İş başvurularında adaylardan istenen CV’ler, işe alım görevlilerinin dikkatle incelediği dökümanlar arasında bulunur. Profesyonel bir şekilde hazırlanan CV’lerin yapılan iş başvurularını olumlu yönde etkilediği bilinir. Çünkü iş verenler, adaylar tarafından gönderilen CV ve diğer başvuru evraklarını değerlendirerek eleme gerçekleştirir.
Günümüzde birçok aday, iş başvurularından olumlu bir dönüş alamadığını belirtmektedir. Bu konu hakkında uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, iş başvurusu basamaklarında adaylar tarafından yaygın olarak çeşitli hataların yapıldığını göstermektedir. Yapılan yaygın hataların başında, CV ismi verilen dökümanların farklı iş ilanlarına herhangi bir özelleştirme yapılmadan gönderilmesi bulunur.
Makalemiz içerisinde, başvuru yapılan iş ilanına özel olarak CV hazırlamanın önemini tartışacağız. Profesyonel bir iş başvurusu gerçekleştirilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli bilgileri paylaşacağız. Bununla birlikte ilgili iş pozisyonuna özel olarak etkili bir CV oluşturma adımları hakkında önemli bilgiler vereceğiz. Lafı fazla uzatmadan konumuza giriş yapalım.
CV’nizi Özelleştirerek İş Verenleri Etkilemeyi Hedefleyin
CV’ler genel anlamda adayların kişisel bilgilerini, eğitim geçmişini ve iş deneyimlerini işe alım görevlilerine yansıtan başvuru dökümanlarıdır. Bu dökümanların hedefi 12’den vurmak üzere ateşlenmesi için yapılacak iş başvurusu pozisyonu kapsamında yapılandırılması gerekir.
İş pozisyonu için özelleştirilen CV’ler ilgili pozisyonun gerektirdiği uzmanlık alanını hedef alarak hazırlanır, iş verenleri etkilemeyi amaçlar ve yetkinliği ifade eder. Bu sebeplerle özelleştirilmiş CV’ler iş başvurularında adaylara avantaj sağlar ve başvuru yapan diğer adayların önüne geçilmesi için bir fırsat sunar.
İş ilanını yayınlayan şirket, kurum veya kuruluşların, birbirlerinden farklı vizyon ve misyon hedefleri bulunur. İş başvurusuna özel olarak hazırlanan CV’ler ilgili farklılıklar göz önünde bulundurularak hazırlanır. Bu noktada temel amaç, iş verenlerin gözünde “İşte aradığımız adayı bulduk” düşüncesini oluşturmaktır. Başka bir iş pozisyonu için hazırlanan CV’lerin yeni iş başvurularına gönderilmesi ise, yapılan başvurularda beklenen etkinin oluşturulmasını engeller.
CV’nizi Hazırlarken Profesyonel Örneklerden İlham Alın
Profesyonel bir CV hazırlamak, titiz bir çalışma gerçekleştirilerek tamamlanması gereken bir süreçtir. Bu süreç içerisinde adayların görsel olarak uygun bir format belirlemesi ve zengin bir içerik oluşturması gerekir. Profesyonel format, düzenli bir yapıyı temsil eder. Bu yapının temel bileşenleri CV sayfasının başlıklar kullanılarak bölümlere ayrılması, orantılı kenar boşluklarının oluşturulması, okunaklı bir yazı tipi seçimi ve yazı büyüklüğünün belirlenmesi adımlarını kapsar.
Zengin bir CV içeriği ise verilen bilgilerin kaliteli bir şekilde oluşturulmasını ve sunulmasını ifade eder. Yüksek kaliteli bir içerik oluşturmak için CV içerisinde yazım ve gramer hatası yapılmaması, iş ilanı ile doğrudan ilgili olmayan bilgilerin paylaşılmaması ve sade bir hitap dilinin kullanılması önerilmektedir. Hazırlanan CV’lerin iş başvurusu için gönderilmeden önce, az önce saydığımız bilgiler doğrultusunda kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.
İş başvuruları konusunda tecrübesiz olan veya meslek hayatına yeni başlayan adaylar, CV hazırlama adımlarında çeşitli hatalar yapar. İlgili hatalar iş verenlerin gözünde oluşturulmak istenen prestije gölge düşürür ve yapılan iş başvurusunun olumsuz olarak sonuçlanmasını sağlayabilir.
CV örnekleri bu noktada adayların profesyoneller tarafından hazırlanan dökümanları incelemesi için bir fırsat sunar. Ayrıca adaylar, kişisel nitelikleri doğrultusunda örnekler üzerinde değişiklik yapabilir ve örneklerden ilham alarak kendi CV’lerini düzenleyebilir. Bununla birlikte hazır CV taslaklarından faydalanmak, zengin ve düzenli bir yapı oluşturulma adımlarında zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
Becerilerinizi, Yetkinliğinizi ve İş Tecrübelerinizi Gözden Geçirin
İşe özel bir CV hazırlama süreci içerisinde adayların deneyimlerini ve niteliklerini değerlendirmesi gerekir. Bu değerlendirmenin ardından iş ilanında açıklanan pozisyonun gereksinimleri göz önünde bulundurularak bir CV yapılandırılmalıdır. Örneğin profesyonel bir aşçı, kendisini deniz ürünlerinde ve Çin mutfağında geliştirmiş olabilir. Eğer bu aşçı deniz ürünleri üzerine hizmet veren bir restorana iş başvurusu yapıyorsa, Çin yemekleri ile ilgili kazandığı deneyimlerini CV’sinde belirtmesi gereksiz olacaktır. Bu sebeple adayların iş ilanı doğrultusunda sahip oldukları yeteneklerini ve iş tecrübelerini gözden geçirmesi gerekir.
Kariyer hayatı içerisinde yetkinlik, ilgili iş pozisyonunda tanımlanan görevler için gerekli olan beceri ve nitelikleri ifade eder. Örneğin bir mimar adayının, hazırlanacak projeler kapsamında çizim programlarını etkili bir şekilde kullanma yeteneğine sahip olması gerekir. Başvuru yapılmak istenen pozisyon doğrultusunda adayların beceri ve nitelikleri yetersiz ise, bu durumda sertifika programlarına katılım sağlanarak mesleki gelişim yolunda ilerlenmesi tavsiye edilmektedir.
İşe özel olarak hazırlanan CV’ler, adayların başvuru yaptıkları pozisyon doğrultusunda aranan nitelikleri ön plana çıkararak vurgulama stratejisi üzerine kuruludur. Genel olarak beceri, yetkinlik ve tecrübe, iş dünyası içerisindeki birçok sektörde öncelikli olarak aranan niteliklerdir. CV özeti ismi verilen bölümde bu niteliklerin kısaca ifade edilmesi, iş verenlerin aday CV’sini daha dikkatli bir şekilde incelemesi için güçlü bir sebep oluşturacaktır.
İsteğe Bağlı Bölümleri Kullanarak CV’nizi Güçlendirin
İsteğe bağlı bölümler adayların kendileri hakkında daha çok bilgi sunmasını sağlar. İsteğe bağlı bölümleri CV içerisinde bulundurmak bir zorunluluk değildir ve bu bölümler adayların tercihleri doğrultusunda CV içerisine eklenir. İlgili bölümler sertifikalar, referanslar, hobiler, yabancı dil becerileri, gönüllü çalışmalar ve başarılar olarak sıralanabilir.
İsteğe bağlı bölümleri CV içerisine dahil etmek, ilgili iş pozisyonuna özel olarak CV’yi yapılandırmak, diğer adayların önüne geçmek ve işe alım görevlilerine karşı güçlü bir imaj oluşturmak amacıyla önem taşır.
Bu noktada dikkat edilmesi tavsiye edilen en önemli detay, isteğe bağlı olarak eklenmek istenen bölümlerin güncel bilgilerle hazırlanması ve iş ilanında aranan nitelikler doğrultusunda oluşturulmasıdır. İş ilanı ile doğrudan ilgili olmayan bilgilerin CV içerisinde sunulması, konu bütünlüğüne zarar verebilir. Ek bir bilgi olarak özelleştirilmiş CV’lerin bir sayfa uzunluğunda oluşturulması ve sayfanın iyi bir şekilde doldurulması tavsiye edilmektedir.
Sonuç
CV’ler iş başvurusu yapan adaylar hakkında işe alım görevlilerine bilgi sunan yazılı dökümanlardır. İş verenler bu dökümanları inceleme altına alarak ilgili pozisyon için en doğru adayı belirlemeye çalışır. İlgili iş pozisyonuna özel olarak bir CV hazırlamak, diğer adayların önüne geçmek için uygun olan altyapının oluşturulmasını sağlar. Bu kapsamda iş verenlerin gözünde iyi bir prestij oluşturmak ve etkileyici bir ilk izlenim bırakmakta mümkündür.
İş tanımına özel olarak hazırlanan profesyonel CV taslakları, iş başvurusu yapmak isteyen adaylar için örnek niteliği taşımaktadır. Ayrıca adayların kendi CV’lerini hazırlarken ilham almasını da sağlar. Bununla birlikte profesyonel CV taslakları içerisinde bulunan bilgiler, özelleştirilerek tekrar kullanılabilir.
Adayların kişisel becerilerini, başvuru yapılan pozisyondaki yetkinliklerini ve iş deneyimlerini değerlendirerek, CV’lerini oluşturması tavsiye edilir. CV içerisinde isteğe bağlı bölümler kullanılarak, adayların ön plana çıkan özelliklerini vurgulaması önerilir. Böylece yapılan iş başvurusundan olumlu bir sonuç almak için gerekli koşullar oluşturulabilir.