Geçtiğimiz hafta YKS 2022 sonuçları ÖSYM tarafından duyuruldu. Üniversite tercih tarihi 27 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM aday işlemleri sayfasında yapılacak. Sizler için tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususları derledik. Üniversite tercihi nasıl yapılmalı?
Üniversite Tercih Süreci
Üniversite tercihi uzun yıllar süren çalışmaların, stresli hazırlıkların neticesi olarak hayatımızı şekillendirecek önemli dönemeçlerden biri. Her ne kadar hayatımızın büyük bir kısmını etkiliyor olsa da öncelikle söylemek gerekir ki üniversite tercihi geri dönüşü olmayan bir yol olarak görülmemeli, nitekim hatalı tercih ile memnun olmadığımız bir bölüme yerleştiğimiz senaryoda yatay geçiş veya sınava yeniden hazırlanma gibi seçeneklerimiz her zaman var.
Kimi zaman aile ve çevre baskısı sebebiyle gitmek istemediğimiz bir bölümü tercih etmek zorunda kalıyor, istediğimiz bölüme yerleşemediğimiz için mezuna kalmayı tercih edebiliyor, istediğimiz alanda başarılı olamadığımızı düşünüp sınava hazırlanırken tercih etmediğimiz alandaki puanı kullanabiliyoruz. İşte tüm bu yol ayrımları arasında kaldığımız tercih döneminde özellikle hassasiyet göstermemiz gereken bazı noktalar var.
Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
1- Öncelikle geleceğinizi üzerine kurmak istediğiniz bölümleri belirleyerek bir havuz oluşturun.
2- Tercihlerinizi puanınıza değil başarı sıralamanıza göre yapmaya dikkat edin.
3- Bu bölümleri belirlerken dikkat edeceğiniz birinci nokta ailenizin veya çevrenizin değil sizin istekleriniz olmalı.
Mezuna kalmak her zaman cezbedici görünmese de sadece yerleşmek için ilgi duymayacağınız bir alan tercih etmek ileride pişmanlık duymanıza yol açabilir.
4- Gitmek istediğiniz bölümleri belirledikten sonra bölümden beklentilerinizi ve bölümün bunu karşılayıp karşılamadığını araştırın.
5- Bu bölümlerin gerekliliklerini, iş imkanlarını, yurtdışı olanaklarını etraflıca araştırın.
6- Bölümleri araştırırken size en yardımcı olacak şey o bölümde okuyan veya bölümden mezun olmuş kişilerle birebir iletişim kurmaktır. Böylece objektif gerçekleri öğrenmeniz kolaylaşacak aklınızdaki soru işaretleri minimuma inecektir.
7- Tercih etmek istediğiniz üniversiteleri belirlerken puan aralığınızla doğru orantıda olmasıyla beraber şehir, kampüs, yabancı dil, yurtdışı değişim programları gibi kriterleri de beklentilerinizle uyuşan üniversiteler seçmeye dikkat edin.
8- Vakıf üniversiteleri seçeceğiniz durumda üniversitenin burs ve indirim imkanlarını öğrenin.
9- Şehir dışında tercih veriyorsanız üniversite ile birlikte kalacağınız yurt, öğrenci evi vb. araştırmanızı da muhakkak yapmalısınız.
10- Tercih etmek istediğiniz üniversiteler hakkında bilgileri yine en iyi şekilde o üniversitede okuyanlardan öğrenebileceğiniz gibi üniversite sekreterlikleri ile iletişime geçerek de öğrenebilirsiniz.
11- Her koşulda sizi en iyi tanıyan kişi yine kendiniz olacağından üniversite yaşamını kendi çabanızla geliştirebileceğinizi unutmayın.
12- Yerleşmek istediğiniz bölüm ve üniversitelere karar verdikten sonra tercih tarih aralığına ve ÖSYM yönlendirmelerine dikkat edin.
13- Tercih listenizin başına başarı sıralamanızın üstünde üniversiteleri yazıp sonlara ise sıralamanız altındaki üniversiteleri yerleştirmenizi garanti altına almak için yazın. Örneğin sıralamanız 15 bin ise listenin başına 5-10 binden başlayıp listeyi 30 bin aralığındaki üniversitelerle bitirin.
14- Yerleştirmenizi risk altına almamak için tercih listenizi olabildiğince çok doldurun.
15- Tercihlerinizi son kontrolleri yaparak tamamlayın. Sırada son bir heyecanlı bekleyiş var. Sonucunuz ne olursa olsun hayatınızı istediğiniz yönde ilerletmek sizin elinizde, bunu unutmayın.