Kağıt kalem kullanarak yazmak her zaman önceliğim oldu fakat yolda yürürken, spor yaparken yazmak istediğim zamanlar oluyor ve kağıt kalem kullanma imkanım olmadığı için ses kaydı alıyordum. Teknolojiye geç ayak uyduran biri olarak, konuşarak mesaj yazmayı bile araba sürerken mesaj göndermem gereken acil durumlar dışında kullanamıyordum. Tabi durum değişti. Teknolojinin gelişmesiyle beraber tembelleşen fiziksel aktiviteler kaleme kağıda dahi dokunur oldu. Artık daha hızlı üretmek için teknolojiden faydalanıyorum. Kullandığım konuşarak yazı yazma programlarını, parmaklarımı kullanmadan, konuşarak size aktarayım.

Sesi Yazıya Çeviren Android Uygulamaları
Android Klavye
Mesaj atmak için kullanılan hemen her Android cihazda bulunan klavyeler artık konuşmayı metne çevirebiliyor. Büyük harf kullanımını senelerdir öğrenemeyen Android klavyeleri, noktalama işaretleri kullanımında ve sesi algılama sorunundan dolayı bazen yetersiz kalabiliyor.
SpeechNotes
Kağıt kalemden ve bilgisayardan uzaksam telefonda sesi yazıya çevirme uygulaması olarak kullandığım bir program. Kısa veya uzun metinler hazırlarken Android klavyesine ve Android işletim sistemine göre konuşulanları neredeyse birebir yazıya çeviriyor. Toplantı notu hazırlamak için de kullandığım uygulamada bulunan sembol klavyesi ile yazıya noktalama işareti ve smiley eklenebiliyor. Bluetooth özelliği, çevrimdışı not alma özelliği, otomatik yedekleme özellikleri beni cezbediyor. Uzun süredir severek kullanıyorum.
Voice Notes
Mikrofon ile yazı yazmak için beğenilen uygulamalar arasında bulunan Voice Notes’i öne çıkaran bir diğer konu ise telefonda daha önce aldığınız ses kayıtlarını da yazıya çevirebiliyor olması. İçeriği genelde anlık oluştururum fakat nadir de olsa geçmişe dönük kayıtları yazıya çevirme ihtiyacım için Voice Notes’i de kullanıyorum.
Speech to Text
Diktelere, makalelere ait sesleri metin yapmak için son önerebileceğim uygulama Speech to Text. Diğerlerinden ayıran özelliği nedir derseniz; diğerlerinin yaptığı işin neredeyse aynısını yapıyor. Fakat hatırlatıcı özelliği bulunması benim gibi B12 eksiğinden bağımsız unutkanlar için ideal bir uygulama olarak kılıyor. Yazıları direkt uygulama üzerinden Skype ile paylaşması da bir diğer güzelliği arasında. Farklı bir iş yaparken Skype üzerinden iş arkadaşlarınız ile yazışabiliyorsunuz. Pardon, konuşabiliyorsunuz.
Bilgisayarda Sesi Yazıya Çevirme
VoiceDocs
Eğer yazı yazmayı seviyorsanız, toplantı kayıtları tutuyorsanız, videolara altyazı ekliyorsanız ve ücretsiz uygulamaların performansından sıkılıp, ücretli ve kaliteli bir uygulama arıyorsanız doğru yerdesiniz. Uygulama neredeyse tüm formatlara uyumlu bir yapay zekaya dayalı konuşma tanıma programıdır. Ses kaydını yüklediğiniz zaman, yazılan metnin doğruluğundan emin olamadıysanız sadece yazının üzerine tıklamanız yeterli. O cümlenin bulunduğu ses kaydına ait zaman aralığına gider ve size dinletir. Böylece kolaylıkla doğruluğunu teyit edebilirsiniz. Hoşuma giden bir diğer özelliği ise bilgisayar uzaktaysa dahi, telefona konuşarak metnin direkt olarak bilgisayara aktarılmasına olanak tanımasıdır.
Google Speech
Google böyle bir şeye el atmasaydı tabi ki olmazdı. Çok sade görünümlü ve tamamen ücretsiz bir web sayfası yapmış ve tüm dillerde ki sesi yazıya çevirmeye imkan sunmuş. Bilgisayarınızın ses kayıt özelliklerini Stereo olarak değiştirirseniz kayıtlı sesleri, videoda ki sesleri de yazıya çevirmeye olanak tanıyor. Sayfa üzerinden düzenlenemiyor olması can sıkıcı olsa da Google kalitesi yine kendini rakipsiz kılmıştır.
Google Döküman
Az önce düzenlenememesi can sıkıcı demiştim değil mi? Google yine ücretsiz olarak konuşmaları yazıya çevirmenize olanak tanıyan bir uygulama ile hemen kötülediğim özelliğine ilaç niteliğinde bir uygulama getirmiş. Google Drive’ı neredeyse hepimiz kullanıyoruz. Google Drive sayfasına girerek “Boş Döküman” oluşturuyoruz ve “Araçlar”a tıklayarak “Ses ile Kaydet” özelliğini aktif hale getiriyoruz. Sanal Word dosyasına konuşulan her şeyi harfiyen döküyor. Üstelik Google Drive’da kayıtlı kaldığı için her yerden ulaşmanıza da imkan tanıyor.