Bu kadar yaygın olan bir virüsün varlığıyla oğlumun doktoru; 3. ayda isteğinize bağlı bir aşı var dediğinde tanıştım. İsteğe bağlı bırakılması başlarda araştırmaya dahi gerek duymadığım bir algı oluştursa da arama motoru amcaya sormadan yapamadım. Meğer rotavirüs sebebiyle dünya üzerinde yılda tam iki yüz bin çocuk ölüyormuş. Neden rotavirüs aşısı mecbur değil anlamıyordum, iki yüz bin çocuktan bahsediyoruz. Eczaneden ilacı alınca aslında neden isteğe bağlı olduğunu daha net anladım. Rotavirüs aşısı ne kadar derseniz; rotavirüs aşısını devlet desteklemiyor ve Nisan 2021 itibariyle 365 lira fiyat ile satılıyor.
İçindekiler
Rotavirüs tehlikeli bir virüs mü?
Özellikle beş yaşın altında ki çocuklarda görülen ve ağır ishalin baş nedeni olan rotavirüs, aşı kadar kolay bir çözümü olmasına rağmen dünya genelinde her yıl tam 200.000 çocuğun ölümüne neden oluyor. Rotavirüs, çocuklarda 5 yaşına ulaşana kadar ortalama bir defa maruz kaldıkları bir virüstür. Ayrıca 2 yaş altındaki bebeklerde çok daha ağır seyredebilmektedir. Rotavirüsün neden olduğu ishale kış aylarında daha sık rastlanıyor. Rotavirüs tüm dünyada ishalin en önemli nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Rotavirüs aşısı ne zaman yapılmalı?
Rotavirüs aşısı için en ideal süre bebek doğduktan sonra ki ilk 6-12 haftadadır. 3 ayı geçmeyecek şekilde ilk doz uygulaması yapılmalıdır. Üretici firmanın farklılığına göre 2 ay ara ile 2 veya 3 doz uygulanmaktadır. Rotavirüs aşısı nasıl yapılır sorusunun cevabı ise; diğer bir çok aşıdan farklı olarak rotavirüs ağızdan damlatılarak uygulanır.
Rotavirüs belirtileri
- Sık sık kusma
- 40 derecenin üzerinde yüksek ateş
- 24 saatten uzun süren kansız ishal
- Dışkıda kan ve irin bulunması
- Katran gibi siyah dışkılama
- İştahsızlık ve halsizlik
- Normalden az idrar çıkarma
- Bebeklerde gözyaşı olmadan ağlama
- Hızlı sıvı kaybı ve ağız kuruluğu
- Nadiren: Ateşli havale
Rotavirüs nasıl bulaşır?
Rotavirüs, soğuk havalarda yani genelde sonbahar ve kış mevsimlerinde daha sık görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde son yıllarda artan rutin aşılamadan dolayı rotavirüs ishaline bağlı ölüm oranları giderek azalmaktadır. Bakım evleri ya da kreş gibi yerlerde veya toplu kullanım alanlarına ait alt değiştirme sırasında bulaşma olasılığı artıyor. Çünkü bu virüs insandan insana elden ağza temas yöntemi ile geçtiği gibi, yüzeylerde canlı kalarak da insanlara bulaşıyor.
Rotavirüsten nasıl korunulur?
- Rota virüsünden korunmanın en etkili yolu tabi ki rotavirüs aşısıdır.
- Hijyen koşullarına dikkat etmelisiniz.
- Sık sık ellerinizi yıkamalısınız.
- Kreşteki oyuncaklar sık sık temizlenmelidir.
- Hasta çocuklar kreşe gönderilmemelidir.
- Bebeğin altı değiştirildikten sonra eller hemen yıkanmalıdır.
Rotavirüsü nasıl tedavi edilir?
Spesifik bir tedavi yöntemi bulunmayan rotavirüs için antibiyotik veya antiviral ilaç kullanımı gerekmemektedir. Genelde doğru beslenme ile üç ile yedi gün arasında kendiliğinden iyileşmektedir.
Doktor tavsiyesini almak koşulu ile; bolca sıvı takviyesi son derece önemlidir. Özellikle emen bebeklerde, bebek emme süresini arttırmak isterse müdahale etmemek ve emmesi için ona yardımcı olmak gerekmektedir.
Daha büyük çocuklar bolca istirahat etmelidir. Tam tahıllı ekmek, yağsız kırmızı et, yoğurt, meyve ve sebze gibi ilave şeker içermeyen yumuşak yiyecekler tüketilmesi destekleyici olacaktır. Bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
Rota virüsü kaynaklı enfeksiyon sürecinde gazlı içeceklerden, elma suyundan, yoğurt dışındaki süt ürünlerinden ve ishali daha da ağırlaştırabilecek kötüleştirebilen şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Kafein, alkol ve ikinci el nikotin tüketimi dahil olmak üzere mideyi tahriş edebilecek her türlü maddeden kaçınılmalıdır.
Rota virüs nasıl anlaşılır?
Rota virüs nasıl teşhis edilir sorusunun tek cevabı; dışkıda gözle görülür farklılıklar oluşmasıyla veya laboratuvar ortamında yapılan bir tetkikle teşhis edilir. Hastalığın tipik klinik bulgularına göre doktorlar net tanı koyabilir.
Rota virüs ishali diğer ishallerden nasıl ayırt edilir?
Rota virüs ishali halk arasında grip ishali diye anılan adeno virüs ishali ile çok karışır. Net tanıyı koymak için dışkı üzerinde tetkik yapılması gerekmektedir. Dışkı analizinde rota virüs antijeninin pozitif olması kesin tanı koydurucudur.
Rota virüs için hangi aşı tercih edilmelidir?
Aşıların markalarına bağlı olarak iki doz veya üç doz uygulanan iki tip aşı bulunmaktadır. İkisi arasında etki miktarlarını değiştiren bir etken bulunmamaktadır. Size en yakını hangisi ise veya doktorunuz özel bir marka istemiyorsa etki oranlarında bir fark bulunmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Rota virüs aşısı tam güvenli mi?
Hastane kaynakçaları rota virüs aşısının 100% koruma sağlamadığını ve aşılı çocuklarında hastalığa yakalanabildiğini belirtmektedir.
Kimler Rota Virüs hastalığına yakalanabilirler?
Hastalık açısından kreşe veya bakımevine giden çocuklar ile çocuk hastanesinde tedavi gören çocuk hastalar öncelikli risk grubundadır. Fakat hijyen koşullarına bağlı olarak, 0-3 yaş başta olmak üzere; her çocuğun yakalanma riski bulunmaktadır. Rota virüs hastalığına yakalanan çocuğun bakımını yapan ebeveynlerde risk altındadır.
Rotavirüs aşısının yan etkileri nelerdir?
Oldukça nadir görülse de; bağırsağın kendi üstüne katlanmasına veya bağırsak tıkanması gibi acil müdahale gerektiren rahatsızlıklara neden olabilir. Her çocukta görülmeyebilir fakat genel olarak; geçici ishal ya da kusma, ateş ve iştah kaybı rota virüs aşısının yan etkileri arasındadır.
Rotavirüs aşısı gerekli mi?
Hastalık süresi sancılı geçmesinden, kalıcı hasarlara sebep olabilmesinden ve hatta can kaybına kadar sebep olmasından dolayı aşılanma gereklidir.