Mevsim değişiyor; soğuklar geliyor! Zaten Covid-19 illeti ile savaştığımız bu zorlu günlerde bir de grip, soğuk algınlığı boy gösterecek. Bitki çayları isimleri bilinse de, öksürünce Hibiskus içerseniz, depresyondayken Tarhun içerseniz hiç bir çözüm bulamazsınız. Yani hangi bitki çayını hangi durumda içeceğinizi bilmelisiniz. Bitki çayları çeşitleri çok olduğu gibi bitki çaylarının faydaları da bir o kadar fazladır.
İçindekiler
Zencefil Çayı
Bitki çayları ve faydaları dediğimiz zaman aklıma nedense ilk gelen şey zencefil çayı oluyor. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip, mide bulantısı, öksürük gibi rahatsızlıklarda gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca sindirim sistemine iyi gelen bitki çaylarının başında da Zencefil olduğunu unutmamalısınız. Tat konusunda yerken, içerken insanı bir hayli yoruyor. Küçükken hastalanınca annem zencefil verdiği zaman “sadece üç defa çiğne ve yut” derdi. Sebebi aşikar; acı olması. Fakat bu kadar lezzetsiz bir şeyin tam olarak şifa kaynağı olduğunu biliyoruz. Bitki çayını diğer çaylarda olduğu gibi on dakika kadar kaynatarak demlemelisiniz.
Kuşburnu Çayı
C vitamininden tutun, sindirim sisteminin düzenlenmesine, solunum sistemi dengesine hatta astıma iyi gelen bitki çayı; kuşburnu! Bitki çaylarının yan etkileri araştırılırken neredeyse hiç bir yan etkiye rastlanmayan kuşburnu; bağışıklık sistemini ayakta tutmak için olduğu gibi cilt güzelliği için de birebir. Yani; hasta olduktan sonra tüketilmesi gereken bitki çayı olduğu gibi hasta olmamak için tüketilmesi gereken bir bitki çayıdır.
Adaçayı
En eski nesilden, yeni nesle kadar herkesin tanıdığı Adaçayı; bağışıklık sistemini güçlendirir, boğaz enfeksiyonuna ve ağız enfeksiyonuna iyi gelir. Ayrıca bu bitki çayının gizli gücü de vardır; antioksidan içeriği ile alzheimer hastalığına iyi geldiği de bilinmektedir. Terlemeyi azaltmaya da yarayan bu bitki çayı tadının güzelliği ile en çok tüketilen bitki çayları arasında yer almaktadır.
Ekinezya Çayı
Gribe iyi gelen bitki çayları arasında yer alan ekinezya; grip ve soğuk algınlığında yaşanan ağrıları da hafifletmektedir. Yani bağışıklık kazandırmasının yanında bir de ağrı kesici özelliğe sahiptir. Üst solunum yollarına iyi geldiği gibi migren krizlerinde de tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Biberiye Çayı
Kabızlığa iyi gelen bitki çayı olarak anılan biberiye çayının hafızayı güçlendirdiğini öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Eskiden sadece ete lezzet versin diye kullandığım biberiye artık hayatımın hemen her alanında başrol oyuncusu. Sindirim sistemini düzenlediği gibi bağışıklığı da desteklemektedir. Çayına limon koymanızı tavsiye ederim.
Tarçın Çayı
Şimdi bir fırında sütlaç olacaktı; üzerine fındık kırıntısı, tarçın… Yok yok, bu sefer çayından bahsedeceğim. Çünkü baharat olarak kabul gören tarçın; aslında bitki çayı olarak tüketmek isteyenler için şifa kaynağı olmaktadır. Boğaz ağrısını azaltacağı gibi, demlediğiniz tarçın çayına bir limon sıkarsanız ve bal da eklerseniz; ölümsüzlüğü ilan edersiniz. Ayrıca diyabet hastaları da tarçın çayı tüketmektedir.
Rezene Çayı
Yine tadını sevmediğim bir bitki çayını yazacağım. Yazıyorum çünkü ne kadar kötüyse faydası da o kadar çok. İçinde A vitamini, B vitaminleri, C vitamini, D vitamini bulunan başka bir şey söyleyebilir misiniz? Çok düşünmeyin. Çünkü düşünürseniz mutlaka bulursunuz. Rezil etmeyin şimdi beni. Neyse, gelelim Rezene Çayı faydalarına; soğuk algınlığını daha hafif atlatmanıza yarar, yağ yakımını hızlandırır, ateş düşürür ve vücutta ki her bakteriyle savaşır, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. İçmek için yeterli sebep diye düşünüyorum.
Ihlamur Çayı
Öksürüğe iyi gelen bitki çayı olan ıhlamur, öksürüğe iyi geldiği gibi solunum yollarında ki tahriş olan yerleri de hızla onarır. Metabolizmayı kuvvetlendirir, vücut direncini arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve yine gribe en iyi gelen bitki çayları arasında yerini almaktadır.
Papatya Çayı
Antibakteriyel bitki çayı olan papatya çayı tat olarak incelendiğinde de günlük tüketebileceğim çaylar arasındadır. Diğer bitki çayları gibi papatya çayı da; soğuk algınlığına iyi gelir, gribe karşı savunma oluşturur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Diğer bitki çaylarından ayıran özelliği ise; ağız yaralarına iyi gelmesi, burun tıkanıklığına iyi gelmesi ve insanı sakinleştirmesidir.
Melisa Çayı
Bir bitki çayı neden mutluluk verir insana? Çikolata değil sonuçta. Ama melisa çayı insana mutluluk veriyor. Yorgunluğu da gideren melisa çayı, yatağa girmeden hemen önce tüketildiği taktirde kolay uyumayı da sağlıyor. Kış aylarında şifa için tüketilen bitki çayını yaz aylarında biraz limon ile birleştirerek serinlemek amacıyla da tüketebilirsiniz.
Karahindiba Çayı
Sindirime yardımcı olur, toksik maddeleri vücuttan atar ve ishale iyi gelen bitki çayı olarak bilinir. Çok abartmadan günde bir bardak içmenizde fayda var. Bitki çayları hakkında bilgi eksikliği olmaması önemlidir, her bitki çayı her gün içilmez. Bitki çayları arasında aç içilmesi gereken bir türdür.
Nane Çayı
Yeşili ayrı güzel, kurusu ayrı güzel. Mide yanmasına iyi gelir, reflü sancısına iyi gelir, mide bulantısını azaltır. Saymakla bitmez faydaları. Bir dilim limon ile tüketildiği taktirde bir de C vitamini takviyesini sağlar, lezzetin doruğuna çıkarırsınız.
Ökse Otu Çayı
Kan basıncını düşürdüğü bilinen ökse otu çayı aynı zamanda yüksek tansiyona, astıma, mide kasılmalarına da iyi gelmektedir. Limon ve tarçın ile tüketildiği zaman hem daha lezzetli olacaktır, hem daha faydalı.
Tarhun Çayı
Tarçın gibi baharat olarak bilinen tarhun; çayı demlenerek tüketilebilmektedir. İştah açtığı bilinen bitki çayı uyku sorununu da giderir. Mineral, vitamin ve antioksidan içeriği ile en faydalı bitki çayları arasındadır.
Sinemaki Çayı
Bitki çayları ile zayıflama yöntemi olarak tercih edilen ve diyet listelerinin vazgeçilmezi olarak bildiğimiz sinemaki çayı resmen müshil etkisi yaratmaktadır. İştahı kapatır, şişkinliğe iyi gelir ve bağırsakları da tertemiz eder. Eğer ki sindirim ile alakalı sorununuz yoksa ve diyet düşünmüyorsanız sık tüketmenizi tavsiye etmiyorum.
Isırgan Çayı
Yine anneme değineceğim; çok faydalı diyerek, ısırgan otundan börek yapardı. O zamanlar burun kıvırıyordum ama şimdilerde canım istemiyor değil. Annem haklıydı, ısırgan otu tam bir mucizeydi. Şimdi sadece çayını tüketebiliyoruz. Isırgan otu çayı vücut direncinizi arttıracaktır ve bağışıklığınızı kuvvetlendirecektir.
Hibiskus Çayı
Genelde zencefil ile karıştırılarak hazırlanan Hibiskus Çayı; yüksek dozda C vitamini içeren bir bitki çayıdır. Yüksek tansiyon ve kolestrol düzenlemede kullanıldığı gibi hemen her çaya renk ve tat vermek için eklenebilir.
Sarı Kantaron Çayı
Özellikle psikolojik olarak sorun yaşanan Avrupa’da en çok satılan bitki sanı olan sarı kantaron depresyonda tüketilmesi gereken bitki çayıdır. Sakinleştirici ilaçlarla aynı etkiyi gösterdiğini yakın çevremden, birinci ağızdan duydum. Stresli bir işiniz varsa, bir mola verin ve sarı kantaron çayı için.
Ebegümeci Çayı
Genelde boğaz kuruluğu yaşandığında veya öksürük başladığında tüketilen ebegümeci çayı ismi çok anılmamasına karşın en etkili bitki çayları arasında yer almaktadır. Cilt bakımını destekleyici olduğu da bilinmektedir.
Gülhatmi Çayı
Cildi temizleyici ve cildi onarıcı etkisi bulunan bu bitki çayı ile yüzünüzü yıkarsanız faydasını göreceğinize emin olabilirsiniz. İdrar söktürür, öksürüğe iyi gelir, boğazı yumuşatır, üst solunum yolu tahrişini giderir.
Teşekkürler 🙂
Bilinçli ve doğru kullanıldığında çok faydaları oluyor