gelecek kaygısını ve planlarını da barındırabilir. Zihnimiz devamlı bu düşüncelerle meşgulse, stresli bir yaşam kaçınılmazdır. Yıpratıcı olan bu süreç ise kendini yorgun hissetmenin temel sebeplerinden biridir. Hatta sürekli uykunuz gelmesine rağmen, bu düşünceler uyumanıza engel olur!
Fazla sorumluluk altında ezilmek
Bazen yaşamla ilgili sorumluluklar, taşıyabileceklerimizden fazla olur. Herkesin, her şeyi bizden beklediği veya bizden beklentisi olan insan sayısının fazla olduğu o dönemler bensiz yapamazlar kalıbını oldukça çok kullanırız. İşte omuzlarımızda oluşan bu yük ile kendimi bitkin hissediyorum ve sürekli uyumak istiyorum dediğimiz o girdaba düşeriz. Buna çözüm olarak hayır diyebilmeyi bilmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim.
Kaygı bozukluğu, panik atak, depresyon
Başlıkta ki belirtilerden hangisine sahip olursanız olun yorgun düşmekte kaçınılmazdır. Beynimizin sürekli alarm halinde olmasından dolayı sürekli bayrak kaldırarak bizi dinlenmeye teşvik eder fakat ne kadar dinlenirsek dinlenelim bu yorgunluk geçmez. Çünkü anlamsız boşluk ve kayıtsızlık durumu aşılması gereken durumlardandır.
Mutsuzluk ve öfke
Kendini sürekli mutsuz, öfkeli veya engellenmiş mi hissediyorsun? Bu duyguların geçmiyor ve kronik hale dönüşmüşse elbette ki yorgun hissetmen de mümkün. Duygu yönetimini doğru yapman, kendine koçluk yaparak duygu birikiminden kurtulman gerekiyor. Aksi takdirde bu yorgunluk hissi giderek artacaktır.
Zihne vakit ayırmamak
Bedenimizin sağlıklı olması için beslenmemize dikkat ederiz, spor yaparız, takviye alırız değil mi? Hepsi dolaylı yollardan zihnimize de iyi gelse de zihnimiz de ilgiye ihtiyaç duymaktadır. Gerekli ilgiyi vermediğiniz zaman ise kronik yorgunluk ile size tepki vermektedir. Her gün zihninize en az 10 dakika ayırmanızı tavsiye ederim. Nefes egzersizi, meditasyon yapabilirsiniz, hayal kurup, hobinizle ilgilenebilirsiniz. Yapmış olduğunuz bu iyiliğe, zihniniz çok kısa sürede karşılık verecektir.
Sürekli yorgun hissetmenin fizyolojik nedenleri
Ne kadar uyursam uyuyayım bana yetmiyor, sürekli motivasyonum düşük ve hayattan lezzet alamıyorum, yapmak istediğim her şeyi sürekli ertelemek istiyorum diyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyler olduğunu unutmayın. Her durum, herkesi aynı şekilde etkilemiyor olabilir fakat sizin psikolojiniz ve sizin fizyolojiniz bu konularda daha hassas olabilir. Peki sürekli uykum geliyor ne yapmalıyım diye düşünenler için bir de fizyolojik nedenlere bakalım.
D vitamini eksikliği
“Bugün hava kapalı, içim buruk, hiçbir şey yapasım yok.” Bu cümleyi ne kadar çok kullanıyoruz değil mi? Bunun sadece psikolojik olmadığını biliyor musunuz? Kapalı havalarda vücut steroid hormonunun tetikleyicisi olduğu bilinen D vitaminini yeterince alamadığı için yorgunluk hissi omuzlarımıza yük olarak biner. Doktor tavsiyesi alarak, özellikle kış aylarında D vitamini takviyesi alarak yorgunluk hissinden kurtulabilirsiniz.
Yetersiz ve kalitesiz uyku
Geceleri yatmak bilmeyen ve sabahları kalkmak bilmeyen bir nesil olarak bir de mavi ışıklar hayatımıza girince eyvah! Uyku düzenimiz ve uyku saatlerimiz neredeyse her gün değişiyor. Kaliteli uyku alışkanlığı kazanmak için uyku disiplininizi kontrol altına almanız gerekiyor. İşe gece yarısı olmadan yatağa girerek başlayabilirsiniz.
Düzensiz kafein alımı
Kafeini uyarıcı olarak, ihtiyacımız olduğu zamanlarda almamız gerekiyor. Ben kahve içmeden duramam diye ortalıkta dolaşanlara asla uymamalısınız. Günde 5 bardak kahve içmek yük dışında hiçbir şey bırakmayacaktır. Kafeinin 6 saatte yarılanarak vücuttan atıldığını unutmayın.
Düzenli spor
Rahatlığımızdan asla ödün vermiyoruz. Bakkala bile arabayla giden insanlar olduğumuz için yaradılış gereği hareketli olmamız gereken saatleri pasif bir şekilde ziyan ediyoruz. Düzenli sporun fiziksel ve psikolojik olarak inanılmaz bir rahatlama sağlayacağını unutmayın.