Balık tutmak için çok çeşitli yemler kullanılmakta. Başlıca balık avında kullanılan yemlere değinmek gerekirse karides, kalamar, boru kurdu, kaya kurdu, sardalya, sübye ve midye gibi genel olarak tercih edilenleri sıralayabilriz. Balık avında kullanılan bu yemlerin balıkçılar için başlıca sıkıntısı ise ağır kokuları, uzun süre saklama şansının pek olmaması ve çabuk bozulmaları olarak başlayabiliriz.
Örneğin karides; teknede yada kıyıda olsun tuzlu su avlarında vazgeçilmez bir yemdir. Fakat balıkçıdan aldığınız andan itibaren ağır kokusunu hissetmeye başlayacaksınız.
Arabanızda, evde ve buzdolabında kolay geçmeyen bir koku bırakacaktır. Ve zaten genelde balığa zaman ayırmanıza tavırlı olan aile bireyleri bu kokuda üzerine eklenince çileden çıkıp, yaptıkları tavrı arttırarak “bu yemleri atıyorum, yeter artık, bu nedir, balığa da sana da” gibi serzenişlerde bulunacaklardır. Karidesin diğer sıkıntıları da kabuklarını temizlemek ve eğer dondurucudan çıkartıp balığa gitmişseniz ve buzu çözülmediyse, elinize batan dikenleri ile buzu çözmeye çalışıp bir kaç parça karides çıkarmaya uğraşmaktır. Boru kurtlarının da sıkıntıları; kısa süreli kullanım ömrünün olması ve istediğimiz anda evde hazır boru kurdu bulundurmamaktır.

Evet şimdi gelelim tavuk eti ile balık avlanabilir mi, tavuk eti ile hangi balıklar yakalanabilir, ve tavuk etini nasıl hazırlamalıyız gibi sorulara. Bu güne kadar sadece karides, sardalya gibi yemlik balıklar veya ekmek ve hamur ile balık tutulabileceğini düşünüyor olabilirsiniz.. Karides kadar olmasa da, tavuktan balık yemi performansının gayet iyi olduğunu göreceksiniz. Fiyat ve saklama koşulları göze alındığında çok iyi bir yem olduğunu söyleyebilirim. Tavuk eti balık yemi olur mu derseniz bal gibi de olur.
Balık avı için tavuk eti nasıl hazırlanır?
Balık yakalamak için derisi hariç tavuğun her yerinden faydalanabiliriz bundan dolayı tavuk ile balık avı için yem hazırlama konusunda dakikalarca uğraşmanıza gerek yoktur. Deri çok sert olduğundan kullanmanızı tavsiye etmiyorum, zaten genel izlenimim balıklar da çok sevmiyorlar. Balıklar yağlı eti daha çok severler bu yüzden de yemlik balıklar genelde yağlı balıklardan seçilir (sardalya gibi). Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Göğüs bölümü de iş görüyor fakat yağsız olduğundan but eti daha başarılı sonuçlar çıkaracaktır diyebilirim.
Benim tavsiyem tavuk alırken kemiksiz göğüs yada kemiksiz but alarak işe başlamanız. Tüm tavuktan etleri çıkarmak sizi uğraştıracaktır. Aldığınız tavuk etini ilk olarak yapacağınız ava göre planlayarak hazırlamanız gerekmektedir.
Gelelim diğer önemli noktaya. Tavuk eti gayet yumuşaktır. İğneye taktığınızda ilk vuruşta hemen oltadan düşecektir. Bizde bunu önlemek için tuzlama işlemi yapacağız. Doğramış olduğunuz tavuğu (yaklaşık olarak 250 gr ete) silme şekilde bir yemek kaşığı tuz eklemek tavuk eti ile balık avı yapabilmeniz için yeterli olacaktır. Tuzladıktan sonra etleri iyice karıştırıp her parçanın tuz ile temas ettiğinden emin olun. Ardından saklayacağınız kabı alın ve içerisine bir kaç kat kağıt havlu veya kağıt yerleştirin.
Tuzlanan tavuk eti tuzun etkisi ile bir miktar suyunu bırakacaktır, çıkan bu suyu çekmesi için bu kağıt havlu işini yapmanız gerekir. İçerisine kağıt havlu serdiğimiz saklama kabına tavuklarımızı yerleştiriyoruz ve işlem tamamlanıyor. Buzlukta sakladağımız tavuk etini çok uzun süre kullanabilirsiniz. Hiç bir kötü koku da olmayacaktır. Mesela sabah uyandınız sahile balığa gittiniz ama deniz çok kötü ve atış bile yapamadan geri dönmek zorunda kaldınız. Tavuğumuzu tuzladığımızda böyle kısa sürede dışarıda kalsa dahi bozulmayacaktır, kokmayacaktır. Tekrar buzluğa yerleştirip bir sonraki avınızda gönül rahatlığı ile kullanabileceksiniz.
Kıyıdan avlanacaksanız eti 1/2 cm genişliğinde fileto şeklinde güzelce parçalamamıştı tavsiye ederim. Ardından ortaya çıkan ince uzun filetoları küp küp (yaklaşık bir tavla zarı boyunda) çok parçalamadan doğruyoruz. Kuşbaşı doğranmış tavuk etinin minyatür hali olarak düşünebilirsiniz.
Tavuk eti ile hangi balıklar yakalanabilir?
Yemi hazırladık peki bu yeme hangi balıklar gelir ne tür balıklar yakalayabilirim? Tavuk göğsü ile hangi balık tutulur sorusunun cevabı; tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediğinden, neredeyse karidese düşen balıkların tamamı tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, halk arasında kaya balığı olarak bilinen tüm orfoz türleri, çarpan, trakonya, gümüş ve daha sayamadığım dip balıklarının çoğu tavuk etine gelmektedir.
Belirtmiş olduğum tüm balıkları bire bir tavuk eti ile yakaladığımı söyleyebilirim size. Tuzla iyice sertleşen tavuk eti ile kıyıdan gayet güzel avlar yapabilirisiniz. Oltanızı hızlıca atmanızda, kayalar veya yosunlar arasından geçen yem iğneye iyi oturduğundan hemen düşmeyecek, sizde boşuna zaman kaybına uğramayacaksınız.
Tatlı suda iş yapar mı diye düşünüyorsanız tabi ki üşenmeyip onuda denedim. Benim denemelerim de yılan balığı, yayın, karabalık, sazan, turna, gümüş ve yerel tatlı su balıklarının bir kısmının tavuk etine geldiğini gördüm. Özellikle yılan balığı ve kara balık avlarında da gayet iş görüyor.
O zaman; tavukla balık avı için haydi rastgele!