Bir insan neden bir ilişkiye başlar? Elbette ki huzursuz olmak ve hayatını zehir etmek için değil. Bir ilişkinin başlamasının ana sebebi mutlu olmak ve hayatının geri kalanını o insan ile geçirme isteğidir. Bildiğiniz üzere her şey, her zaman yolunda gitmeyebiliyor. Hayatımıza bir insanı aldıktan sonra, tabiri caizse bizi zehirlese bile o insandan vazgeçemediğimiz anlar yaşıyoruz. Peki hayatımızı bu denli etkileyen toksit ilişki ne demek?
Toksik ilişkinin anlamı
Toksik ilişki ne demek ve toksik ilişki nedir sorularına cevap bularak incelemeye başlayalım. İlişkide kendinizi iyi hissetmek yerine, tam tersi duyguları yaşarken buluyorsanız size kötü bir haberim var. Son zamanlarda o çok duyduğumuz toksik (zararlı) ilişki hayatınızın başrolünde olabilir. Kişiye içten içe zarar veren, çok fazla manevi yıkıcı etkisi olan, ilişki içerisindeyken kişinin kendini iyi hissetmediği, buna rağmen de asla vazgeçemediği ilişkilere toksik ilişki denir. Toksik bir ilişki nedir sorusuna cevap bulduğumuza göre devam edelim.
Toksik ilişkiyi psikolojik bir zehirlenme olarak isimlendirmekte mümkündür. Bir ilişkiyi toksik kılan birçok sebep vardır. Sürekli sizi eleştiren, sürekli geçmişte yaşananları gündeme getiren, sizi anlamayan hatta belki de aşağılayan o adam veya kadın psikolojinizi zehirler. Siz ise onun verdiği bu zehri içtikçe kendinize olan güveninizi kaybetmeye, kendinizi her geçen gün daha fazla suçlamaya, daha çok değersiz hissetmeye devam edersiniz. Birde her gece neden bundan kurtulamıyorum diye düşünmek ise bu işin cabasıdır.
Toksik ilişki belirtileri ve sonuçları
Bir ilişkide her şeyin yolunda gitmesini beklerken, umduğumuzu elde edememiş olabiliriz. Bu ilişkilerin bizim için zararlı bir hâl almasını kendinize sorduğunuz sorulardan dahi tespit edebilirsiniz.
İlişkiyi kurtarma inancı
Bir çok deneme yapmanıza ve çok uzun zaman geçmesine rağmen bir şeylerin düzeleceğine dair inanca bağımlılık duygusunu baş sebep olarak gösterebiliriz. Emek harcadım, acaba sorunlar düzelir mi? Bu ilişkiyi ben kurtarabilir miyim?
Yetersiz hissettirme
Toksik ilişkilerde ki sebep, sonuç olarak gösterebileceğimiz bir durum da; ilerlemeye engel olmaktır. Evet doğru duydunuz! Partneriniz kişisel gelişim gibi kariyer hayatında dahi bir ilerleme yaşamanızı istemezler. Çatışmaya açık olmaları sebebiyle tartışma ortamında yetisiz ve beceriksiz olmanızı yüzünüze vurmak isteyecektir. Bu durum beraberinde kişi de yetersizlik duygusuna iter.
Kendini değersizleştirme, özgüven eksikliği
Kendinizi değersiz hissettiğiniz ve kendinizde kusura aradığınız anlarda yakanıza yapışan sorulardır. Benim yüzümden mi bu haldeyiz? Bu soru oldukça tehlikelidir. Çünkü genelde aldığınız cevap manipülasyon içerir. “Abartıyorsun, ilişkimizde sorun yok, benim seninle ilgili bir sorunum yok, sen büyütüyorsun.” gibi cevaplar sizi çaresizliğe daha çok itecektir.
Toksik ilişki bağı kurulan kişiyle bir ortamda ya da kalabalık bir çevrede sizi umursamadığını ya da görmezden geldiğini fark edebilirsiniz. Yalnızken gönlünüzü rahatlıkla alabilir. Bu durumun açıklaması sizi kaybetmek istememesi ve insanların algısında “o bana tabii ben değil” algısı yaratmaktır.
Ayrılığı göze alamama
Yas dönemini göze alamama ise yine insanı toksik ilişkiye iten sebepler arasındadır. İlişki istediği kadar zehirli olsun, zarar versin, sonuçta her biten ilişki ardından bir yalnızlık, bir yas dönemi vardır. Bazı insanlar bununla mücadelede kendilerini zayıf görürler.
Toksik ilişkiden kurtulmak sizin elinizde
Bu sebepleri bilmek son derece önemli. İşaretleri fark edin. Kabul edin. Fark etmek, değiştirmeye çalışmak ve gerçeklerle yüzleşmeye başlamak. Toksik ilişkinin, içtiğimiz zehrin hasarını fark edip kurtulabilirsiniz. Dürüst olun kendinize. Evet çok zaman ve emek harcadınız çok umutluydunuz ama kasıp kavuran o his. Onu susturmayın. Tutunacak dallar aramayın unutmayın her tutunduğunuz dal elinizde kaldı. En önemlisi de kendiniz olun.