Bugünün mottosu; “çekirdekler çöpe gitmesin, saksılarımız boş kalmasın!” olsun. Bu mottoyu ise en sevdiğim olmasa da çok sevdiğim şeftali üzerinden ilerletmek istiyorum. Şeftali çekirdeği evde ekilir mi, ekilirse şeftali ağacı olur mu, ağaç olsa şeftali çiçeği açar mı, çiçek açsa meyve verir mi dersiniz? Aradım, araştırdım ve uyguladım. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Evde adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme ile başladığım için şimdilik bu aşamayı aktarabileceğim.
Şeftali yetiştirmek için gerekli olan iklim
Şeftali hangi mevsimde yetişir, şeftali nerede yetişir, evde şeftali yetişir mi, şeftali cinsleri nelerdir konusu da oldukça önem arz ediyor. Çünkü her bölgenin kendine göre iklim koşulları olan cennet ülkemizde her yerde, her şey yetişemeyebilir. Şeftali ağaçları ılıman bölgede rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Ana vatanının Çin ülkesi olduğu düşünülse de, ülkemizde de lezzetine doyum olmayan şeftali bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye’de şeftali tarımı en çok Akdeniz bölgelerinde ve şeftalisi ve ipeği ile ünlü ilimiz olan Bursa’da yapılıyor olsa da ılıman iklimde ki her yerde meyve alabilirsiniz. Şeftali ağacı çiçeği ise Haziran ve Ağustos ayları arasında meyveye dönüşmektedir. Nektari ile karışıklık olduğunu düşünenler ve meyve suyu kutularında gördüklerinde şaşıranlar için şeftali ingilice dilinde peach‘tir.
Şeftali çekirdeği çimlendirme
Burada anlatacağım çimlendirme adımları aslında bir çok çekirdekli meyveyi üretmek için geçerli olacaktır. Çekirdekleri doğrudan toprağa gömerseniz sonuç alma ihtimaliniz çok düşük olacaktır. Doğrudan toprağa gömdüğünüz takdirde, dışarıda kalan sert kabuğundan dolayı içindeki çekirdek, ihtiyacı olan besin ve suya ulaşamayabilir. Dolayısıyla bu durumda çimlenme işlemi de olmayacaktır. Şeftali çekirdeklerini çimlendirme işlemi için soğuk katlama yönteminden bahsedeceğiz. Şeftali çekirdeklerini sağlıkla çimlendirmek için belirttiğim adımları uygulamanız yeterli olacaktır.
Şeftali çekirdeği çimlendirme adımları
- İlk olarak şeftali cinsi oldukça fazladır. Şeftali alırken saksıda yetiştirebileceğiniz türleri seçmelisiniz.
- Evde yetiştirilebilmesi için tüylü şeftali veya tüysüz olan nektari çeşidini seçebilirsiniz.
- Pazardan satın aldığınız şeftalileri yedikçe sert kabuklu çekirdeklerini de bir kenarda biriktirin.
- Çimlenme olasılığını arttırmak için birden fazla şeftali kabuğunu ayırmanızı tavsiye ederim.
- Biriktirdiğiniz şeftali çekirdeklerinin sert kabuklarını içindeki şeftali tohumuna zarar vermeyecek şekilde kırmalısınız.
- Bademe benzeyen şeftali tohumlarını ayıklayıp çıkarın.
- Kağıt havluyu küçük parçalara bölerek her bir kağıt havlu parçasının içine bir tane kabuğun içinden çıkan şeftali tohumunu yerleştirin.
- Yerleştirme işlemini bitirdikten sonra kağıt havluları su ile ıslatın.
- Buzdolabı poşetlerinin içine hazırladığınız ıslak kağıt havluları koyun.
- Şeftali tohumlarını her birini ayrı koyduğunuzda daha çok çimlenme ihtimalini arttırabilirsiniz.
- Ayrı ayrı koyduğunuz poşetleri ağzını kapattıktan sonra yaklaşık 15- 20 gün boyunca karanlık ortamda muhafaza edin.
- 15-20 gün, 20-23 derecede beklettiğiniz poşetlerin ağzını açmadan hemen buzdolabına yerleştirin.
- Buzdolabına giren şeftali tohumlarını yaklaşık 2,5-3 ay buzdolabında muhafaza edin.
- Buzdolabında bekletme işlemi soğuk katlama için gereklidir ve bu adımları uygulamak önemlidir.
- Buzdolabında yeterince süre beklettiğiniz tohumları sonbahara doğru buzdolabından çıkarın.
- Tohumları poşetlerin içinden çıkarın ve içinde toprak olan saksılara, filizlenen kısımlar üstte kalacak şekilde, aralıklarla yerleştirin.
- Saksıya yerleştirdikten sonra tohumların üstünü yarım parmak kalınlığında toprak ile örtün.
- Tohumların hava almasını sağlayın ve biraz sulayın.
Şeftali ağacı kaç yılda meyve verir diyenler için süper bir haberim var! Çünkü, şeftali ağacı genellikle 1 veya 2 senede meyve vermeye başlamaktadır. Tabii ki şeftali bahçesi konusunda uzman olmak için, şeftali budama zamanı ve şeftali budaması konuları da oldukça önemlidir.