Birçok kişi mülakat öncesi ve sırasında stres yaşar. Tedirginlik, önemli olaylara verilen doğal bir tepkidir ve bu durum sizin o işle/görevle ilgilendiğinizi gösterir. Bu duyguların doğal olduğunu kabul edin ve mülakatta rahat kalabilmek için bu ipuçlarını takip edin.
Başarınızı Hayal Edin
Her kesimden başarılı kişiler, stresin üstünden gelmek için “hayalinde canlandırma” tekniğini kullanırlar. Bu işlem, görüşmeyi önceden yaşamanızı sağlar. Kendinizi, odaya girmiş ve sakin bir halde gözünüzde canlandırın. Soruları güvenle cevapladığınızı, güzel bir etki yarattığınızı ve mülakattan mutlu şekilde çıktığınızı hayal edin. Olabilecek en iyi senaryoya odaklanmak, sizin sakinliğinizi korumanıza yardım edecektir.
Yanıtlarınızı Çalışın
Mülakat tedirginliği genellikle bilinmeze dair korkudan ya da takılıp kalacağınızı veya yanlış bir şey söyleyebileceğinizi düşünme endişesinden oluşur. Yaygın mülakat sorularının cevaplarını prova yapmanız sizin daha rahat ve güvenli cevaplar vermenize yardımcı olacaktır. Arkadaşlarınızla yüksek sesli olarak cevaplarınızın denemesini yapın ve onlardan geri dönüş isteyin.
Hazır olun
Mülakata hazırlanmak için vaktinizi harcamak sizin mülakatta daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. Mülakatı yapacak olan kişinin ismi ve iletişim numarasını doğrulayın, orada olmanız gereken saati ve ne giyeceğinizi planlayın. CV’nizi ve geçmiş iş örneklerinizi içeren bütün ilişkili dökümanların elinizde olduğundan emin olun. Geç kalma durumunu da hesaplayarak ona göre bir yolculuk planlayın. Bu durum aynı zamanda mülakattan önce sakin kalmanıza olanak sağlayacaktır.
Acele Etmeyin
Mülakatta kendinizi stresli hissettiğiniz zaman, yanıtlarınızı acele bir şekilde verebilir veya soruyu unutabilirsiniz. Size ne sorulduğunun üzerine birkaç saniye düşünün, derin nefes alın ve ardından cevabınızı düzgün, anlaşılır ve yavaş bir biçimde ifade edin. Eğer sorulan soruyu unuttuysanız, doğru olduğunu umduğunuz cevabı vermekten sakının. Bunun yerine sakin kalıp, mülakatı gerçekleştiren kişiye cevabınızın kilit noktaları içerip içermediğini sorun.
Pozitif Düşünün
Mülakat hakkındaki düşüncelerinizi değiştirmeniz, hissettiğiniz baskının düzeyi üstünde önemli bir etkiye sahiptir. Mülakatı, yargılandığınızı düşündüğünüz bir ortam yerine, zorluğun üstesinden geleceğiniz bir ortam olarak düşünmeyi deneyin. Kendinize geçmişteki başarılarınızı anımsatın ve işteki pozisyonunuza verebileceğiniz güçlü yönlerinize odaklanın. Kendinizi mükemmel cevap verme veya rekabet gibi kontrol edemediğiniz konular üzerine düşünme beklentisine sokmayınız. Bunun yerine, enerjinizi yapabileceğiniz en iyi mülakata harcayın.