Tüm hayatımız bir yarış içerisinde geçiyor değil mi? Çalıştığımız iş yerinde, katıldığımız spor müsabakasında, oynadığımız oyunlarda, yani hayatımızın her alanında rakibimizi doğru analiz ettiğimiz takdirde başarı kaçınılmaz olacaktır. Bir blog ya da internet sitesi yönetiyorsanız, arama sonuçlarında rakiplerinizin önünde olmanız organik trafik sağlamanız ve diğer bir çok konuda oldukça faydalı olacaktır.
2012 yılından beri kişisel blog yazarlığı yapıyorum ve bir yazıyı hazırlama süresinin 40%’ı rakiplerimin analizini yaparak geçiyor. Yayınlanan birçok yazım ise bildiğiniz üzere tatmin edici düzeyde başarıya ulaşmış durumda. Rakiplerimi tartarak harekete geçme özelliğimi, liderlik hayatımda ve sosyal hayatımda ne kadar titiz kullanıyorsam, blog sayfam için de aynı özeni gösteriyorum.
Rakip analizi yapmak nedir?
Rakip analizi, aynı bölümlerde faaliyette bulunan kişilerin, markaların ve kurumların, rakiplerine ait tüm kaynakları inceleyerek, kendilerine ait bir strateji oluşturma aşamasında rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini anlamalarına verilen isimdir. Mevcutta zaten yapılmış bir işi daha ileri taşımak için rakip analizinin eksiksiz ve doğru yapılması son derece önemlidir. Yenilik katılmadığı taktirde yapacağınız şeyin gölgede kalması kaçınılmazdır.
Bir yola çıkmadan önce, doğru gözlem yapmanın önemini unutmayın. Rakip analizi yapabilmek için bir çok yol bulunmaktadır. Bu yazı da benim kullandığım ve sizin de kolaylıkla kullanabileceğiniz rakip analiz araçları ile tanışacaksınız.

En iyi rakip analiz araçları
Günümüzde SEO ve dijital bağlantılı platformlar ile bir kaç tıklama ile rakiplerinizin uyguladıkları stratejileri elde etmek oldukça kolay. Bu analizlerin sadece internet siteleri için kullanılacağını düşünmeyin. Rekabet analizi ile Starbucks üstünlüğü, Ülker zaferi, İnstagram rakip analizi örneklerini yapabileceğiniz gibi kampanya analizleri de yapabilirsiniz. Böylelikle doğru zamanda, doğru insanlara erişmiş olacaksınız! Şimdi geçelim en çok tercih edilen arama motorlarında ilk sayfada sıra bulmanızda yardımcı olacak, rakip analiz araçlarına;
Ahrefs
Ahrefs son zamanlarda en çok tercih edilen SEO rakip analizi yapmak için tercih edilen araçtır. Birçok işe aracı ücretli olsa da işinize yarayacak ücretsiz araçları da bulunmaktadır. Sistemi detaylı olarak kullanmak için kayıt yapmanız gerekiyor. Böylece ücretsiz site analizi yapabilirsiniz. Fakat detaylı bir şekilde rekabet analizi yapmak için premium hesap sahibi olmanız gerekmektedir. Ahrefs ile; anahtar kelime araştırması, sıralama takibi, backlink kontrolü, kırık bağlantılar, en iyi sayfalar gibi içeriklere erişebileceğiniz gibi neleri yanlış yaptığınızı da size gösterecektir.
Semrush
Semrush SEO stratejinizi belirlerken kullanabileceğiniz bir diğer popüler rakip analiz aracıdır. Alan adı analizinden tutunda organik anahtar kelimelere kadar birçok aracıyla doğru yönlendirme yapması sebebiyle benim de favorilerim arasında yer almaktadır. Ayrıca sosyal medya analizi yapmak içinde bu aracı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Semrush’ta diğer hepsi gibi ücretli olmakla beraber, ücretsiz versiyon kullanabilirsiniz. Fakat ücretsiz versiyon ile sınırlı verilere erişerek başlangıç seviyesinde SEO çalışmaları yapabilirsiniz.
Buzzsumo
Buzzsumo oluşturduğunuz içeriğin veya rakiplerinizin yaptıkları paylaşımların performanslarını analiz eden bir araçtır. Diğer araçlara göre hayli geç tanışmış olsam da, en çok ziyaret ettiğim siteler arasında yerini almayı başardı. Kullanım olarak diğer araçlara göre çok daha kolaydır. Fakat bir uyarıda bulunmak isterim; Türkçe dil desteği ve Türkiye hizmetleri oldukça kötü. Özellikle ABD ve Çin için yaptığım çalışmalarda bunu kullanmayı tercih ediyorum.
Search Metrics
Search Metrics dijital marketlerin en çok kullandıkları analiz araçlarından biridir. Sıralama takibi, SEO hataları, anahtar kelime uygulamaları, sosyal medya analizi gibi birçok aracı bulunmaktadır. Bu aracın da ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunmakla birlikte, ücretli versiyonunda backlink analizi için diğer platformlardan geri kalmaktadır. Fakat kullanıcısının oldukça fazla olması sebebiyle listede yerini almaya hak kazanmıştır.
Not: Gönül isterdi ki listede Alexa’da olsun fakat 1 Mayıs 2022 itibariyle faaliyetlerini sonlandırdığı için listeye eklenmemiştir. Kalbimizdesin Alexa!