Herkes ömrünün belirli alanlarında imzasından memnun kalmayarak “Güzel imza nasıl atılır?” araştırmasın mutlaka yapar. Kısa süre içinde hayatımda ki olumsuzlukları, senelerdir kullandığım imzadan çıkarmak istercesine, imza değiştirme yoluna girdim. Daha iyisini elde edebilmek için bayağı araştırmalar yaptım. Elimde kalem ve kâğıt saatlerce kişisel imza oluşturmak için çalıştım. Tahmin edeceğiniz üzere; imzamı değiştirmedim. Fakat edindiğim bilgiler yanıma kâr kaldı! Yenilenme arayışında olanlar için rehber niteliğinde bir yazı paylaşmak istedim.
Her şeyden önce imza atmak ne demek sorusuna cevap bulalım; bir kimsenin herhangi bir belgeyi yazdığını veya onayladığını belirtmek için her zaman aynı biçimde kullandığı işarete imza denir. Bu işaret ile yapılan işlemlere ise imza atmak, imza etmek veya imzalamak denir. Bu tabir deyim olarak çok defa karşımıza çıkmaktadır. Cümle içerisinde kullanımlara göre imza atmak deyiminin anlamı;
- Başarıya imza atmak: Başarılı bir sonuç elde etmek.
- Bir ilke imza atmak: Bir konuda daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir işi tamamlamak.
- Altına imza atmak: Destek verdiğini veya aynı düşüncede olduğunu göstermek.
Anlam karmaşasını giderdiğimizi varsayıyorum. İmza bir insanın karakterini yansıtabilmektedir. Bundan dolayı seçim yaparken dikkatli olmakta fayda buluyorum. Peki öyleyse; güzel imza atmanın teknikleri nelerdir hep birlikte inceleyelim!
En iyi imzaya sahip olacağınız imza atma teknikleri
İsim soyisim imza oluşturma konusu seneler önce kendiliğinden belirlediğimiz şekiller ile sonuçlanmış olsa da, zaman geçtikçe değişime gitmek mecbur olabiliyor. İş hayatınız için sürekli kullanıma uygun olmayan veya içerisinde teknik hatalar fark ettiğiniz anlarda bu değişimi yapmak kaçınılmaz oluyor. Aşağıda ki maddelerde güzel bir imza atmak için nelere dikkat edilmeli konusu ile beraber neler yapmamanız gerektiğine de değindim. Bu adımları uyguladıktan sonra imza atmayı beceremiyorum diyen kimse kalmayacak ve mükemmel sonuç elde edebileceksiniz! Buyurun imza atma çeşitleri ve imza atarken dikkat edilmesi gerekenler;
İmzanız anlaşılır imgeler barındırmalıdır
Bazen insanlar imza seçimi yaparken tamamen okunaksız imzalara yönelebiliyorlar. Fakat bu okunaksız imzalar; gerçeklerden kaçma, aşılmaz kalma arzusu taşıyan insanlar tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca gün içerisinde çok defa imza atanlar için zihinsel çeviklik olarak yorumlanmaktadır. Her halükarda da; iyi bir imza nasıl olmalı diyorsanız; tamamı olmasa dahi bir kısmı anlaşılır olmalıdır!
Bazı harflerin büyük yazılarak devamının anlamsız çizgilerle oluşturulmasına bulut imza tekniğini denir. Bu tekniği kullanarak belirsizliğin tutarlı olmasını sağlayabilirsiniz. Planlı bir belirsizlik ile çalışmak elbette ki mümkündür.
İmzanızı attıktan sonra düzeltmeyin
İmzaları üzerinde düzeltme yapanlar veya eğimini düzeltenler; kendilerine olan aşırı güvensizlik veya aşırı özgüven duygularını beslemektedirler. Bu duygular ise genellikle takıntılı kişiliğe sahip olan insanlar da olması gerekenden fazla yaşanmaktadır. Ayrıca yazma veya imzalamama alışkanlığı olmayanlarda genellikle imza düzeltmek için girişimde bulunurlar. İmza atarken harfinizi değiştirmeyin, yeni bir çizgi eklemeyin.
Küçülen imza kullanmaktan kaçının
Küçülen veya kendini aşağıya taşıyan imzalar; depresyon, karamsarlık, özgüven eksikliği veya psikolojik yorgunluğu ifade etmekle beraber umutsuzluğu ve enerji eksikliğini de yansıtmaktadır. Küçülerek ilerleyen imzalar ise teknik olarak hatalı değerlendirilmektedir. Havalı bir imza nasıl atılır diyenler için; büyük başlayıp küçülerek ilerleyen imzaların sonuna ekleyeceğiniz bir manevra ile imzanızın en sonunda nokta kadar kalmasını engelleyebilirsiniz.
Son harften geriye dönen imzalar
El yazısı imza oluşturma uygulamalarında genellikle son harfe gelince geriye doğru bir çizgi çizilir. Peki imzanın sonuna eklediğiniz düz ve hareketsiz geriye dönüşün; geçmişte takılı kalmanızı ve geleceğe odaklanamadığınızı simgelediğini biliyor musunuz? Peki üzerinde çizgi bulunan; isme göre imza nasıl atılır? Bunun cevabını bile seneler önce Atatürk, kendi imzasıyla vermiş! Geriye doğru çektiği çizgiyi ufak bir dokunuş ile ileriye çevirerek, geçmişte kalan saplantılı biri olmaktan ziyade, daima geleceğe bakan biri olduğunu bize göstermiştir. Kişisel imza örnekleri arasından en güzel imza örneğini buradan görüntüleyebilirsiniz.
İmzanız aşağı doğru inmemelidir
Yasal olarak imza nasıl olmalı sorusunun en net cevaplarından biri; imza atarken olabildiğince tek düzlemde kalmaya özen göstermelisiniz. Şayet bu koşulu sağlayamadıysanız unutmamanız gereken bir detaydan bahsedeceğim; imzalarınız yukarı doğru bir düzlemde çıkabilir fakat aşağı doğru inmemelidir. Ayrıca tek dikkat etmeniz gereken şey düzlem değildir, en önemli detaylardan biri de eğimdir! İmza nasıl bir eğimle başlamışsa, aynı oranda eğimle tamamlanmalıdır. Yani “böyle” olmamalıdır. Bolca imza atma çalışması yaparak hem düzlemi hem de eğimi sabitleyebilirsiniz.
İmzanızın boyutu el yazınıza yakın boyutta olmalıdır
Bir sayfaya bir metin yazdıysanız imzanız yazdığınız bu yazıdan küçük olamaz. Daha büyük atmanız elbette ki mümkün fakat orada ki orantıyı da korumak gerekiyor. Yani imzanız yazınızdan küçük olamaz ve çokta büyük olmamalıdır. İmzanızı atmanız için bir kutucuk belirlenmişse; ne kadar küçük olursa olsun, o kutucuktan taşmayacak şekilde imza atmanız gerekmektedir. Fakat böyle bir limit yoksa imza atma şekilleri kadar boyutlarının da önemli olduğunu unutmayın.
BONUS 1: İmza atma programı
Adına imza nasıl atılır sorusuna tek başınıza cevap bulamıyorsanız isme göre imza bulucu önerisiyle size destek olacağım! Kolay imza örnekleri ve güzel imza örnekleri tek bir sitede toplanmış! İmza atma sitesi olan; bu site ile tüm imza kurallarına uygun şekilde, harika imzalar elde edebileceksiniz.
BONUS 2: İmza atma uygulaması
Özellikle home office çalışanlar için imza atma word üzerinde veya diğer uygulamalarda oldukça lazım oluyor. Bunun için de gayet kullanışlı bir web sitesi geliştirilmiş durumda! Online imza atarak, imzanızı dosyalarınıza ekleyebileceğiniz bu site ile hayatınız kolaylaşacaktır. Daha kolay ve kusursuz imza oluşturarak imzayı word dosyasına eklemek istiyorsanız imzayı klayve ve mouse kullanarak değil, dokunmatik telefon ile oluşturmanızı tavsiye ederim.