Öncelikle TDK’ya göre doğru yazımı “tespih” olmasına rağmen, halk dilinde çok kullanılması sebebiyle yanlış yazım olan “tesbih” ile yazıya devam edeceğim. Tesbih merakım kendimi bildim bileli var fakat elimde tesbih ile gören çok nadir insan vardır diye düşünüyorum. Uzun zamandır babadan kalma huy mirası gereği tesbih koleksiyonu yaparım. En sevdiğim parçalar da oltu tesbihlerim ve kehribar tesbihlerimdir.
Fakat her tesbih koleksiyoncusunun rahatsız olduğu bir şey vardır; imitasyon tesbih! Her şeyin imitasyonu o kadar kusursuz yapılıyor ki, birçoğunu gözle anlamak neredeyse imkansız. Ne yazık ki kehribar tesbih sahte üretimi olan ve çeşitliliği sebebiyle yanılgıya çok müsait tespihlerdendir. Sadece tespih için de geçerli değil elbette! Kehribar taşı; kehribar kolye, kehribar bileklik, kehribar anahtarlık, kehribar ağızlık gibi aksesuarlarda çok tercih edilmesi sebebiyle sahtesinin üretilmesi kaçınılmaz oluyor.
Bu yazıda aslında kehribar taşlarının gerçek olduğunu anlamanız için öneriler yazacaktım fakat kehribar hakkında her şey rehberi oluşturmaktan geri duramadım. Bu yüzden biraz uzun bir yazı olacak gibi hissediyorum.
İçindekiler
Kehribar nedir?
Kehribar, bir çam türü ağacın reçinesinin fosilleşmiş halidir. Süs eşyalarının ve aksesuarların yapımında kullanılır. Sarıdan kızıla kadar birçok renkte bulunur. Fosillerin reçinesinin bulunduğu kehribar ağacı veya kehribar bitkisi; çamgiller familyasının, Pinus succinifera ismiyle bilinen türüdür. Yani kehribar anlamı olarak; fosilleşmiş reçine dememiz ve kehribar hammaddesi olarak; fosilleşmiş çam reçinesi dememiz yanlış olmayacaktır.
Kehribar taşı faydaları
Tanımında da değindiğim gibi aslında fosilleşmiş reçine olsa da kehribar doğal taş diye anılmaktadır. Faydası ise oldukça fazladır. Kehribarın özellikle bebeklerin diş çıkarmaya başladıkları zamanlarda ağrıyı hafifletici etkisi olduğu düşünülmektedir. Kehribar bileklik faydaları sebebiyle bebeklerde oldukça fazla tercih edilmektedir. Peki kehribar tesbih faydaları ve kehribar faydaları nelerdir birlikte inceleyelim.
- Hamileler kehribar kolye kullandıklarında, boğaz enfeksiyonuna iyi gelecektir ve guatr oluşumunu önleyecektir.
- Hamilelik döneminde üst solunum yolu hastalıklarına karşı, migren ağrılarına karşı ve diş ağrılarına karşı etkilidir.
- Lohusa döneminde depresyonu ve mutsuzluğu azaltır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Romatizma ağrılarının azaltılmasında kullanılmaktadır.
- Ruh halini düzenler. Umutsuz ve mutsuz anları tersine döndürür.
- Negatif enerjiyi yok eder.
Not: Kehribar bileklik kullanıyorsanız, sol bileğinize takmanız tavsiye edilmektedir.
Kehribar faydaları bebek için
Kehribar diş kaşıyıcı, kehribar bebek kolyesi veya kehribar bebek bileklik alırken kehribar boncuklarının orijinal olup olmadığının yanında bir de aldığınız ürünün üretim şekline de özen göstermelisiniz. E bebek kehribar kolye kullananlar arasından biri olarak, üretim sertifikalı olarak yollanan kehribarın imitasyon olmadığında hemfikirim. Fakat! En önemli kısım da bu ki, üretiminde köşeli taşlar tercih etmeleri sebebiyle çocuğun boynunda iz bıraktı ve hatta yaralanmalara sebep oldu. Bundan dolayı kehribar e bebek ürünlerinden dolayı başım ağrıdıktan sonra, kendi tespihlerimden birkaçını feda ederek çocuğuma yeni bir kehribar diş kolyesi yaptım ve uzun süre boyunca kullandım. Sonuç olarak; e bebek kehribar bileklik ve e bebek kehribar kolyesi orijinaldir fakat bebekler için kullanım açısından rahatsız edicidir.
Kehribar çeşitleri ve özellikleri
Kehribar çıkarma yöntemlerine ve hammaddenin bulunduğu bölgeye bağlı olarak kehribar çeşitleri de farklılık göstermektedir. Her kehribar türünün ise kendine özgü duruşu ve özelliği bulunmaktadır. Damla, ateş, Osmanlı, zar, siyah, sürmeli, mavi ve yeşil olmak üzere 8 adet kehribar çeşidi bulunmaktadır.
Kehribar tespih orijinal mi?
Şimdi gelelim asıl konuya; kehribar nasıl anlaşılır? Kehribar orijinal olup olmadığı genelde sertifikalı ürünler aracılığıyla sağlansa da, her sertifika da gerçek olmayabiliyor. Bundan dolayı kehribarın gerçek olup olmadığını sizde sadece 5 adım ile test edebilirsiniz.
Kehribar ışık testi
UV ışık testi ile kehribarın gerçekliğini test edebilirsiniz. Ultraviyole ışığa maruz kalan gerçek kehribar, floresan etkisi göstererek üzerinde ki ışığı yansıtacaktır. Karanlık ortamda kehribar rengini mavi, sarı, kırmızı veya yeşil tonlarında görebilirsiniz. Sahte kehribar ise UV ışınlarından etkilenmeyecek ve mat bir görünümde olacaktır.
Kehribar aseton testi
Asetonu kulak çöpü yardımıyla kehribar ile temas ettirin. Aseton buharlaştığı zaman gerçek kehribar etkilenmezken, sahte kehribar yapışkan hale gelecektir veya dokunduğunuzda parmak izi kalacaktır. Bu yöntem ile tüm reçine ürünlerini test edebilirsiniz.
Kehribar çizme ve kazıma testi
Kehribar diğer birçok aksesuar hammaddesinin aksine yumuşak bir maddedir. Orijinal kehribar, delici bir ürün alıp çizmeye çalıştığınızda çizilecektir ve toz şeklinde dağılacaktır. Sahte olanlarda ise çizilmeye karşı direnç fazla olacaktır.
Kehribar sıcak iğne testi
Isıtılmış bir iğneyi kehribara yavaşça dokundurun. Eğer burnunuza reçine veya çam kokusu geliyorsa kehribar gerçek demektir. Kehribar erir mi derseniz; ateşle temas ettiğinde sahte kehribarın aksine damlayarak erimeyecektir, üzerinde baloncuklar çıkaracaktır. Kehribar çatlar mı derseniz ise; uzun süreli ateş ile temas ettiği takdirde ise kehribar çatlayacaktır.
Kehribar tuzlu su testi
Kehribarın gerçekliğini anlamak için en çok tercih edilen, en kolay test budur. Bir miktar suya bolca tuz ekleyerek iyice karıştırın. Gerçek kehribarı suya koyduğunuz zaman, sahte ürünler gibi dibe batmayacak, suyun üzerinde kalacaktır.