Hiç etik bulmazsam da nedendir bilmiyorum fakat benim taneyle satılan meyvelere ve sebzelere fiyatı fark etmeksizin saygım var. Bu bilmem kaç kuruşluk kestane de olabilir, bilmem kaç liralık avokado da olabilir. Manav da dolaşırken “Yumrusunu doğrayın, üzerine limon sıkın, salatanız hazır! Tanesi sadece 2 lira.” yazısını gördüm. Bu ne ola ki derken yeni bir sebze ile tanıştım; alabaş.
Alabaş Nedir?
Alabaş bitkisi nedir diye soracak olursanız, özetle; lahana ailesinin üyesi olan alabaş, ülkemizde alman şalgamı, gulumbra, kolorabi, yer lahanası isimleriyle bilinirken, yurtdışında cennet topuzu ve kohlrabi olarak biliniyor. Son yıllarda ülkemizde daha fazla tanınarak tüketilen az kalorili, bol vitaminli bir bitki. Tanesi 2 TL olan alabaş fiyatı ile de bu kadar fayda karşısında gayet ideal gibi görülüyor. Alabaş nerede bulunur diyecek olursanız ise market ve manavlarda bulunmaktadır, alabaş Bim de dahi bulunmaktadır.
Alabaş anavatanı olarak Batı Avrupa olarak düşünülse de net bir bilgi bulunmamaktadır.
Bana soracak olursanız; enginar desen değil, brokoli desen değil, salatalık desen değil, lahana desen değil, turp desen değil. Kokusu başka, tadı başka…
Alabaşın Faydaları Nelerdir?
- C vitamini ve potasyum deposudur.
- Siroza, akciğer kanserine ve kalın bağırsak kanserine karşı etkilidir.
- Düşük kalorili olduğu için kilo vermeye yardımcıdır. Alabaş diyetisyenler tarafından önerilmektedir.
- Hemoroide karşı etkilidir.
- Uyku problemi yaşayanlar için uyku düzenleyicidir.
- Tansiyon dengeleyicidir.
- Alabaş diyabet hastalarına da iyi gelmektedir.
Alabaş besin değeri; 100 gr içerisinde 27 kcal, 0,1 gr yağ, 0 mg kolestrol, 20 mg sodyum, 350 mg potasyum, 6 gr karbonhidrat, 1,7 gr protein bulunmaktadır. Aynı zamanda A ve D vitamini zengin bir besindir. Besin değerleri alabaş kalori konusunda diyet dostu olduğunu göstermektedir.
Alabaş Nasıl Tüketilmelidir?
Alabaş nasıl yenmeli? Öncelikle abartmadan yenmeli. Her şeyin fazlası zarardır. Alabaşın zararları da bulunmaktadır. Alabaşta iyot emici özelliği olduğu için haftada iki adeti geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.
Alabaş salata olarak favoriler arasında bulunuyor. Fakat alabaş çorbası ve alabaş cacığı da bolca tüketilmektedir. Alabaş çiçeği ile alabaş çayı demleyebilirsiniz. Hatta alabaş bitkisinin yapraklarından sarma yapanları, alabaş dolması yapanları gördü bu gözler. Yani, alabaş yemeği hayal gücüne bağlı olarak geniş kullanım alanına sahiptir.
Yani alabaş çiğ yenir mi? Evet. Pişirilir mi? Evet… Alabaş ile yapılan yemekler gördüğüm kadarıyla gayet çeşitli. Canım kadınlarımız, güzel analarımız.