WordPress sitesi yönetiyorsanız, takıldığınız her yerde yardımınıza eklentiler koşacaktır. Çünkü neredeyse her aklınıza gelen soruna çözüm bulabileceğiniz WordPress eklentileri mevcuttur. Ben kendi blog sayfamda eklenti kullanmak yerine genelde kodlayarak işlerimi çözüme ulaştırsam da, bazen kod bilgimin yetersiz kaldığı veya geliştirmek için üşendiğim için WordPress eklenti yükleme ihtiyacım oluyor.
Ne kadar az eklenti kullanırsanız, siteniz o kadar az yorulur ve o kadar hızlı çalışır.
WordPress eklentileri ne işe yarar sorusunun ucu açıktır. Bundan dolayı bir eklentiyi yüklemeden önce neye ihtiyacınız olduğunu net olarak bilmeniz gerekir. Çünkü yukarıda ki hatırlatıcıya eklediğim gibi, ne kadar az uygulama o kadar hızlı bir blog anlamına gelir. Hızlı bir sayfayı da arama motorları sevdiği için başarı oranınıza direkt olarak etkisi olacaktır. Bunları göz önünde bulundurduğunuzu varsayarak; ihtiyacınızı keşfettiniz, kod yardımı ile çözüm bulamayacağınıza karar verdiniz, son çare olarak WordPress eklenti bulma adımına geldiniz. Hangi eklentiyi kullanmalısınız, bu wordpress eklentisi size ne kazandırır, kendi kullandıklarım üzerinden birlikte inceleyelim.
Akismet Anti-Spam
Robotlar sürekli olarak reklam amacıyla yorum gönderirler. Bu yorumlar hem içerdikleri reklamların kalitesinden ötürü, hem sitenizi link çöplüğüne çevirdiğinden ötürü, hem sunucunuzu yoracağından ötürü, hem de yorum ayıklamanın zahmetinin çok büyük olmasından ötürü kullanabileceğiniz bir eklentidir.
Bu eklentiyi kurmadan da spam yorumlardan kurtulmanız mümkün. Google reCaptcha aracılığıyla alacağınız kodlar yardımı ile temanıza ait “comment.php” dosyası üzerinde bir kaç değişiklik yaparak spam yorumlardan kurtulmanız mümkün. Ben tema güncellemeleri sonrası kodları tekrar yerleştirmeye üşendiğim için, gelişmiş istatistiklere de erişebilmek için aylık $10 karşılığında aldığım Plus özelliği ile beraber bu eklentiyi kullanıyorum. Ücretsiz olarak kullanabilmeniz de mümkün.
All In One SEO Pack
Sürekli kıyaslamalara maruz kalan iki eklentiden biri; All in One SEO Pack. Yoast ile sürekli kıyaslandığını bilirsiniz. Yoast’ı ilk kullananlar onu, All in One SEO Pack’i ilk kullananlar bunu över durur. Benim SEO konusunda eklenti üzerinden alabileceğim çok bir şey yok açıkçası, her şeyi el ile yönetme taraftarıyım, fakat her yere dokunmak, her paylaşılan ile uğraşmak yorucu geldiğinden, üşengeçliğim galip geliyor ve SEO eklentisini kullanmada fayda var diye düşünenlerdenim.
Uzun süre Yoast’ı kullandım fakat All in One SEO Pack ile tanıştıktan sonra ara yüz sadeliği ve kullanım kolaylığı olarak daha çok beğendiğim için bu eklentide karar kıldım. İlk yüklediğiniz zaman yaptığınız All in One SEO Pack doğru eklenti ayarları ile ömür boyu arkaplan SEO konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Hiç bir eklentinin SEO için tek başına yeterli gelmeyeceğini, sadece arka plan SEO ayarları için destek olduğunu, geri kalan her şeyin sizin elinizde olduğunu hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Ücretsiz versiyonunu kullanıyorum. Tek site için ücretli versiyonunu $79 karşılığında alabilirsiniz.
Easy Table of Contents
WordPress için en iyi içindekiler eklentisi hakkında fikrimi almak isterseniz; Easy Table of Contents derim. Farklı sayaç biçimleri, yazılarda otomatik tablo oluşturması, yazı içerisinde ki konumunun ayarlanabilir olması, diğer içindekiler eklentilerinden daha cezbedici kılıyor. Bende kendi blog sayfamda uzun süredir bu eklentiyi kullanıyorum. WordPress yazılarınızda içindekiler tablosunu kullanmanız, kullanıcılara kolay dolaşma imkanı sunduğu gibi arama motorları tarafından sevilmenizi de sağlayacaktır.
Dediğimi yapın, yaptığımı yapmayın. Üşendiğimden dolayı eklenti kullanmayı tercih ettiğim içindekiler kutusunu eklentisiz olarak, el ile de yazılarınıza ekleyebilirsiniz. Eklentisiz içindekiler tablosu oluşturmak için Gutenberg ile oluşturduğunuz başlıklarınıza sağ menüde bulunan Gelişmiş bölgesinden HTML Çapa ekledikten sonra, yazınızın başına liste olarak eklediğiniz başlık arşivine verdiğiniz çapa linkleri ile kolay ve kullanışlı bir şekilde içindekiler kutusu oluşturabilirsiniz.
Smush
Hem alan tasarrufu, hem de site hızınıza etki edeceğini düşündüğüm bir diğer eklenti olan Smush; kütüphanenize eklediğiniz her görseli ve görselin otomatik türettiği farklı boyutlarda ki görselleri kayıp yaşamadan sıkıştırmanıza olanak tanıyan bir eklentidir. Toplu sıkıştırmaya ve dosya boyutunu daha yüksek kalite ile daha küçük hale getirdiği için aylık $5 karşılığında pro versiyonunu kullanıyorum.
Kütüphanenize ekleyeceğiniz görselin boyutunu, fotoğraf düzenleyici araçlarda minimize ettikten sonra yüklediğiniz taktirde bu eklentiye de ihtiyaç duymayacaksınız. Ben yine tembelliğimin kurbanı oldum ve görsel boyutlarından kısıtlama yapayım da sayfa hızını arttırayım derken, gereksiz .css dosyaları ile kazandığım hızı kaybediyorum.
WordPress.com’dan Jetpack
WordPress temanız mobil uyumlu değilse mobil uyumlu hale gelmesini, görsel yüklenme sürelerini ayarlayarak sayfanızı hızlanmasını, yazınızın sosyal medyalarda paylaşılmasını, yazılarınızı tanıtabileceğiniz e-posta abonelik sistemi oluşturmanızı, kendine özgü yorum alanı ekleyebilmenizi ve daha bir sürü şeyi tek bir eklentiyle kullanmanızı sağlayan WordPress.com’dan Jetpack benim için muhteşem bir istatistik kaynağıdır. Mobil uygulama ile yazı paylaşmak için de kullandığım uygulama aktif kullandığım ve mutlaka olması gereken WordPress eklentisidir.
WP Super Cache
Sayfanızın statik bir şekilde kaydedilerek büyük boyutta olan içeriklerinizi ve dosyalarınızı önbelleğe alarak, CPU kullanımını minimize edip, az sorgu çalıştırdığı için sayfanızın çok daha hızlı bir şekilde açılmasına olanak sunan bir eklentidir.
Eklediğiniz görselleri .webp formatında yüklediğiniz taktirde eklenti ihtiyacı azalmış olsa da, diğer dosyalarınızın önbelleğe alınması için gerekli bir uygulamadır.