Yakın tarihe kadar alabalık avına giderken solucan, karides tercih etmekteydim. Bilhassa solucandan güzel sonuçlar alabiliyordum fakat verimi arttıracak bir değişikliğin vakti gelmişti. Deneme yanılma yolu ile evde kolayca hazırladığım harika bir tarife ulaştığımı söyleyebilirim.
Hamuru hazırlamadan önce bir av bayisine veya canlı balık satan balıkçıya, aktara ve kırtasiyeye uğramanız gerekiyor. Çünkü verimi arttıranlar arasında bu dükkanlardan temin etmeniz gereken malzemeler de bulunuyor.
Bu alabalık hamurunu yaptıktan sonra 10 dakika kadar bekleterek buzluğa kaldırabilirsiniz ve her ava gidişinizde götürebilirsiniz. 3-4 ay bekledim sorun olur mu derseniz hayır sorun olmaz derim. Bekleme ömrü yok diyebilirim. Yeter ki ava gidince açıkta ve güneş altında bırakmayın. Ben av malzemelerimin olduğu çantamda muhafaza ediyorum ve eve gelince tekrar buzluğa bırakıyorum. Fakat aman iyi poşetleyin veya kapta muhafaza ediyorsanız kapağını iyi kapatın. Kokusu anneniz veya eşiniz için sorun çıkarmaya yetecek kadar kötü oluyor.
Heyecanlandım bak şimdi, hemen alabalık hamuru hazırlama tarifine geçmek istiyorum. Bir de evde alabalık yemi nasıl yapılır konusunda yapım aşaması için video hazırladım. Haydi bakalım rastgele!
Malzemeler ve Hazırlama
- Yavru Alabalık Yemi (Pelet Yem): Kokusundan dolayı balıkları çektiği için mutlaka eklemenizi tavsiye ederim. Eğer ki toz halinde bulamazsanız büyük alabalıklar için olan yemden alarak blender ile toz şekle getirerek kullanabilirsiniz. Av bayilerinde veya canlı balık satışı da yapan balıkçılardan temin edebilirsiniz. 1 su bardağı ekleyebilirsiniz.
- Un: Mısır ununu tavsiye edenleri gördüm. Tabi ki denedim. Fakat akarsularda mısır unu ile yaptığım her hamur dağıldı. Bundan dolayı ben normal buğday ununu tercih ediyorum. Pelet yem ile birebir eklemenizi tavsiye ederim. 1 su bardağı ekleyebilirsiniz.
- Yumurta: Yumurta kıvamından dolayı hamuru sıkı tutmaktadır ve dağılmasını önlemektedir. Bir su bardağı yem, bir su bardağı un eklediyseniz 2 adet yumurta eklemenizi tavsiye ederim. Miktarını eklenen yem ve una göre doğru orantılı ekleyebilirsiniz.
- Vanilya: Kokusunu ben bile severken, balıklar nasıl sevmesin. Nişasta eklenmesini de tavsiye ediyorlar fakat ben pek verim aldığımı söyleyemem. Hazırladığınız her yemde vanilyayı kesinlikle eksik etmemelisiniz. Abartmaya gerek yok, 1 paket yeterli olacaktır.
- Sim: Alabalıklar avcı balıklardır ve dikkatleri çok yüksektir. Bu yüzden dikkat çekici şeyler eklemelisiniz. Bunların başında da parıltısından dolayı sim geliyor. Simi kırtasiyelerden tedarik edebilirsiniz. Göz kararı ekleyebilirsiniz.
- Gıda boyası: Ekleyince rengi çok değişmiyor ki dediğinizi duyuyorum. Evet ben de farkındayım, alabalık yeminden dolayı kahverengi olan hamura ekleyince çok bir fark yaratmadığını. Fakat verdiği parlaklıktan mıdır, rengi daha koyu yapmasından mıdır bilmiyorum, faydasını gördüğümü net olarak söyleyebilirim. İki çay kaşığı ekleyebilirsiniz. Aktarlardan temin edebilirsiniz.
- Sıvı yağ ve su: Bu duruma ne yazık ki ölçü veremiyorum. Çünkü her yapışımda oran değişiyormuş gibi hissediyorum. Bu noktada verebileceğim tavsiye sıvı yağı sudan bir tık daha fazla eklemeniz olacak. Cıvık cıvık yapmamaya özen gösterin. Çok sertte kalmamalı.