Aybars’ın doğumundan önce başlayan ebeveynlik araştırmalarımın ve girdiğim iyi ebeveyn olmak eğitimlerinin neredeyse tamamı 11 temel noktaya dokunuyor. Araştırdığım makale, video ve aldığım dersler neticesinde ebeveynlik hakkında öğrendiklerimden bazılarını bilmek ister misiniz? Okumaya devam et!
İçindekiler
Ebeveynlik konusunda bilinmesi gereken altın maddeler
Çocuk olduktan sonra fark ettiğim en önemli nokta; bizim de (zihinsel olarak) çocuklarımızla eşit seviyede büyüdüğümüz oldu. Hele ki ilk çocuk insana o kadar şey öğretiyormuş ki… Şimdi iyi ebeveyn olma yolları nelerdir birlikte inceleyelim.
Çocukların kendi zihinleri, istekleri ve yaşam tarzları vardır
Çocuklar ebeveynleriyle ve yetiştikleri çevreyle yakın özellikleri taşısalar dahi, kendi düşünceleri, istekleri, tarzları olduğunu unutmamak gerekir. Bu istekler ise onları “olmasını istediğiniz” kişinin uzağında tutabilir. Ebeveynlik eğitimlerine çocukların benliklerini değiştirmek isteyen kişiler katılıyordu. Unutmayın, üzerinde değişiklik yapmak istediğiniz şey bir hamur değil, birey. Üzerimize düşen ise; onları “kendi olmak istedikleri” kişi yolunda doğru yönlendirmek.
Hiçbir çocuk diğeriyle aynı değildir
Kendi çocuklarınızı yönlendirmek istemeden veya kıyaslamadan önce kardeşlerinizi göz önünde bulundurun. Birbirinize ne kadar benziyorsunuz? Hepimizin bildiği ve asla unutmaması gereken bir atasözü var; beş parmağın beşi bir değildir.
Ebeveynlik istediğiniz kadar kolay değildir
Evet, ebeveynlik istediğiniz kadar kolay değildir ama beklediğiniz kadar zor da değildir. Yorucu, talepkar, bitmek bilmeyen bir döngünün içerisine gireceğiniz aşikar. Fakat her ne kadar klişe olsa da; tüm bunlara değeceğine emin olun!
Kurallarınızı net belirleyin, enerjinizi doğru harcayın
Çocuğunuza fazladan dondurmanın iyi bir fikir olmadığına ikna etmeye çalışmak zaman kaybıdır, ancak çocuklarıma (hem aile içinde hem de aile dışında) başkalarına nazik davranmanın önemini öğretmek değildir. Kurallarınızı uzun vadede çocuklarınıza ve ailenize (ya da kısa vadede akıl sağlığınıza) hizmet edecek şeylere göre seçin.
Herkese uyan tek bir yaklaşım biçimi yoktur
Ebeveyn olmanın birçok yolu vardır ve herkesin çocuğunun türüne bağlı olarak farklı bir tarzı ve yaklaşımı olacaktır. İlk maddede söylediğim gibi; çocukların kendi zihinleri, istekleri ve yaşam tarzları vardır. Bize düşen ise; çocuğumuza en uygun yaklaşım tarzı ile onlarla iletişim kurmak olacaktır.
Çocukların başarısız olmasına izin ver
Her zaman yanlarında olmayacağız değil mi? Bazen yere düşmelerine, başarısız olmalarına ve hatta tartışmalarına seyirci kalmamız gerekir. Doğrularını çok iyi bildiğimiz nice yanlışlar yaptık değil mi? Bırakın, onlar da yapsın.
Çocuğunuzun ilk ve en iyi öğretmenisiniz
Çocuklarımıza hayatı, çeşitliliği ve başkalarına karşı nezaketi öğretmek çok özel ve çok önemlidir. Başka hiç kimse bu konularda çocukları eğitmek için daha iyi bir konumda değildir. Bunu kendi sorumluluğunuz olarak kabul edin. Elbette ki öğreteceğiniz şeyler bunlarla sınırlı değildir. Her konuda çocuğunuzun ilk ve en iyi öğretmeni sizsiniz!
Çocukların söylediklerine kulak verin
Bulunduğum coğrafyanın en büyük yanlışı tam olarak bu; “Çocuktur o, ne anlar?” Anlıyorlar, biliyorlar ve yorumluyorlar. Büyüdükçe bu işin ne kadar zorlaştığını şimdiden fark ettim. Ama çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun; onun fikirlerini ve isteklerini sabırla dinleyerek yön vermelisiniz.
Çocuklarınız en büyük motivasyonunuzdur
Onlarca ebeveynlik eğitimlerine ve seanslarına katıldım. Onlardan birinde, bir annenin söylediği şeyleri harfiyen not aldım; “Çocuklarım bana her gün ilham veriyor. Çocuklarımın hedeflerine ulaşmak için çabaladığını görmek, bende aynı şeyi sadece onlar için değil, aynı şeyi başkaları için de yapma isteği uyandırıyor. Kendim için bile!“
Kendinizi kaybetmeyeceksiniz, aksine yenileneceksiniz
Yine bir eğitim sırasında, bir anne tarafından söylenen sözü harfiyen iletiyorum; “Anne olmadan önce, en çok değer verdiğim yönlerimi değiştireceğinden endişeleniyordum. Hayatım değişti ama beni ben yapan şeyler hala ayakta ve ben evrimleştim. Daha empatik ve sabırlı oldum. Hırslarım kaybolmadı, ama kesinlikle çok değiştiler. Daha iyisi için düşünüyorum. Hayatın mevsimler halinde gerçekleştiğini fark ettim. Bu bir sezon. Sonsuza kadar sürmeyecek. Bu yüzden buna eğilmeye çalışıyorum. Hatta seviyorum. Ve bu günleri eski güzel günler olarak göreceğime eminim.“