Bayram için Malatya’ya baba ocağına, ana kucağına döndüm. Yemekler, kahvaltılar, olaylar derken yazacak o kadar çok konu biriktirdim ki anlatamam. Kahvaltımızı rengiyle süsleyen, lezzetiyle mest eden ev yapımı kayısı reçelini öncelikli konu olarak belirledim. Çünkü ben Malatya’lıyım ve kayısı bizim için dalda ki altın anlamı taşıyor. Haydi iyisiniz, yine bir anne tarifi geliyor.

Evde taze kayısı reçeli yapımı
Bir tatlı kaşığı sadece 15 kalori olan kayısı reçeli lezzetiyle her yaştan insanın damak tadına hitap ediyor. Peki bu lezzetli tatlı olan kayısı reçeli nasıl yapılır? En lezzetli kayısı reçeli tarifi isteyenler için anne tarifi yardıma koşuyor!
Taze kayısı reçeli için gerekli malzemeler
- 1 kg taze kayısı
- 1 kg toz şeker (3 su bardağı)
- Yarım tatlı kaşığı limon tuzu
Taze kayısı reçeli tarifi
- İyice yıkadığınız kayısıları çekirdeklerini çıkaracak şekilde ikiye ayırın.
- Çekirdekleri çıkarın. Biz tercih etmiyoruz fakat siz isterseniz reçelin içine çekirdekleri kırarak ekleyebilirsiniz.
- Kayısıları tencereye aldıktan sonra, tercihe göre çekirdekleri de ekleyip toz şekeri dökün.
- Tencerenin kapağını kapattıktan sonra altı saat kadar bekletin.
- Beklettiğiniz karışımı 35-40 dakika kadar kaynatarak, son 10 dakikasında üzerine limon tuzunu ekleyin.
- Kayısılar yeteri kadar su salmazsa, 1 su bardağına kadar takviye su ekleyebilirsiniz.
- İstediğiniz kıvamı yakaladıktan sonra, kaynamakta olan reçeli kavanozlara alarak kapağını sıkıca kapatın ve ters şekilde muhafaza edin.
- Soğuduktan sonra dolaba kaldırabilirsiniz. Afiyet olsun!
Taze kayısı reçeli püf noktalar
- İstediğiniz kıvamı yakalayamazsanız, bir tepsiye dökerek üzerini tülbent ile kapatıp güneşte bekletebilirsiniz.
- Seçilen kayısılar olgunluğa erişmiş fakat tam yumuşamamış olmalıdır.
- Reçelin köpüklenmemesi için, kaynamaya başladıktan sonra bir parça tereyağı ekleyebilirsiniz.
- Bir adet çubuk tarçın harika bir aroma sağlayacaktır.
Evde kuru kayısı reçeli yapımı
Taze kayısı reçelini çok daha fazla beğensem de, kuru kayısı reçeli nasıl yapılır diye arayışta olanlar da olacaktır. Tercih meselesi diyen annem onu da tarif etti. Malatya’lılar kayısı reçelini nasıl yapar diyenler için buyurun kuru kayısı reçeli tarifi.
Kuru kayısı reçeli için gerekli malzemeler
- 1 kg kuru kayısı
- 5 kg toz şeker
- Yarım limon suyu
Kuru kayısı reçeli tarifi
- Kuru kayısılar 10 dakika kadar kaynatın ve suyunu süzün.
- Büyüklüğünü tercihinize göre boyutlarda bölerek tekrar tencereye alın.
- Kayısının üzerini iki parmak kadar geçecek şekilde su ekleyin.
- Şekeri ve limon suyunu ekledikten sonra kıvam alana kadar kaynatın.
- Henüz kaynıyorken kavanozlara alın ve soğuyunca kapaklarını kapatarak ters çevirerek muhafaza edin.