Daha önce ki telefonlarımda da biriyle konuşurken sesin az gelmesi sorununu yaşamıştım. Fakat tam tüketici toplum olduğumuz için neredeyse senede bir telefon değiştiriyoruz ve bundan dolayı bu durumu hiç sorun etmemiştim. Yaklaşık beş ay kadar önce çalıştığımız firma bana ve benimle beraber üç mesai arkadaşıma şirket hattını kullanabilmemiz için daha önce verdikleri telefonları yenilediler.
Aynı gün aldığımız, aynı marka ve aynı model telefonlardan bana ait olanında bir süre sonra hoparlörden gelen ses çok az çıkmaya başladı ve “telefonla konuşurken ses gelmiyor” sorunu yüzünden neredeyse hiç sağlıklı bir görüşme sağlayamadım. Aynı durum diğer iki mesai arkadaşımda bulunmuyordu. Senelik cihaz değişimi kotamı doldurduğum için buna bir çözüm bulmam şart olmuştu. Yazılım, donanım aklınıza gelen her yolu denedim diyebilirim. Fakat hiç biri çözüm olmadı. Bir arkadaşım çok komik bir tavsiye ile gelene kadar artık başlıca sorunum olmuştu. Gelin bu komik ama başarılı tavsiyeyi ve yaptıklarımı inceleyelim.
Ben telefonun hoparlöründen ses gelmemesi sorununu ahize kısmında yaşadım, fakat diğer tüm hoparlör deliklerinde de telefon hoparlör sesi az çıkıyor sorununa çözüm olabildiğini gördüm. Telefonla konuşurken ses az geliyor ise çözümlere geçelim.
İçindekiler
Telefonun hoparlöründen sesin az gelmesi
Zamanla üretim veya kullanıcı hatası sebebiyle telefonumun sesi azaldı sorunuyla karşılaşmanız mümkündür. Çözümü ise oldukça basittir! Birlikte telefonun sesi az çıkıyor ise neler yapılmalı inceleyelim.
Telefon hoparlörünün kirlenmesi
Telefonumdan sesin az gelmesinin sebebi tam olarak bu nedenmiş. Haftada en az bir defa doğada bulunduğum için gözle görülmeyecek kadar küçük kirlenmeler sebebiyle telefonun ahizesi kapanmış ve sesin az gelmesine sebep olmuş. Telefondan ses gelmiyor sorununa sebep kirlenme ise çözümü evde kendi imkanlarınız ile bulabilirsiniz.
Telefonlarınızı temizlerken asla sıvı veya basınçlı hava kullanmayın.
Telefon hoparlörünü kürdan ile temizleme
Telefonunuzun hoparlörlerinden gelen sesin azaldığını hissettiyseniz temizlik zamanı geldi demektir. Telefonunuzun hoparlör delikleri kapandıysa tahta bir kürdan kullanarak güç uygulamadan yavaş bir deliklerde ki tanecikler çıkana kadar kürdanı eğin. Hoparlörlerin içine doğru baskı yapmayın, aksi takdirde kurtarmak için temizlemeye çalıştığınız telefon hoparlörünü tamamen kaybedebilirsiniz.
Telefon hoparlörünü bant ile temizleme
Bandı küçük bir parça kopardıktan sonra, telefonun az ses gelen hoparlörüne yapıştırarak yavaş bir şekilde bastırın ve biraz bekledikten sonra çekin. Detaylı bir temizlik olmasa da, hoparlörün önünde sesin çıkmasına sebep olan tüm tozlar ve kirler banda yapışacaktır. Telefonun ses kalitesi düştü ise evde uygulayabileceğiniz çözümler arasındadır.
Telefonu hoparlörünü diş fırçası ile temizleme
İşte hoparlörünüze zarar vermeden akıllı telefonunuzu nasıl temizleyebilirsiniz sorununa ben bu adım ile çözüme ulaştım! Gözle görülmeyecek kadar küçük olan toz ve kir parçalarını telefonun önündeki hoparlörden temizlemenin en iyi yolu yumuşak dokulu bir diş fırçası kullanmaktır. Diş fırçasını, hoparlöre yavaş bir şekilde birkaç kez hareket ettirin. Aynı şekilde yumuşak diş fırçasını telefonun altındaki hoparlör delikleri için de kullanabilirsiniz.
Diş fırçasını kolonya ile çok hafif ıslatarak kuru temizlik sonrası kolonya ile de temizledim. Çok hafif bir ıslaklık olması ve kolonyanın boca edilmemesi son derece önemli.
Telefonun hoparlör soketinin çıkması veya kirlenmesi
Telefonla konuşurken karşı tarafın sesi gelmiyor ise bir diğer sebepte hoparlör soketi olabilir. Telefonun darbe alması, soketin yerinden oynamasına sebep olmuş olabilir. Ayrıca uzun süre kullanımda sokete toz yapışması da yine soketin temassızlığına neden olmaktadır ve telefonun ahizesinden ses gelmiyor olmasına etki eder. Eğer ki daha önce telefon sökme tecrübeniz yoksa bu işi profesyonel bir destek alarak çözmeniz gerekmektedir. Telefonunuzdan az ses geliyorsa çözmeye çalışırken daha büyük sorunlara yol açmamalısınız.
Telefonun hoparlörünün patlaması veya bozulması
Telefondan ses gelmeme problemi yaşıyorsanız bir diğer sebebi de direkt olarak hoparlör olabilir.
Telefonun hoparlör ömrünün bitmesi
Telefonumun hoparlöründen ses gelmiyor diyorsanız üzülerek söylüyorum ki hoparlörün kullanım ömrü dolmuş olabilir. Zaman içinde eskiyen hoparlörler bozulmuş olabilir. Tamamen bozulmasını beklemeden bu sorunu daha önceden tespit etmeniz mümkün. Telefonunuzda bir ses açıp cızırtı, ses yetersizliği gibi bir sorun olduğunu test ettikten sonra, sorun olduğunu fark ederseniz erken önlem alabilirsiniz. Yine telefonda parça değişim tecrübeniz yoksa profesyonel destek almanızı tavsiye ederim.
Telefonun suya düşmesinden dolayı ses gelmemesi
Telefon hoparlöründen neden ses gelmez sorusunun en çok yaşanan örnekleri arasında su ile temas bulunuyor. Akıllı cep telefonunuzun hoparlöründen ses gelmemesinin sebebi su ile temas ise telefonunuza ilk yardımı siz yapabilirsiniz.
Telefonunuz su ile temas ettiğinde hiç kullanmadan pirinç dolu bir kaba koyup, iki gün kadar bekletmeniz yeterli olacaktır. Fakat bozulmanın sebebi temiz su değilse yine profesyonel bir yardım almanız gerekmektedir. Telefonunuz hoparlörünü değiştirerek bu sorunu kolayca halledebilirsiniz. Ancak tecrübeniz varsa ve kendinize güveniyorsanız hoparlörü sipariş ederek kendiniz de evde takabilirsiniz.
Yazılım sorunu
Telefonunuzun ahizesinden ses gelmiyor ise bu durum yazılım kaynaklıda olabilir. Telefonla konuşurken karşıdan ses alınamama durumunda yazılım kaynaklı olup olmadığını harici bir kulaklık takarak test etmenizi tavsiye ederim. Eğer ki ses sorunsuz geliyorsa, yazılım kaynaklı bir sorun yok demektir.
Eğer yazılım sebebiyle yaşanan bir sorun ise ve sorunu tespit edemiyorsanız, cihazınızı yeniden başlatın. Olmadıysa fabrika ayarlarına geri dönün.
İki Facebook hesabımı birlestirmek.