Tavşan; avcı toplayıcı toplumlar başta olmak üzere, aslında tüm insanların temel besin kaynağı olarak yüzyıllardır tüketilmektedir. Avcılığa karşı olan insanlar ve mezhepler arası görüşmeler sebebiyle yenip, yenmemesi birçok insan tarafından sorgulanmaktadır. Fakat belirtmekte fayda var ki; tavşan eti oldukça besleyici, faydalı ve lezzetli bir besindir. Kendimi avcı – toplayıcı topluma yakın hisseden biri olarak; tavşan eti hakkında önyargıları değerlendirmek istedim.
İçindekiler
Tavşan eti helal mi?
Dinler arası görüşler ve mezhepler arası görüşler oldukça farklılık göstermektedir. Ashab-ı kiram döneminden bazıları, coğrafi konum olarak tavşanı tanımadıklarından dolayı yemediklerini söylemişlerdir. Bunun sebebi; tavşan eti haram olduğundan dolayı değil, et türünün farklı geldiği içindir. Tavuk eti yemek ve tavşan eti yemek arasında hiç bir fark yoktur. Hatta tavuk eğer ki pisliğini eşelemişse, etinin 2 gün dinlendirilmesi gerekmektedir. Tavşan, bazı zamanlar tavuk etine göre çok daha temiz olabilmektedir. Dolayısıyla tavşan eti helaldir.
Tavşan etinin besin değerleri
Hareketli yaşamı sebebiyle diğer kümes hayvanlarına kıyasla neredeyse tamamen yağsız diyebileceğimiz tavşan eti, kilo kontrolü konusunda tüketilmesi uygun olan besin kaynağıdır. Otçul hayvan olan tavşan, mineral ve vitamin bakımından oldukça besleyicidir.
Kalori: 173 g | C Vitamini: 0 mg |
Yağ: 3,5 g | Kolestrol: 123 mg |
Protein: 33 g | Demir: 2,7 mg |
Potasyum: 343 mg | A Vitamini: 0 IU |
Karbonhidrat: 0 g | D Vitamini: 0 IU |
B6 Vitamini: 0,6 mg | Magnezyum: 31 mg |
Kalsiyum: 18 mg | Sodyum: 45 mg |
Tavşan etinin faydaları
Gelişmekte olan tavşanlar kısmen mide rahatsızlıklarına sebep olmakla birlikte, gelişimini tamamlamış tavşanların faydaları saymakla bitmez. Evde veya tesislerde yetiştirilen tavşanların tüketilmesini doğru bulmuyorum. Avlak bölgelerde ve av mevsimlerinde elde edilen tavşanları tüketmek için tavsiye ederim. Sindirim sisteminden, kalp ve damar sağlığına kadar her alanda oldukça faydalı bir besindir.
- Tavşan eti sindirimi kolaylaştırır.
- Tavşan eti güçlü bir idrar söktürücüdür.
- Tavşan eti oldukça fazla protein içermektedir. Sadece 100 ge tavşan eti, günlük protein ihtiyacını karşılamaktadır.
- Yağ oranının düşük olmasından dolayı, kilo kontrolü için ideal bir besindir.
- Yeterince enerji sağladığı için vücudun uzun süre dinç kalmasını sağlar.
- Yorgunluğu ve stresi azaltır.
- B12 vitamini olarak oldukça besleyici bir besin kaynağıdır. 100 gr tüketildiğinde, insan vücudunun günlük ihtiyacının 120%’sini karşılamaktadır.
- Selenyum açısından güçlü olduğundan dolayı spermleri ve yumurtaları güçlendirir. Doğurganlığı arttırmaktadır.
- Tavşan eti kuvvetli bir antioksidandır.
- Kötü kolestrolü düşürerek, kalp ve damar sağlığını destekler.
Tavşan nasıl temizlenir?
Kan dolaşımı sebebiyle temizlik aşaması zor olan tavşanı, kanı durdurulması için kara gömülerek bir süre bekletilir. Kan akışı durduktan sonra ise beyaz sirke yardımıyla temizlenmesi ve sonrasında iyice durulanması önerilmektedir.
Tavşan etinin tadı nasıldır?
Tavşan eti kokuyor, tavşan eti lezzetsiz diyenlere şahit oluyorum. Aksine tavşan eti oldukça lezzetli olmakla birlikte severek tükettiğim bir besindir. Mayhoş gelen bir tadı olması sebebiyle, yiyen herkes beğenmeyebilir. Fakat tadına alışanlar için aranan bir lezzettir. Kümes hayvanlarının etlerine yakın bir tadı vardır. Şahsım adına; yoğun veya kötü gelen bir tadı olduğunu düşünmüyorum.
Tavşan eti nasıl pişirilir?
Bana sorarsanız neyin içerisine koysanız çok lezzetlidir. Tavşan yahnisi yapabilirsiniz. Tavşan güveci yapabilirsiniz. Ateşte çevirebilirsiniz. Üfeleme yapabilirsiniz. Hatta tavşan etinden sucuk, salam ve sosis yapıldığını dahi gördüm. Beğendiğim tarifleri paylaşmak istiyorum!
Tavşan yahnisi nasıl yapılır?
Tavşan yahnisi denildiği zaman aklıma “Bugs Bunny” sahneleri geliyor. Böyle düşününce itici gelse de, yediğiniz zaman tüm olumsuz düşünceler kurtulmuş olacaksınız.
Tavşan yahnisi malzemeleri
Az malzeme ile yüksek lezzet elde edebileceğiniz tavşan yahnisinin malzemeleri aşağıdaki gibi.
- Yaban tavşan eti,
- Domates salçası (1 yemek kaşığı)
- Biber salçası (1 yemek kaşığı)
- Su (5 su bardağı)
- Kuru soğan (Orta boy 5 adet)
- Sıvı yağ (2 çay kaşığı)
- Yeterince tuz
Tavşan yahnisi yapılışı
- Tencereye sıvı yağı ekleyin ve kuru soğanları ince ince doğrayın.
- Soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
- Soğanın üzerine biber salçasını ve domates salçasını ekleyerek soğanı kavurmaya devam edin.
- Karışıma suyu ekleyip kaynatın.
- Su kaynayınca tavşanı tencerenin koyun ve 2 saat pişirin.
- Suyunu kontrol etmeyi unutmayın.
- Pişince, tuz ekleyip biraz daha kaynatın.
Tereyağlı tavşan kızartması nasıl yapılır?
Tereyağın lezzeti ve tavşan etinin lezzeti birleşince ortaya mükemmel bir lezzet çıkıyor.
Tereyağlı tavşan eti tarifi malzemeleri
Yine az malzemeyle harika bir lezzet elde edebileceğiniz bir tarif geldi.
- Yaban tavşan eti
- Soğan (1 adet)
- Sarımsak (3 diş)
- Yeterince tuz
- Karabiber (1 çay kaşığı)
- Su (1 litre)
- Tereyağı (3 yemek kaşığı)
- Margarin (1 yemek kaşığı)
Tereyağlı tavşan eti yapılışı
- İlk önce temizlenmiş tavşanı 1 gece soğuk tuzlu suda bekletin.
- Tavşan etini kemikleriyle parçalayıp, doğranmış soğan, sarımsak ve su ile yumuşayana kadar haşlayın.
- Suyundan etleri çıkartıp biraz süzülmesini bektin.
- Suyunu dökmeyin mutlaka bulgur pilavı yapın.
- Etleri kızartacağımız tavaya yağları koyup iyice kızdırın.
- Kızarmış yağa, etleri koyup üzerine karabiber ve tuz dökün.