Evden çalışma sistemine geçtiğimizden bu yana sürekli olarak yeni uğraşlar bulmaya ve çalışma masamın etrafını olduğu gibi hayatımı da bir yolla güzelleştirmeye çalışıyorum. Yeni uğraşım kısa sürede çiçek alarak başarı gösterdiğimi düşündüğüm saksıda domates yetiştirme oldu.
Okuyucularımdan aldığım geri bildirimlerden dolayı olaya merakımın nasıl başladığını kısa tutarak hemen evde nasıl domates yetiştirilir kısmına geçiyorum.
İçindekiler
Domates tohumu temini
Öncelikle saksıda domates yetiştirmek için birden fazla yol bulunmaktadır.
- Domates tohumu satın alabilirsiniz.
- Domates tohumunu kendiniz elde edebilirsiniz.
- Domates fidesi satın alabilirsiniz.
Ben size en başından yani domates tohumunu kendimiz nasıl elde edebiliriz aşamasından itibaren anlatacağım.
Domates çekirdeğini yeşillendirme
Bilmece ile başlayalım; “Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane. Nedir bu?” Nar değil, bu bilmecenin cevabı emek ve sevgi verirseniz kesinlikle domatestir! Emeksiz ve sevgisiz iş olmaz diyerek; aldığınız domatesin tohumunu yetiştirmek için kesinlikle GDO’suz ve hormonsuz domates almanızı tavsiye ederim. Bu her mevsim ne yazık ki bulunmadığı için domateslerin çıkma mevsimini beklemeniz gerekmektedir.
Domates tohumu elde edin
Saf domatesi ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çatal, kaşık yardımı ile ayıklayın ve iki hatta üç kat kağıt havluya sararak domates tohumu oluşturmak için ilk adımı atmış olun. Domates çekirdekleri kağıt havlu arasında bekleyip, kuruduktan sonra artık yeşillendirmek için hazır demektir. Domates çekirdeğini ekmek istediğiniz zaman kağıt havludan çıkararak kullanabilirsiniz.
Kağıt havluda beklettiğiniz için etrafında peçete kalıntıları olacaktır. Bu sorun teşkil etmiyor, rahat olun.
Domates yeşillendirme için uygun saksı seçin
Domates tohumlarını çimlendirmek için büyük saksı kullanmamalısınız. İsterseniz internette, büyük marketlerde ve çiçekçilerde 2-20 TL arasında rahatlıkla bulabileceğiniz fidan aliviyolü yani tohum çimlendirme kabını kullanabilirsiniz. İsterseniz kağıt veya plastik bardakları domates çekirdeği büyütme için kullanabilirsiniz. Eğer fidan viyolü değil de bardak kullanacaksanız altlarına yorgan iğnesi ile 2-3 tane delik açmalısınız. Bu delikler domates tohumu çürümesini önleyecektir. Domates yeşillendirme kaplarımız hazır olduğuna göre artık domates ekme aşamasına geçebiliriz.
Domates çekirdeği için doğru toprağa sahip olmalısınız
Domates yetiştirme için tohum seçimi kadar önemli etkenlerden biri de toprak seçimidir. Fidan viyolünün veya plastik/kağıt bardakların yarısını biraz geçecek şekilde torf yani orman toprağı ile doldurun ve hazırda bulunan domates tohumunu toprağın üzerinde kalacak şekilde ve her bardağa bir tane domates tohumu olacak koşulu ile atın.
Sonra toprağın üstte duran domates tohumunun üzerine 1 santimetreyi geçmeyecek şekilde tekrar toprak dökmelisiniz.
Domates yetiştirmek için sulama
Hazır hale gelen kapların içinde ki tohumları artık sulama vakti gelmiştir. Sulamayı bardak yardımı ile domates çekirdekleri üste çıkmayacak şekilde yapmalısınız. Toprak çimlenme tamamlanana kadar nemli olmalıdır fakat bu sulamayı abartın demek değildir.
On gün de saksıda domates yetiştiriyoruz
Doğru sulama yaparsanız on gün içerisinde domateslerin çimlenmeye başladığını görürsünüz. Domates yeşerme süresi bir hafta ile on gün arasında tohum cinsine, ortamın sıcaklığına ve ortamın nemine bağlı olarak değişmektedir.
Domates tohumunu saksıya ekebiliriz
Hemen yeşillendikten sonra domatesleri saksıya ekerseniz savunmasız olacakları için kaybetme olasılığınız çok yüksek. Bunun için domates fidelerinin yaklaşık dört santimetre boya ulaşması gerekmektedir. Bu süre domatesler çimlenmeye başladıktan 13-14 gün sonra tamamlanmış olmaktadır. Fideler dört santimetre civarına gelince fidan viyolünden veya bardaktan köklerine zarar vermeden çıkararak, toprağı ile beraber saksıya ekebiliriz.
Evde domates yetiştirmek için saksı seçimi
Evde domates yetiştirmek için son aşamalara geldik diyebiliriz. Saksı da domates çok rahat olmamalı fakat aynı zamanda sıkışıp kalmamalı. Bunun için saksı seçimini orta boy yapmalısınız. Plastik, ahşap, tuğla farketmeksizin orta boy saksılar evde domates keyfinizi tamamlayacaktır.
Saksı domateslerini sulama ve gübreleme
Belirli zamanlarda sulanmayı seven domates fideleri, bir kaç ay içerisinde 20-25 santimetre boyuna ulaşacaklar. Belirli zamanlarda sulanmayı sever derken sulama saatlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Sabahın ilk güneş saatleri veya akşamın son güneş saatleri yani saat olarak 07:00 suları veya 19:00 suları sulama için en uygun zamanlardır. İki ay içerisinde saksıya ektiğimiz domatesler çiçek açıyor olacaktır. Domates çiçeklenmeye başladığı zaman mutlaka gübre ile desteklemelisiniz. Gübre verimi arttıracağı için başarıya giden yolda en iyi silah arkadaşımız olacaktır. Kokusuz olması dolayısıyla “İyi bahçe saksı gübresi”ni tercih edebilir veya evde kendi gübrenizi yapabilirsiniz.
Belirli aralıklarla gübreleme işlemine devam etmelisiniz ama bunun da bir sınırı var! Fazla gübreleme yaparsanız saksı domateslerini yakabilirsiniz.
Saksı domateslerini toplama
Her salkımdan 4-7 arası domates elde ettikten sonra domatesleri toplarken ile değilde, makas kullanarak, dallara ve gövdeye zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.
Bonus: Saksı bitkileri için evde gübre yapımı ve uygulaması
- Pet şişenın altını keserek, üst taraflarının her yerine delikler açın.
- Pet şişeye biraz toprak doldurduktan sonra yumurta kabuklarını iyice ezerek toprağın üzerine serpiştirin.
- Yumurta kabularının üzerine biraz daha toprak koyduktan sonra kuru muz kabuğunu ezerek serpiştirin.
- Yine bir miktar toprak ekledikten sonra karıştırmadan kuru çay posası eklemelisiniz.
- Pet şişenin kestiğimiz alt kısmı yukarıda kalacak şekilde toprağa gömün ve sulamayı bu pet şişeye su dökerek yapın. Açtığınız delikler sayesinde tüm vitamin ve mineraller bu deliklerden sulama ile beraber bitki köklerine ulaşacaktır.
- İki ayda bir pey şişeyi çıkararak içindekileri aynı mantık ile tekrar tazeleyebilirsiniz ve toprak değişimine gerek kalmadan sürekli gübreleme yapabilirsiniz.