Havaların ısınmasıyla birlikte haşereler beslenme arayışına girdi. Benim evim etkilenmez demeyin, ablamın 11. katta ki evine açık olan pencereden kertenkele girmiş. On birinci kata kadar arayıp bulamadığın neyi bizim evde buldun da girmeye karar verdin kardeş?
Kertenkeleyi evinde ilk gördüğü gün feryat ederek bize videolar atan ablam, bir süre sonra süleymancık olarak bilinen kertenkeleyi sevmiş olacak ki ona bir isim bile vermiş; Speedy! İsminin hakkını veren Speedy ile kısa sürede bende tanıştım. El ile veya süpürge ile yakalamanın mümkün olmadığı kertenkeleyi tuzak kurarak yakalayıp evden atmayı teklif ettiğim ablam ise ona zarar geleceğini düşündüğü için reddetti.
Birçok insan evini Speedy gibi bir canlı ile paylaşmak istemeyecektir. Hatta birçok insan için evde kertenkele bulmak rahatsız edici olacaktır. Akdeniz bukalemunu ile tanıştığım ilk an yaşadığım gerginliği unutmam mümkün değil. Peki evde ki kertenkele nasıl yakalanır veya kertenkelenin eve girmesi nasıl önlenir? İşte evde kertenkele tuzağı yapımı;
Kertenkele neye gelir?
Evinizde sarmaşık tarzı bitkiler varsa kertenkeleler için ideal bir yaşam alanı var demektir. Böceklerle beslenen kertenkeleler bitkilerinize gelen haşereleri yiyerek hayatta kalırlar. Aynı zamanda açıkta bırakılan gıdalar ve çöpler de sürüngenlerin dikkatini çeker.
Kertenkele ne zaman çıkar?
Kertenkeleler de kış uykusuna yatan canlılar arasında yer alıyor. Ülkemizde yaygın olarak Haziran ayında görülmeye başlar ve sonbahar da uykuya hazırlık dönemine girer.
Kertenkeleler zararlı mıdır?
Türkiye’de zehirli kertenkele türü neredeyse bulunmamaktadır. İnsanlarla aynı ortamı paylaşmayı sevmeyen bu canlılar genellikle bize yaklaşmazlar. Köşeye sıkıştırılmış bir kertenkele, yaşadığı stres ile birlikte diş göstererek tıslayabilir. Binde bir ihtimal olsa da ısırabilir.
Eve giren kertenkele nasıl yakalanır?
Önceliğimiz elbette ki kertenkeleye zarar vermeden evden uzaklaştırmak olacaktır. Sabır isteyen bir koşuşturma sizi bekliyor ama gözünüz korkmasın. Sonunda zafere kavuşacağınıza emin olun.
Elektrik süpürgesi ile kertenkele yakalayın
Harekete ve sese oldukça duyarlı olan kertenkeleyi sabit bir yerde görürseniz, yavaş hareketlerle süpürgenin başlığını kertenkelenin yakınına götürün ve makineyi çalıştırın. Yakalanırsa, çöp torbasının içinden doğaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kertenkele tuzağı ile zarar vermeden yakalayın
Hayatta kalma tekniklerine ait eğitimlerde karşılaştığım bir yöntemi eve giren kertenkeleyi yakalama aşamasında kullanabilirsiniz. 5 litrelik bir su şişesinin ağız kısmını keserek ters çevirin ve altta kalan kısma geçirin. Tuzağın içine ise kertenkelenin en sevdiği yiyeceklerden olan sinek yerleştirebilirsiniz. Böylelikle misafiriniz tuzağa girecektir fakat çıkamayacaktır.
Karanfil kokusu ile kertenkeleyi evinizden uzaklaştırın
Kertenkele neleri sevmez sorusunun en net cevabı karanfil kokusu olacaktır. Karanfili kaynatarak, kertenkelenin bulunduğu ortama kaynattığınız karanfili bıraktıktan sonra pencereleri açık bırakarak bulunduğu ortamdan uzaklaştırabilirsiniz.
Kertenkeleyi kesin yakalayacağınız tuzak yapımı
Fare tuzağı olarak kullanılan yapıştırıcı tuzağı kullanarak eve giren kertenkeleyi de yakalayabilirsiniz. Yaygın olarak tercih edilen Tibtrap marka yapıştırıcı tuzağı bir kartona sürdükten sonra, yapışkanlı orta kısmına sinek bırakarak evinizde bir köşeye bırakabilirsiniz. Kertenkele kısa süre içerisinde tuzağa yakalanmış olacaktır. Tuzağı başka hayvanların temas etmesini önleyecek şekilde poşetleyerek atmayı unutmayın. Üzülerek söylüyorum ki yöntemin sonunda kertenkele hayatını kaybedecektir.
Bizim evde çok var akşam üstleri heryerden çıkıyorlar psikolojim bozuldu artık gözl rim hep duvarlarda çok bunaldım yumurtlamış çünkü hep yavrular süpürgeyle atmaktan bıktım
Furkan Bey, çok teşekkür ederim bu bilgiler için. Bu sabah banyoda küçük kertenkele (süleymancıklara benziyordu) gördüm ve normalde kertenkeleden korkmam ama birlikte de yaşamak istemediğim için “elektrik süpürgesi” yönteminizi kullanarak dışarıya çıkardım, umarım ölmemiştir. Sizin yazınızı okumasaydım hala “zarar vermeden eveden nasıl çıkartırım” diye kara kara düşünüyor olacaktım büyük olasılıkla ya da kadere razı olup birlikte yaşamaya da teslim olmuş olabilirdim 🙂
Tekrar teşekkür ederim bu bilgileri paylaştığınız için.