Bizler Cüneyt Arkın’ın Battalgazi efsaneleriyle büyümüş nesilleriz. Bizi başka hiç bir şey etkileyemez derdim. Meditasyonun fiziksel güce etkisini araştırırken bir çok yöntemler ve bir çok gruplarla tanıştım. En çok dikkatimi çekenlerden biri de Shaolin Keşişleri oldu ve kariyer gelişimi için örnek nitelik taşıdıklarına kanaat getirdim. Shaolin Keşişlerinin yolu; ruhsal ve fiziksel olarak kendini geliştirmeye dayalı zorlu bir yoldur. Bu yolda birçok zorluklarla yüzleşmek ve yüzlerce yıldır değişmeyen eski geleneklere dayanan yorucu ve eğitim almak zorundadırlar.
Shaolin Rahipleri Çocukluktan Eğitim Almaya Başlarlar
Shaolin Rahipleri çocukluktan beri sert bir eğitim almaya başlarlar. 6 yaşında inanılmaz yetenekler sergilemeye başlamış olurlar. Genç öğrenciler gerçek bir savaşçı olmak için acı ve yorgunluğa katlanmayı öğrenirler. Geleceğin keşişleri zorunlu meditasyonlara ek olarak iyi bir denge duygusu ve inanılmaz ve esneklik geliştirirler.

İmkansız görülen ve eziyet gibi algılanan bu eğitimler Kung Fu eğitiminin sadece bir parçasıdır. Ustalarına göre bu tür egzersizler, keşişleri herhangi bir sıkıntıya dayanmayı ve dövüş sanatlarının inceliklerini öğrenmeye öğretecektir.
Shaolin Keşişlerinin Eğitimleri Eziyet Gibi Görülebilir
Uzun yıllar boyunca vücutlarındaki riskleri en aza indirmek için eğitim alırlar. Örneğin; bu egzersiz sırasında boğazlarını kalın bir çubuğa vururlar. Boğaz aslında insan vücudunun en hassas kısımlarından biridir. Acıyı görmezden gelmeyi, boynu, kolları ve bacakları güçlendirmeyi öğrenmek keşişlerin 10 yılını alır. Şovları sırasında kalın bir çubuk yardımıyla boğazlarına aldıkları bir hatta birden çok darbeye karşı nasıl dayanıklı olduklarını gösteriyorlar. Hatta keşişlerin kolaylıkla boğazları ile çubuğu kırabileceğini söylüyorlar.
Meditasyon Sayesinde Daha Güçlüler ve Sakinler
Vücudunun her bölümünü güçlendirmek için keşişler özel egzersizler yaparlar ama her şeyi sadece eğitim değildir. Meditasyon da hayatlarında önemli bir rol oynar. Keşişler bir süreliğine fiziksel egzersizlere mola vererek, konsantre olmasına zihinlerini temizlemesine ve bedenlerini dinlemesine yardımcı olurlar. Meditasyonu ayrıca en korkutucu egzersizler sırasında bile sakin kalmalarına yardımcı olur. Egzersizler bildiğiniz üzere gerçekten de korkutucudur.

Boynunuza geçireceğiniz ilmek saniyeler içerisinde sizi öldürebilir. Ancak Shaolin Keşişleri için durum böyle değildir. Boğazları ve boyunları fiziksel olarak o kadar güçlüdür ki, tosbağa nefesi denilen nefesi yapabilirler. Tosbağa nefes tekniği, gerçek bir Kung Fu ustasının öğrenebileceği becerilerden biridir. Keşişler bu sayede nefeslerini 20 dakikaya kadar tutabilir. Boynunuzda ilmek ile 1 metreden fazla yükseklikte asılıyken durabilmek için tüm gücünüzü toplamalı ve mümkün olduğunca konsantre olmalısınız. Shaolin Keşişlerinden sadece birkaçı bunu yapabilir.
Tüm Vücut Gelişimine Özen Gösterirler; Parmaklar Dahil
Shaolin Keşişleri yeteneklerini mükemmel duruma getirir, uzun yıllar boyunca sadece kaslarını, yumruklarını ve boyunlarını değil aynı zamanda parmaklarını da geliştirirler. Adına Elmas Parmak veya diğer kaynakların belirttiğine göre Demir Parmak veya Budan’ın Parmağı dedikleri özel bir eğitimden geçerler. Shaolin Manastırı avlusunun tam ortasında bu alıştırmada kullanılan bir ağaç vardır. İlk adım nispeten kolaydır. Öğrenciler sert bir yüzey parmaklarını basarlar. Basınç sabit olmalıdır. Çok zor görünmüyor olabilir ancak bu egzersiz için ne kadar sabır ve dayanıklılık gerektiğini hayal edin. Basınç yavaş yavaş artar ve birkaç yıl sonra keşişlerin parmaklarla saldırı yapmalarına izin verilir.

Bu eğitimden sonra, bu inanılmaz savaşçılar çelik saçları delerken veya tüm vücut ağırlıklarını işaret parmaklarına verirken sıkıntı yaşamazlar. Parmakları demir kadar güçlü olur. Hatta alıştırma yaptıkları ağacın kabuğundaki deliklerin bazıları 5 santimetre derinliğindedir. Egzersizlerden sonra keşişlerin parmaklarını taş kırmak veya bir kişiyi ciddi şekilde yaralamak için kullanabileceği söylenmektedir.
Merdivenleri Dört Ayak Üzerinde Çıkıp İniyorlar
Bugün birçok insan merdiven çıkmayı zor buluyor, yürüyen merdivenlerin ve asansörlerin her yerde olduğu bir dünyada çoğu zaman kendinizi zorlamamız gerekmiyor. Shaolin Keşişleri ise manastırdaki merdivenleri eğitim için kullanıyorlar. Merdivenlerden öylece ayakları üzerinde aşağı inmiyorlar. Keşişler elleri ve ayakları üzerinde merdivenlerden aşağı inip, yukarı tırmanıyor. Bunu inanılmaz hızlı bir şekilde yapıyorlar. Adımları diziyle değil sadece ayakları ve avuç içleriyle yere dokunuyorlar. Ama yine de bir şekilde dengelerini korumayı başarıyorlar.
İğne ile Camı Tek Seferde Kırabiliyorlar
Çoğu insan çıplak elleriyle cam kırmayı zor bulur ki tek bir iğne atışı ile bunu yapmak neredeyse imkânsızdır. Bir topla ya da taşla vurarak kırmak da kolaydır ama burada durum böyle değildir. Shaolin Rahipleri sıradan bir kişinin imkansız olduğunu düşündüğü şeyleri yapabilirler. Camı bir iğne ile kırarlar. Böyle küçük bir nesnenin camı nasıl kırabileceğini anlamak için bu malzemenin kimyasal bağ yapılarını anlamamız gerekir. Cam çok serttir ve basit bir dokunuşla kolay kolay çatlamaz. Bu nedenle yüzeyin kırılması çok zordur. Kimyasal bağ olarak cam inanılmaz derecede güçlü bir maddedir ve mikroskobik çatlaklara çelikten daha az eğilimlidir. Ancak yapısı nedeniyle bu camı inanılmaz derecede kırılgan hale getirmek için sadece küçük bir çatlak yeterlidir. Bu özellik Shaolin Keşişleri tarafından kullanılır.
Keşişler büyük bir güçle ve hızla fırlatırlar. Sert ve fişek gibi gelen birine cama vurur ve derin bir çatlak oluşturur. Camı kırarak diğer tarafa geçen iğne balonu patlatır.
Shaolin Keşişlerinin Demirden El Tekniği
Shaolin tamamen dövüş sanatları ile ilgilidir ve dövüş sanatları tamamen ellerinizle, yumruklarınızla ve avuçlarınızla sert darbeler vurabilme yeteneği ile ilgilidir. Bu tekniğe Demirden El denir. Bu teknik 72 teknik uygulamasından biridir. Bu eğitim keşişin yaralanma riski olmadan çok güçlü darbeler vermesini sağlamak için ortaya çıkmıştır. Demir El tekniği omuzlardan parmakların uçlarına kadar tendonları ve bağları eğiterek uzuvları güçlendirmeyi kapsar. keşişler kumaş veya deri çantaları dikilmiş veya etrafa saçılmış sert nesnelere vururlar. Çoğu zaman bunun için orta büyüklükte bir taş kullanırlar.
Bu özellikle uzun vadede gerçekten tehlikeli bir egzersizdir. Taşlara her zaman vurmak artritte neden olabilir veya sinir hasarı nedeniyle hassasiyetiniz azalabilir. Bu nedenle birçok usta Demir Yumruk tekniği için uzun süre pratik yapmaktan kaçınır.
Demir Gömlek Tekniği ile Mızraklar Üzerinde Çıplak Durabilirler
İnternette Shaolin Keşişlerinin keskin mızraklar üzerine yaptığı birçok video vardır. Sanki bu durum onları hiç rahatsız etmiyor gibidir. Peki keşişler bunu nasıl yapıyor olabilir? Rahipler yumuşak kumaşlarla sarılmış sert yataklarda uyuyorlar. Ardından çubukları dik bir şekilde yerleştirip üzerine yatmaya zorlanırlar. Üç yıl sonra öğrencilerin gövdelerine sopalarla ve hatta bir çekiçle vururlar. Sağlamlaşan vücutları, doğru odaklanmayla beraber mızrakların üzerinde durabilmektedir.
Keşiş Olabilmek İçin Sınava Tabi Tutulurlar
Shaolin Savaşçısı unvanını kazanmak için, final sınavı gibi bir şeyi geçmeniz gerekir. Öğrenci başarısız olursa, 3 yıl içinde tekrar şansını deneyebilir. Herkes kendi tarzını seçerek sonava girer. Örneğin; maymun tarzı gibi böyle bir tekniğe hakim olmak, odaklanma ve inanılmaz bir de denge duygusu gerektirir ki bunlar herkesin başarabileceği şeyler değildir. Ancak sınav sadece Kung Fu ile ilgili değildir. Budizm’de bildiğiniz üzere tüm keşişleri için din zorunludur ve her zaman olduğu gibi bazı teorik sorular da sınavlara dahildir.