Kaç yaşında olursak olalım ya da ne kadar süredir çalışıyor olursak olalım, konu kariyer olduğunda hepimizin soru işaretleri vardır – bir ret mektubuna nasıl yanıt verileceğinden, bir rol uygun olmadığında hayır demeyi öğrenmeye kadar. Çalışmak istediğiniz bir şirkette bir görüşme ayarladınız. Ancak şimdi sadece markayı değil, aynı zamanda sorabilecekleri mülakat sorularını da incelemeniz gerekiyor.
Hangi mülakat sorularının en yaygın olduğunu ve bunlara nasıl cevap verileceğini öğrenmek için ulusal ve uluslararası mülakat sorularını sizler için derledim. Çağrı merkezinde birçok mülakata dahil olmuş biri olarak, çağrı merkezi mülakat soruları ve cevapları aynı zamanda askeriye mülakat soruları ve cevapları gibi birçok sektörde karşınıza çıkacak soruları derledim.
İçindekiler
En çok sorulan mülakat soruları ve cevapları
Bize kendinizden bahseder misiniz?
Muhtemelen bir iş görüşmesinde alacağınız ilk soru bu olacaktır. Kendinizden emin bir şekilde ve gülümseyerek cevap vermeye hazır olduğunuzdan emin olun. Görüşmeciler zaten sizin hakkınızda biraz bilgi sahibidir. Sonuçta onlara özgeçmişinizi gönderdiniz. Görüşmecilerin gerçekten istedikleri şey, geçmiş deneyimleriniz, şu anda başvurduğunuz rol ve uzun vadeli kariyer hedefleriniz arasındaki noktaları birleştirmenizdir.
Örnek olarak şöyle bir giriş yapılabilir: “Burada olduğum için çok heyecanlıyım çünkü bu rolü almak, veri analizi becerilerimi tüketici pazarlamasına olan ilgimle birleştirmeme ve bir pazar olma hedefime ulaşmama izin verecek. Dünyada iyilik için büyük bir güç olarak gördüğüm heyecan verici ve hızla büyüyen bir şirkette araştırmacıyım.“
Güçlü yönleriniz nelerdir?
SWOT analizi burada yardımınıza koşacaktır. İş görüşmelerinden önce ve hatta belirli aralıklarla kendiniz için SWOT analizi yaparak güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyebilirsiniz.
Zayıf yönleriniz nelerdir?
Zayıf yönlerinizin olması sizi güçsüz göstermez. Aksine kendinizi ne kadar iyi tanıdığınızı gösterir. Bu soruya dürüst cevap vermekten çekinmeyin. Gelişim alanlarınızı belirtmenizde hiçbir sorun bulunmamaktadır.
Mevcut işinizden neden ayrılıyorsunuz?
En son çalıştığınız yerden veya mevcutta ki işinizden neden ayrıldığınız veya ayrılmak istediğiniz önemli bir kriterdir. Çalışma koşullarına ve çalışma ortamına uyumunuzu anlatmanız için iyi bir fırsattır.
Yeni işinizden ne bekliyorsunuz?
Yeni pozisyonun veya yeni işin hayatınıza sağlayacağını düşündüğünüz etkileri açıkça dile getirebilirsiniz.
5 yıl, 10 yıl ve sonrasında nerede olmak istiyorsunuz? Bu iş oraya ulaşmanıza nasıl yardımcı olacak?
Can alıcı bir soru değil mi? Uzun vadeli planlarınız işte burada devreye giriyor!
Kısa ve uzun vadeli profesyonel hedefleriniz nelerdir?
Bunlar çok önemli sorular çünkü ilgi alanlarınızın ve şirketteki potansiyel zamanınızın nerede kesiştiğini gösteriyorlar. Mülakata gitmeden önce kariyer hedeflerinizi düşünün, ardından olmak istediğiniz yere ulaşmak için bir plan yapabilirsiniz. Şirketin değerlerini ve beklentilerinizi birbirine bağlamak için şirketi araştırdığınızdan emin olun.
Maaş beklentiniz nedir?
Parayla ilgili konuşmalardan çekinmeyin. Özellikle kadınlar, kendi değerlerini küçümseme eğilimindedir. Çoğu insan, maaş koşullarını müzakere edebileceğinizin farkında değildir . Topu karşı tarafa atmanın en iyi yolu nedir? Basit bir soru! “Maaş aralığı nedir?” ile yanıt verebilirsiniz. Bu şekilde, kendinizi düşük satmazsınız veya belirlenen ücret aralığının üzerinde bir rakam belirterek henüz yolun başındayken işi kaybetmezsiniz.
Bu şirket/endüstri/pozisyon hakkında ne biliyorsunuz?
Nerede, hangi pozisyonda çalışacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Mülakata girmeden önce kurum kültürünü ve yapılacak işin niteliklerini araştırmanız önemlidir.
Şirketimiz ve ürünleri/hizmetleri hakkında ne biliyorsunuz?
Belirsiz, genel ifadelerden kaçının. Şirkete ve değerlerine odaklanarak işe adım atmaya hazır olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Bu pozisyonla ilgili beceri ve deneyimleriniz nelerdir?
“Neden sizi tercih edelim?” sorusu ile aynı cevap türünü içeren bir sorudur. Yaptıklarınızı ve yapabileceklerinizi sergilemekten korkmayın.
Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?
Basit cevaplar vermemelisiniz. Hem kendiniz hem kurum için yapabileceklerinizi birleştirerek belirtin.
Bizi nasıl/nereden öğrendiniz?
Şirketi takip ederek bir meslektaşınız, mevcut işvereniniz aracılığıyla işi duyduğunuzu gösterin. İşi bildiğinizi çünkü orada çalışmak istediğinizi gösterin.
Bugüne kadarki en büyük başarınız nedir?
İşle ilgili veya sosyal hayatınızda karşılaştığınız ve baskı altındayken dahi iyi yönettiğiniz bir hikayenizi paylaşabilirsiniz. Geliştirdiğiniz iş yönetiminden, müşteri deneyiminden de bahsedebilirsiniz.
Bana diğer adayların yapamayacağı ne önerebilirsiniz?
Bir iş görüşmesi yaparken, masaya ne getirdiğiniz konusunda dürüst olmak ve kendinizi mükemmel adayın kalıbına girmeye zorlamamak önemlidir. Bunun yerine, şirketin ne aradığı belirlendikten sonra, onlara tam olarak ne elde ettiklerini söyleme fırsatını yakalayın. Başarılarınızın bir listesi yerine, başarılarınızın ve değerlerinizin hikayesini anlatın. Amaç, görüşmecinizin ayaklarını yerden kesmek değil, en olumlu niteliklerinizi sergilemek ve şirketin işe alım ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Bu pozisyon için sizden daha nitelikli olabilecek veya daha fazla deneyime sahip başka bir aday yerine neden sizi işe alalım?
Net cevap vermelisiniz. Diğer adaylardan korkmadığınızı ve o işi sizin hakkettiğinizi gösterin!
Çalışma alanınızı aşan bir projeden bahseder misiniz?
Bu soruyla ilgili harika olan şey? Son teslim tarihlerini karşılarken ne kadar hızlı dönebileceğinizi paylaşabilirsiniz.
Kendinizi üç kelimeyle nasıl tanımlarsınız?
Bu davranışsal soru, kişiliğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışır. Bonus, bir PDF’de yalnızca bir dizi beceriden ibaret olmayan çok yönlü bir birey olduğunuzu gösterebilmenizdir. Özgün olmak bu yanıtın önemli bir parçasıdır. Şirketler genellikle başvuranların karakterlerini belirlemeye yönelik sorular sorduklarında samimiyetlerini değerlendirir.
Stres veya baskıyla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Daha önce başınıza gelen bir hikayeden faydalanabilirsiniz. Başarı hikayeniz varsa onu da bu soruda paylaşın.
İş dışında ilginizi çeken üç şey nedir?
Sosyal hayatınızda neler yaptığınızı ve ne kadar çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunuzu açıklayın. Firmalar sosyal yönü güçlü kişilerin daha çok tercih edildiğini söylemektedir.
Sizi ne motive eder?
Kurum içi etkinliklerden, iş arkadaşlığının öneminden, takım çalışmasından tutun da, sizi motive edecek her konuya değinebilirsiniz.
Bana yöneticinizle aynı fikirde olmadığınız bir zamanı anlatın.
Hepimizin yöneticilerimiz ile yollarımızın kesişmediği zamanlar olabilir. Hayır diyebilmenin gücünü çok defa anlattım. Doğru bir zamanda hayır dediğiniz iş deneyiminizi paylaşabilirsiniz.
En son okuduğunuz ve beğendiğiniz kitap hangisiydi?
Bitirdiğiniz bir kitaptan bahsedin. Kurgu ve karakterlere kısaca değinerek kitabı birkaç kelime ile özetlemeniz fayda sağlayacaktır.
Baskı ve sıkı teslim tarihleri altında ne kadar iyi çalışıyorsunuz?
Şirketler, işi yapabilecek ve barikatlar varsa (ve her zaman barikatlar vardır) bir işaret fişeği gönderebilecek adaylar ister . Bu soruyu iyi yanıtlamak için hem çalışkan hem de iyi bir iletişimci olduğunuzu gösterin.
Yöneticiniz ve iş arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar?
Son ayrıldığınız ekibi hayal edin. Orada sizin hakkında düşündükleri veya dile getirdiklerini bu soru karşılığında söyleyebilirsiniz. Çağrı merkezi mülakat sorularında karşılaşmanız mümkün olan bir soru olduğunu belirtmek isterim.
İş dışındaki en büyük başarınız nedir?
Sosyal hayatınızda, kendinizle, ailenizle veya arkadaşlarınız ile ilgili bir deneyimi paylaşabilirsiniz. Hobileriniz sonucunda elde ettiğiniz profesyonel kazanımlar da en etkileyici örneklerdir.
İşte ki zor bir durumun üstesinden gelmek için uzlaşmak zorunda kaldığınız bir zamandan örnek verin.
Baskı altında kaldığınız veya aşılması zor bir andan başarıyla çıktığınız bir anınızı anlatmanız gerekmektedir. Yetkinlik mülakat soruları içerisinde sıkça karşınıza çıkacak bir soru olduğunu unutmayın.
İş hayatınızı ve kişiliğinizi başkalarına nasıl anlatırsınız?
Hazırlıklı olmanız ve net cevap vermeniz gereken bir soru da budur. İş hayatınızda ki gelişiminizi ve kişiliğiniz iş ile olan uyumunu anlatmanız gerekecektir.
Şirketimize katılma kararınızı işin hangi yönleri etkiledi?
Görev almak istediğiniz pozisyonda sizi cezbeden şey nedir? Kurum kültürü, çalışma koşulları, yeniliğe açık olan yanlar gibi birçok şeyi konu edinebilirsiniz.
Başarısız olduğun bir zamanı anlat.
Bu soru başarısızlıkla ilgili değil, daha çok bu deneyimden öğrendikleriniz hakkında. Başarısızlık yönü hakkında çok fazla stres yapmayın – bunun yerine ne kadar çabuk iyileştiğinizi ve bir dahaki sefere neyi farklı yapacağınızı tartışın.
Özgeçmişinizde neden boşluk var?
Pandeminin başlangıcından bu yana işsiz olan, işyerine ara veren veya istihdamda bir boşlukla karşılaşan herhangi biri, “neden” i açıklamak zorunda kalmayacak, ancak işverenler farklı sebepleri duymak isteyecekler.
İdeal çalışma ortamınızı nasıl tanımlarsınız?
Bu sorunun kolay bir yanıtı var: İşe alım şirketinin çalışma kültürünü araştırın ve yanıtınızı buna göre şekillendirin.
Karşılaştığınız en zor problem nedir ve nasıl çözdünüz?
İş hayatınızda karşılaştığınız bir soruna ait ürettiğiniz çözümü detaylarıyla anlatmanız gerekir.
İşyerinde etik bir ikilemle karşı karşıya kalsaydınız ne yapardınız?
Yetkinliğinizi ve karar mekanizmanızın gücünü ölçecek bir sorudur. Doğru cevabı olmamakla beraber, mantıklı açıklaması olan bir örnek üzerinden cevaplamanız gerekir.
Son rolünüzden bu yana güncel kalmak için neler yapıyorsunuz?
Aldığınız kursları, katıldığınız web seminerlerini veya sektör etkinliklerini veya sektörünüzde sizi güncel tutan herhangi bir şeyi potansiyel bir işverenle paylaşın. İş gücünün bir parçası olmasanız bile, güncel kalmak ve yeniden girişe hazır olmak için zamanınızı nasıl kullandığınızı vurguladığınızdan emin olun.
Hiç kovuldunuz mu?
Bazı ülkelerde bu sorulması yasa dışı bir sorudur. Fakat ülkemizde bazen karşınıza çıkabilir. İşten çıkarılma sebebini merak eden değerlendiriciler ile karşılaşabilirsiniz.
Daha önce uzak bir ekipte çalıştınız mı?
Home office çalışma düzeni artık yeni normaller arasında yer alıyor. Daha önce ki işlerinizden veya evden kendi yönettiğiniz bir işten bahsedebilirsiniz.
Ekibinizin dağıldığı yeni bir role başlamanız konusunda ne düşünüyorsunuz?
Birçok şirket “ofise dönüş” planlarını oluşturuyor ve birçoğu için bu, çalışanların ofiste ne kadar kalması gerektiğine dair güncellenmiş bir politika içerecek. Pandeminin başlangıcında, hibrit veya uzak çalışmak kalıcı bir durumdan ziyade geçici bir çözüm olarak görülüyordu, ancak artık kalıcı bir duruma geçtiğinden, işverenler yeni işe alımlarının bu şekilde çalışmak için donanımlı olduğunu bilmek istiyorlar.
Ara sıra ofise seyahat etmeye istekli misiniz?
Dürüst olun. Bir strateji oturumu için yılda bir kez İstanbul’a uçmakla ilgilenmiyorsanız, bunu söyleyin.