Bim Kadife Tatlısı

9 Ekim 2020’de Bim reyonlarında yerini alan kırmızı renkli Kadife Tatlısı bir kaç kişi tarafından önerilince dikkatimi çekti, gezdiğim hiç bir Bim şubesinde bulamayınca benim için tadım konusundan ziyade iyice inat konusu oldu ve şehrin en ücra köşelerinde ki Bim’lerden birinde bulmayı başardım. Bu arada tatlıyı aldığım zaman market çalışanı; “Bu çok mu lezzetli? Bu tatlı geldi geleli hem deli gibi satıyoruz hem de bu tatlı sayesinde diğer tatlı satışlarımız ciddi oranda patlamış durumda.” dedi. Yani; bu ürünü satan çalışanlar dahi bir ay geçmesine rağmen henüz tadamamış.

Kadife Tatlısı Bim’e Özel Değil

Öncelikle Bim Kadife Kek olarak bilinen tatlı Bim’e özel bir tatlı çeşidi değildir. Piyasada Red Velvet Cake yani Kırmızı Kadife Pastası olarak zaten bulunuyordu. Bim bu tatlının sadece bir uyarlamasını yapmıştır ve lezzetini birebir koruyarak, biraz da malzemeden çalarak sadece 3,25 liraya raflarına dahil etmiştir. 3,25 lira demişken, rağbet görmesi sebebiyle altın ile orantılı bir artış söz konusu. İlk çıkış fiyatı 2,95 liraymış. Bim kadife tatlısı fiyatı ile altının çekişmesini bekliyoruz. Bu arada ilk halini görmedim, söylenenlerin ve yazılanların yalancısıyım; fiyatın artmasıyla beraber kekinin de inceldiği söylenenler arasında yer alıyor.

Bim Red Velvet Pasta Tatlandırıcı İçermiyor

Ortada dönen yanlış bilgiye de değinmeden edemeyeceğim. Üzerinde renklendirici içermez yazıyor ve bu herkes tarafından “Vaaaaoovv” olarak karşılanıyor. Fakat kırmızı velvet kekinin orijinalinde de renklendirici bulunmaz, bu Bim’de satılan tatlıya özel bir durum değildir. Hatta kekin tanıtımını değiştirmeden direkt olarak vermiş olayım; kırmızı kadife kek geleneksel olarak ermine krema ile kaplanmış kırmızı-kahverengi, kırmızı veya koyu kırmızı renkli çikolata katmanlı bir kektir. Geleneksel tariflerde antosiyanin açısından yoğun kakaosu nedeniyle ektra olarak kırmızı renkte gıda boyası kullanılmaz.

Kadife Tatlısı Lezzeti

Lezzetine gelecek olursak; şekerle pek aram yoktur. Tatlı ürünleri de çok sevmeme rağmen sağlıklı yaşam trendine uyum sağlamak için pek tercih etmiyorum. Yani her şeyi burun kıvırmadan tüketebilirim ve bence kendi çapımda bir gurme sayılırım. Bim de satılan kadife tatlısına gelecek olursak; gerçekten çok beğendim. Hindistan cevizi kokusu desem değil, vanilya nektarı desem değil. Harika bir tadı, harika bir nektarı var. Bu tadın kaynağı içinde ki glikoz şurubunun verdiği lezzet midir bilemem. Bu arada renklendirici yok fakat deli gibi glikoz şurubu olduğu her yerinden belli. Yani çok sağlıklı bir pasta diyenler çok yanılıyorlar. Gerçi bir pasta bence sağlıklı olduğu için yenmez, pasta pasta olduğu için yenir, keyif almak için yenir. Bu lafımın üzerine eleştiri dolu e-postalar alacağımı bildiğim için hemen gardımı açmış olayım; istisnalar kaideyi bozmaz.

İnternet ortamından araştırdığım ve sosyal çevremden duyduğum kadarıyla bim kadife tatlısı yorumlarına göre tatlının beğenilme oranı 70%’lerin üzerinde diyebiliriz.

Bim Kadife Tatlısı İçeriği

Bim kadife tatlısı kaç kalori sorusunun dolaştığı aşikar. 100 gramında 393 kaloridir. Bir paketin net 140 gram olacağını varsayarsak bir paket bim kadife tatlısı kalorisi 550,2’dir diyebiliriz. Bir pakette ki yağ 27 gram, karbonhidrat 63,6 gram ve protein ise 7 gramdır. Yani kalorinin dağılımı; 44% yağ, 51% karbonhidrat, 5% proteindir. Yani Bim kadife tatlısı içindekiler biraz ağır diyebiliriz.

Evde Kadife Tatlısı Tarifi

Kırmızı Kadife Pastası Tarifi

Kadife Pastası Malzemeleri

330 gr Un150 gr Sıvı Yağ
3 Yumurta220 gr Ayran veya Süt
1 Y.K. Kakao1 Y.K. Limon
2 Y.K. Gıda Boyası (Önerilmez)1 Paket Kabartma Tozu
300 gr Şeker1 Paket Vanilya
150 gr Tereyağı1 T.K. Karbonat
Kadife Pastası Keki Malzemeleri

Kreması için; labne peyniri 250 gr, tereyağı 125 gr, 1 su bardağı pudra şekeri

Kadife Pastası Yapılışı

  • Un, kabartma tozu, vanilya, kakao ve karbonatı eleyin.
  • Sütü ısıtıp içine limon suyunu ekleyin. Soğuması için bekletin.
  • Oda sıcaklığında olan tereyağına şekeri ekleyip yumuşayana kadar çırpın.
  • Sıvı yağı ve yumurtaları ekleyip çırpın.
  • Beklettiğiniz süte gıda boyasını ekleyip karıştırın ve yumurtalı karışıma ilave edin. (Yapmazsanız da olur.)
  • Son olarak un karışımını da ekledikten sonra çırparak kek hamurunu tamamlamış olun.
  • Hamuru iki ayrı kalıba dökün ve 180 derecede ısıttığınız fırına verin.
  • Kekleri fırından çıkardıktan sonra ayı olacak şekilde streç filmlere sarıp buzdolabında 4-5 saat bekletin.
  • Streci soyup sertleşen kekleri üstlerini düzeltin.
  • Kestiğiniz parçaları mutfak robotundan geçirip kırıntı haline getirin.
  • Diğer yanda pastanın kreması için yumuşak tereyağına pudra şekerini ekleyip çırpın.
  • Labne peynirini de ilave edip tam dağılana kadar karıştırın.
  • Düz bir tabağa biraz krema sürüp keklerden birini yerleştirin.
  • Üzerini kremayla kaplayıp ikinci kat keki koyun.
  • Onu da kremayla güzelce kapladıktan sonra pastanızın üstünü ve yanlarını kek kırıntılarıyla kaplayın.
  • Pastayı buzdolabına kaldırıp 2 saat daha dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Sizce Bim kırmızı kadife pastası nasıldı?

M. Furkan BAŞKAK

Olur da sorarlarsa; aslen Metalurji ve Malzeme Mühendisi olmak için çabalayan fakat Çalışma Ekonomisi'nde de öğrenim gören, iki alakasız bölümlerden daha da alakasız olarak kalabalık bir firmada hayatını idame ettiren, araştırmayı, sormayı, dinlemeyi, gezmeyi, okumayı ve yazmayı seven biri dersiniz. Yetmezse Hakkımda sayfamı ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: