Akıcı ve güzel konuşmak son derece önemlidir. Diksiyon ve hitabet disiplini ile konuşma egzersizleri yaparak konuşma hatalarını en aza indirebilir ve topluluk önünde kendinizi daha rahat ifade edebilirsiniz. Nefes egzersizleri, akıcı konuşma ve akıcı konuşma egzersizleri kendinizi geliştirme konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Güzel ve etkili konuşmayı, kelimeleri doğru kullanmayı, akıcı ve tonlamaya dikkat ederek konuşmayı başarmak tahmin ettiğinizden çok daha kolay. Akıcı konuşma bozukluğu gidererek, diksiyonumuzu daha iyi duruma taşıyacak temel ve basit yollar var.
Güzel konuşmanın anahtarı hiç kuşkusuz iyi bir diksiyona sahip olmaktır. Diksiyonu düzgün olanların iş ve sosyal hayatlarında daha galibiyetli oldukları bir hakikattir. Yani özgüvenin artması için etkili konuşma sanatı oldukça önemli bir yerdedir. Hatta bu adların kitleleri peşinden çeken bir lider olmaları da kaçınılmazdır. Etkili konuşmak için diksiyon pratiği yapmak, kitap okumak, tekerleme söylemek gerekmektedir. Unutmayın ki; etkili konuşma becerisi geliştirilebilir bir beceridir.
İçindekiler
Etkili ve Akıcı Konuşmanın Yolları
Göz teması, ses tonu derken dikkat edilmesi gerek her alanı okuldan öğrendiğimiz kadarıyla biliyoruz. Peki asıl mesele okulda anlatılmayanlarda yatıyorsa? Gelin güzel konuşabilmek için yapılması gerekenlere okulda anlatılmadığı gibi bakalım. Akıcı konuşma teknikleri ve etkili konuşma teknikleri;
Olabildiğince çok okuyun
Etkili ve hızlı konuşmanın yolu çok konuşmaktan değil, çok okumaktan geçer. Ne kadar çok okursanız o kadar etkili ve akıcı konuşursunuz. Çünkü etkili ve akıcı konuşan insanlara dair yapılan araştırmalarda; bir insanın ortalama ayda 2 kitap okumak zorunda olduğunu tespit edildi. Okumak sadece dilinizi geliştirmez ayrıca ufkunuzu da açar! Daha da başarılı olmak istiyorsanız yılda ortalama 24-60 kitap okumayı hedef olarak belirlemelisiniz. Etkili konuşma kitapları ve etkili konuşma metinleri olarak ayrı bir arayışa girmenize gerek yok, bu yolda her kitap size destek olacaktır.
Çok okursanız okuduğunuz şeyleri otomatik olarak içinizden tekrar ettiğiniz ve kelime hazineniz genişlediği için akıcı ve etkili konuşursunuz. Hangi dilde konuşacaksınız, o dil de bol bol kitap okumak zorundasınız.
Dudaklarınızı sürekli çalıştırın
Dudaklarınızı çalıştırmak için akıcı konuşma alıştırmalarını uygulamanız gerekmektedir. Geleneksel kalem tekniğini kullanabilir, yüz yogası yapabilir ve tekerlemelerden yardım alabilirsiniz. Evde, tek başınıza akıcı konuşma dersleri uygulamanız mümkün. Akıcı konuşma etkinliklerini birlikte inceleyelim;
Geleneksel kalem tekniğini kullanın
“Ne kadar etkili ve akıcı konuşuyor!” izlenimi bırakmak için yapmanız gereken şeylerden biri de dudaklarınızın konuşmaya hazır olmasıdır. Hepimizin bildiği geleneksel kalem tekniği ile dudaklarınızı çalıştırabilirsiniz. Ağzınızın içerisine paralel olarak koyduğunuz bir kalemle konuşma yapmak, dudaklarınızı daha iyi kullanıyor hale getirir. Ayrıca bu teknikle anlaşılır bir şekilde konuşabiliyorsanız, akıcı konuşma çalışmaları sonuç vermiş demektir.
Düzenli olarak yüz yogası yapın
Düzenli olarak yüzünüze ve ağzınıza farklı şekiller vererek yüz yogası yaparsanız, dudak kaslarınız sizi çoktan konuşmaya hazırlamış olacaktır. Sıcak ve diri kaslara sahipken daha akıcı daha rahat ve daha iyi bir telaffuzda konuşursunuz.
Tekerlemelerden destek alın
Arama motorlarına tekerlemeler yazdığınızda birçok sonuç alacaksınız! Bulduğunuz tekerlemeleri sık sık tekrar ederseniz bu sizin kelimeleri hızlı ve doğru telaffuz etmenizi sağlar. Akıcı konuşma tekerlemeleri etkili konuşma konusunda oldukça yardımcı olacaktır.
Nefesinizi kontrol edin
Nefes egzersizi ile hayatımızın daha stresi kontrol altına alabilmek gibi, etkili konuşmada da etkilidir. Nefes, bir konuşma sırasında sizin bir şey ne kadar iyi ifade ettiğiniz belirler. Ne kadar hızlı konuştuğunuzun veya ne kadar uzun cümleler kurduğunuzun hiçbir önemi yoktur. Önemli olan yazılan bir şeyi okurken ya da herhangi bir şey söylerken doğru yerde nefes kontrolü yaparak, noktalama işaretlerine dikkat etmektir. Noktalama işaretleri aslında sizin nefesinizi doğru ayarlamanız için ve cümlenin neresinde, ne yapacağınızı göstermek için vardır. Noktalara, virgüllere, soru işaretlerine, ünlemlere cümle içerisinde saygı duyarak, nefesimiz ile desteklemeliyiz.
Kelime haznenizi genişletin
Ne konuşacağını bilmeyen bir kişinin, nasıl konuştuğunun hiçbir önemi yoktur. Kelime haznesi ne kadar geniş olursa, kendinizi o kadar iyi ifade edersiniz. Etkili konuşma becerileri konusunda en önemli adım; kelime haznenizin gücüdür. Kelime haznenizi genişletmek için bulmaca çözebilirsiniz ya da şimdi telefonunuzdan destek alabilirsiniz. Artık telefonda kelime oyunları oynayabileceğiniz pek çok uygulama var! Kelime hazinenizi geliştirmek için bilmediğimiz bir kelime ile karşılaştığınızda mutlaka onun anlamını araştırmalısınız. Bir kelimeyi aynı anda iki defa kullanmak istemiyorsanız o kelimenin eş anlamlısını bulmalısınız. Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar havalı konuşursunuz.
Ses tonunuzu doğru kullanın
Yüksek ses tonuyla konuşmak karşıya enerji verirken, daha sakin konuşmak dikkatli dinlenmesi konusunda uyarıcıdır. Fakat sürekli aynı tonlama ile ilerlenirse veya hatalı yerlerde, hatalı tonlamalara başvurulursa dinleyicinin dikkati dağılacaktır. Bundan dolayı tonlamalarınız ve vurgularınız, doğru zamanda ve doğru şekilde olmalıdır.
Sade ve anlaşılır konuşun
Çok fazla kelime kullanırsanız ve kullandığınız kelimeleri karşı taraf anlamazsa dinlenme olasılığınız düşecektir. O yüzden herkesin anlayabileceği veya kiminle konuştuğunuzu tespit ederek özellikle onun anlayabileceği kelimeler kullanmalısınız. Kısa cümleler kullanmalı, uzun ve bitmeyen cümlelerden kaçınmalısınız. Bu hem sizin kafanızı karıştırır, hem de karşıdakinin sizi anlamayıp konudan kopmasını sağlar.
Jest ve mimiklerinizden destek alın
İnsanlar yüzde yetmiş oranında görsel olarak iletişim kurarlar. Biz bu yüzden, bir insanın henüz bize herhangi bir şey söylemeden üzgün olup olmadığını, mutlu olup olmadığını, moralinin bozuk olup olmadığını anlarız. Çünkü karşımızdakinin jest ve mimikleri bize o insanın hangi duygu içerisinde olduğunu net bir biçimde anlatır. Aynı zamanda el hareketlerini kullanmakta konuşmanız sırasında size destek olacaktır. Aşırıya kaçmadan kullandığınız etkili konuşma beden dili hareketleri ile dinleyicilerin dikkatlerini sürekli üzerinizde tutmanız mümkündür.
Sesinizi kaydederek dinleyin
Etkili konuşma eğitimi sizinle başlıyor! Sesini dinlemeden gelişim kaydedemezsiniz. Kendi konuşmanı geliştirmek istiyorsan ve burada ki bütün adımları iyi yapıp yapmadığını merak ediyorsan, sesini kaydedip, kendi sesini dinlemek zorundasın. Eğer ki kendi sesini dinlersen, içinde yaptığın hataları tespit edersin ve bunları düzeltme şansın olur.
Ayna ile konuşma pratiği yapın
Filmlerden aşina olduğumuz bir konu olsa da hiçbirimiz bunu uygulamıyoruz. Evlenme teklifine giden bir gencin, iş görüşmesine gidecek bireyin veya boşanmak isteyen bir adamın önce ayna karşısında pratik yaptığını senelerdir görüyoruz. Seni hunharca eleştirebilecek tek kişi kim biliyor musun? Sensin! Bundan dolayı ayna karşısında yaptığınız konuşma pratiğinde ki hatalarınızı hemen fark edeceksiniz. Sadece etkili ayrılık konuşması, etkili açılış konuşması için değil, her alanda bu pratiği uygulamalısınız.
Arkadaşlarınızla yeni şeyler konuşun
Akıcı konuşmanızda ki bir diğer faktör de çevrenizdir. Çevrenizde ki insanlarla yeni şeyler konuşmaktan ve yeni çevreler edinmekten çekinmeyin. Farklı insanlarla konuşmak sizi her anlamda geliştireceği gibi kaliteli konuşmak için de destek olacaktır. Arkadaş grubunuzla etkili konuşma alıştırmaları yaparak kendinizi öne taşıyabilirsiniz.
Uzmanlara göre güzel konuşmanın tanımı
Forbes mecmuası muhtelif işletme ve kuruluşların lafçılarının hoş konuşma stratejilerini yazmış. Forbes’e göre uzmanların etkili konuşma konusunda önerilerini topladım. Etkili akıcı konuşma için uzmanların önerileri;
Bir konuya çok inanıyorsanız o zaman onu seyirciyi canlı tutarak ve inandırıcı aktarabilirsiniz. Mutlaka inandığınız ve içinizden gelerek konuşmalısınız.
Jack LaLanne (92 yaşındaki fitness gurusu)
Çok fazla konuşursanız sıkıcı olursunuz ve tekdüzeliğe düşersiniz. Konuşmanızı sanki iki kişinin arasında geçen diyaloglara benzetin. Böylece jargon derdinden kurtulursunuz.
Floyd Abrams (Cahill Gordon Hukuk Bürosu avukatı)
Konuşmanızı gazetelerin manşetten verdikleri haberlerde kullandıkları dile benzetin. Konuşmanıza ileriye dönük tahminler ekleyin, karşıtlık ilkesini kullanın ama gerçekçi araştırmalarla bunu destekleyin. Eğlendirici olun. Kalabalığa ulaşmak için gerekirse kendinizi aşağılayan anektodlara başvurun. Uzun konuşmayın. 40 dakikadan sonrası sıkar.
Ari Fleischer (Eski Beyaz Saray Basın Sekreteri)
Ne zaman insanların karşısında bir konuşmaya başlasam John F. Kennedy’nin “Dünyayı değiştirecek şeyler söylemeyeceksiniz, çenenizi kapalı tutun.” lafını hatırlarım.
Tom Peders (Tom Peders şirketinin kurucusu)
Konuşmanızı kağıda yazarak sahneye kitap gibi çıkmayın. Ufak notlar alarak daha çok doğaçlama yapmaya çalışın. O notlar zihninizde kıvılcımlar çaktırarak seyirciyi eğlendirecek hikayeler üretmenize yardımcı olacak. Böylece sahne heyecanı da duymazsınız.
Richard LaGravenese (Yönetmen ve senaryo yazarı)
Konuşmanız sırasında çok fazla kaptırmayın. Aralarda duraklayın yoksa seyirciler aceleniz olduğunu düşünerek onları ciddiye almadığınızı sanabilir.
Bob Kerrey (Eski Nebraska Valisi)