Okul hayatında ve iş hayatında sunu hazırlama sürekli karşımıza çıkar. Bir olayı anlatmanın en güzel yöntemi de görsellerden ve grafiklerden faydalanılan sunum hazırlamadır. İş sunumu oluşturmak veya okul sunumu oluşturmak anlatmak istediğiniz fikri bir adım öne çıkaracak! Peki slayt nasıl yapılır?
Powerpoint ile slayt yapımı
Slayt hazırlamanın en kolay yöntemi Microsoft PowerPoint kullanmaktır. “Slayt nasıl yapılır?” sorusunun en kolay yöntemi için; Office uygulaması olan PowerPoint’i başlatıp aşağıda ki adımları takip edin. Hazır slayt örneklerini de uygulama içerisinde bulabilirsiniz. Peki powerpoint nasıl kullanılır?
- Ekle menüsünden Yeni Slayt‘ı seçin.
- Tasarım sekmesine giderek beğendiğiniz hazır tasarımları seçebilirsiniz. Kendi tasarımınızı kullanmak için Boş Sunu açarak ilerleyin.
- Başlık eklemek için tıklayın yazısını göreceksiniz. Artık sunu hazırlamak için ilk adım tamamlanmış olacak!
- İlk sayfada başlıkları ve görselleri ekledikten sonra sol köşede bulunan Yeni Slayt ile yeni bir sayfa ekleyin.
- PowerPoint resim eklemek sunumu güçlendirir. Slayta resim eklemek için üst menüden Ekle menüsüne tıklayın.
- Resimler sekmesine basarak resimleri slayta ekleyin ve köşelerinden tutarak boyutlandırın.
- Slayta yeni metin kutusu eklemek için de Ekle menüsünden Metin Kutusunu seçin.
- İçerikleri ekledikten sonra kaydedin.
Slaytı zenginleştirmek için grafik ekleyebilirsiniz ve zamanlama, geçiş ayarları ile çeşitli efektler kullanabilirsiniz. Microsoft Office lisansı yoksa kaygılanmayın, alternatif uygulamadan da bahsedeceğim.
Canva ile slayt hazırlayın
Programsız sunum hazırlamak için tercih ettiğim çevrimiçi uygulama Canva ile başarılı sonuçlar alıyorum. Çevrimiçi sunum hazırlamak amacıyla kullandığım bu uygulama ücretsiz şablon seçenekleri ile cezbedici. Ayrıca telefondan sunum hazırlama imkanı olması ve çözünürlüğün değişmemesi de bir diğer avantajı. Canva slayt kullanımına bakalım.
- Canva sayfasına gidin. Sunum için şablonlardan beğendiğinizi seçin.
- Tasarımınızı özelleştirerek içerikleri ve bilgileri ekleyin.
- Dışarı aktar seçeneği ile istediğiniz formatta kaydedin.
Slayt hazırlama programları
Slayt yapmak için Powerpoint ve Canva’dan bahsettim. Fakat elbette ki farklı alternatifler var.
- Google Slides ile programsız slayt hazırlayabilirsiniz. Telefonla slayt hazırlamak için de en pratik yollardan biridir.
- iPhone ile slayt oluşturmanın adı; Apple Keynote. Son zamanların en yenilikçi uygulaması. Mac ile sunum hazırlamak için de harika bir alternatif.
- Slidedog, Visme, Prezi, Zoho, FlexClip ve Clideo gibi siteler de programsız slayt hazırlamak için sunum hazırlama siteleri olarak tercih edebileceğiniz yerler.
Slayt hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler
- Netlik, anlaşılabilirlik ve görsel çekiciliği bir sunumun vazgeçilmez unsurlarıdır.
- Slayt metin veya görseller ile fazla boğulmamalı. Sade sunumlar daha dikkat çekicidir. Tanım, çözüm ve durumu özetleyen alakalı görsel kullanmak yeterli olacaktır.
- Dikkate alınmak ve dinleyicinin ilgisini çekmek için sunumlarda seçilen tema da son derece önemli. Alakasız renkler kullanmaktan kaçının.
- Doğru slayt yapımı için yazı tipi ve puntonu ayarını da doğru yapmalısınız. Boyutu rahat okunabilir büyüklükte olmalı. Yazı tipi ise ciddiyete ve içeriğe uygun olmalıdır. Bundan dolayı ana gövde (Calibri vs.) kullanılır.
- 2/4/8 kuralı slayt sunmanın en etkili yoludur. 2 dakikadan az sürede sayfaları geçmeyin, her sayfada en fazla 4 maddeye yer verin ve her madde içerisinde en fazla 8 kelime kullanın.
- İyi bir sunum ve anlatım duruma olan hakimiyetinizi gösterir. İlk izlenimi güçlü kılmak için sunum üzerinde hikayenize çalışın.
- Slayt süresi dinleyenler sıkmamalı. Aktarılmak istenen bilgi güçlü iletişim ile en kısa sürede anlatılmalı ve sonlandırılmalı.
- Slaytın gücü ve sizin anlatma yolunuzu beden dili ile destekleyin. Beden dili kullanıyor olmanız dinleyenlerin odağını arttıracaktır.
bokkuıj9j9