Öğrenmek güzel şey vesselam. Tabi internet ortamında öğrenilen bilginin doğruluğunun da sorgulanması gerekiyor. Ulusal haber siteleri bile diş macunu tiplerinde ki renk kodlarını sorgulamış ve bu renk kodlarına ait şehir efsaneleri dizmiş. Söylentiler renk kodlarının kimyasal bileşen içeren maddelere göre damgalandığı söylenmiş.
Söylentilere göre diş macunu tüplerinde ki renk kodlarının ve diş macunu renk sıralaması anlamları;
- Yeşil: Doğal
- Mavi: Doğal ve ilaçlı
- Kırmızı: Doğal ve kimyasal karışımlı;
- Siyah: Kimyasal karışımlı.
Diş macunu seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında kesinlikle bu renk kodları baz alınmamalı. Çünkü paketler üzerinde ki diş macunu rengi tahmin edildiği gibi sağlıkla alakalı değildir. Günümüz de insanlar ekmeğin bile organiğini büyüteç ile ararken diş macunu üreten hangi aptal firma ben kimyasal bileşen kullanıyorum diye açık bir mesaj bırakabilir sizce?
Diş macunu renkleri ne anlama geliyor?
Peki diş macunu renkleri ne anlama geliyor derseniz hemen o konuya da değineyim. Diş macunu renk skalası olarak bilinen, aynı zamanda göz işareti, göz damgası, renk damgası veya kayıt damgası olarak isimlendirilen bu renk kodları paketin nasıl kesileceğini, büküleceğini veya katlanacağını taşıyan bilgiyi robotik sensörlere vermektir. Bu renkler genelde paketin geri kalanına göre daha farklı renktedir. Böylece diş macunu renk kodları sayesinde makine onları daha rahat okur ve tüpün uzunluğunu belirleyerek otomatik olarak kesip, katlanmasını sağlar. Bu kodlar süt kutularında ki renkler ile aynı mantıkta hazırlanmıştır ve ürün içeriği veya kimyasal değerler hakkında hiç bir bilgi taşımamaktadır.
Son olarak neden diş macunu dip renkleri farklı sorusunu duyuyorum; açıkçası kullanılan rengin pek önemi yoktur. Diş macunu arkasındaki renk, markaya ve üreticiye göre değişir. Her marka veya üretici kendi renk kodlarını yapar. Bu renk kodları, kalite kontrolde defolu malların belirlenmesini kolaylaştırır.
Doğru diş macunu seçimi nasıl olmalıdır?
Ben diş hekimi değilim ama iyi bir tüketici olduğumu düşünüyorum. Ondan dolayı diş minesi nasıl korunur, diş çürümesi nasıl önlenir gibi konuları acı tecrübelerim ile bazı kayıplar verdikten sonra birikimlerim arasına ekledim.
- Flor içeren macunları kullanın: Dişin çürümesini engellediği ve başlangıç çürüklerinin geri dönmesini sağladığı için her birey flor içeren macun kullanmalıdır. Bu durumun tek istisnası diş fırçalarken diş macununu yutma riski taşıyan çocuklar ve bireylerdir. İstisnanın sebebi ise florürün zararlarının ciddi sorunlara etki etmesidir.
- Diş hassasiyeti: Dişin mine tabakasının altında kanallar içeren dentin tabakası vardır. Dentin kanalları sağlıklı bir dişte mine tarafından örtülüdür. Çeşitli sebeplerden ötürü açığa çıkan dentin tabakası soğuk, sıcak, ekşi, tatlı gibi uyaranlar ile hassasiyete sebep olur. Hassasiyet problemi olanlar diş macunu seçerken hassasiyet giderici olanları tercih etmelidir. Hassasiyet giderici macunların içerisinde bulunan bazı iyonlar açığa çıkan dentin kanallarını tıkayarak hassasiyeti engeller.
- Beyaz renkli macunları tercih edin: Diş etindeki bir problemin tespiti fırçalamada ki kanama ile anlaşılır. Renkli macunlar kan rengini gizleyebilir. Mümkün olduğunca beyaz renkli macunlar tercih edilmelidir.
- Beyazlatıcı macunlara dikkat: Macunun içerisindeki partiküllerin diş yüzeyini çizmeyen tipte olmasına özen gösterilmelidir. Diş yüzeyi çizilmeleri ileride diş renklenmelerine yol açar. Yine de leke çıkarıcı diş macunları değil, beyazlatıcı diş macunları tavsiye edilmektedir.
- Diş eti kanaması önleme: Diş eti kanaması bulunan kişilerin diş macunu seçerken dikkat etmesi gereken konular oldukça önemlidir. Öncelikle diş eti kanamasının neden meydana geldiğini öğrenmek gerekir. Eğer aşırı sert diş fırçası ile yoğun baskı oluşturacak şekilde fırçalama işlemi yapılırsa diş eti kanaması olabilir. Bunun dışında diş etlerinin çekilmesi ve diş taşı oluşmasından kaynaklı diş eti kanamalarının olma ihtimali vardır. Bu tip kişilerin diş eti sağlığını destekleyici macunlar temin etmelerinden yarar var. Özellikle, yaban kekik ve misvak özlü diş macunları tercih edilebilir.
Diş macunu seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Tecrübelerim ile değil, hekim arkadaşlarım aracılığı ile toparladığım diş macunu seçiminde önemli olduğu söylenen öneri yığını;
- Diş macununun temel işlevi yiyeceklerin ve içeceklerin ağzımızda bıraktıkları tartarı yok etmek olmalıdır. Bunu yapan etken maddeler de kalsiyum , karbonat ve silika gibi maddelerdir.
- Diş minesine zarar vermeyen bir macun olması belkide en önemli konulardan biridir . Diş minesi hasarı sonradan düzeltilemez bu nedenle özellikle diş minesine hasar vermediğinden emin olmalıyız.
- Beyazlatıcı diş macunlarının bazılarında hidrojen peroksit seviyeleri çok yüksel olabilmekte bu durumda genel ağız sağlığını zarar vermektedir. Beyazlatıcı diş macunu alıyorsak çok özenli davranmalı ve diş macunu detaylarını dikkatle okumalıyız.
- Hidrojen peroksit ve karbonatın birlikte kullanıldığında macunlar diş eti kanamalarına neden olabilmektedir. Bu iki maddenin beraber kullanıldığı ürünlerden kaçınmalıyız.
- Diş eti iltihabı gibi durumlarda triklosan içeren diş macunları yaygın olarak önerilmektedir. Diş hekiminize danışarak triklosan içeren diş macunları tercih edebilirsiniz.
- Her insanın kimyası farklıdır. Bu nedenlerle herhangi bir diş macunu size özel etkilere neden olabilir eğer böyle bir etki görürseniz o diş macununu kullanmaktan kaçının devam eden bir durum olursa diş hekiminize mutlaka danışın .
- Aşırı tatlandırılmış diş macunlarının faydadan çok zararı olduğunu unutmayalım. Aşırı şekerin başka sağlık sorunlarına neden olacağından çok tatlı diş macunları tercih edilmemelidir.