Türkiye dizi sektöründe sıkça rastlamadığımız azınlık konusunu büyük bir özgünlük ile Netflix’te ekranlara taşıyan Kulüp dizisi ilk sezonuyla büyük ilgi toplamıştı. 1950 yıllarında Türkiye’deki Yahudi ve Rum yaşamlarını Mathilda ve Raşel karakterleri ile merkeze alan dizi uzun zamandır beklenen 2.sezon müjdesini verdi!
Kulüp 2. Sezonu ile Tekrar İzleyicisiyle Buluşacak
Birinci sezonu iki kısma ayrılarak 5 Kasım 2021 ve 6 Ocak 2022 tarihlerinde yayınlanan ve büyük ilgi toplayan Netflix Türkiye orijinal yapımı Kulüp’ün ikinci sezonunun yakında geleceği Netflix sosyal medya hesaplarında duyuruldu. Duyurudaki fotoğrafta Mathilda, Raşel ve Raşel’in kızı Rana yer alıyor.
Kulüp 2.Sezon Ne Zaman Yayınlanacak?
Henüz resmi yayın tarihi duyurulmayan dizinin yakın tarihte izleyiciyle buluşacağını söylemek mümkün. Netflix’in ilk sezonda yaptığı gibi Kulüp yeni sezonunu da iki ayrı parti şeklinde yayınlayıp yayınlamayacağı ise henüz bilinmiyor.
Kulüp Dizisinin Konusu Nedir?
1950’li yıllarda İstanbul’da yaşayan Sefarad Yahudisi Mathilda ve kızı Raşel’in yaşamlarını ekrana taşıyan dizi, karakterlerin kimliklerinden aldığı destekle Beyoğlu çevresinde Yahudi ve Rum yaşamlarına da mercek tutuyor. Dizi, Mathilda’nın varlık vergisi ödemediği için Mathilda ve ailesine ihanet ederek onları ihbar eden sevgilisini öldürmesi ile başlıyor ve Mathilda’nın çalıştığı Kulüp isimli mekanda yaşadıkları ile bölümler ilerliyor.
Kulüp 1.Sezon’da Neler Yaşanmıştı?
Sevgilisini öldürdüğü için yıllarca hapiste yatan Mathilda, aynı zamanda hamileyken babasını öldürdüğü kızını doğurmak ve yetimhaneye vermek zorunda kalıyor. Anne sevgisinden mahrum kalarak büyüyen Raşel, bir yandan hırçın bir karakter olarak karşımıza çıkarken bir yandan da yalnız büyümenin onda bıraktığı kırıkları bir erkek sevgisiyle kapatmak için çırpınıyor.
Dizinin devamında ise Mathilda, hapisten çıktıktan sonra anne kız ilişkisini onarmaya Raşel’i hapisten kurtarmak için Kulüp mekanında çalışarak başlıyor. Türkiye’de sıklıkla ekranlarda göremediğimiz Yahudi karakterleri merkezine alan dizi, bununla kalmayıp Kulüp’te çalışan Selim Songür isimli sanatçının ataerkil isteklerin dinlendiği sahnelerde tutunma çabasını renkli şarkılar eşliğinde ele alıyor.
Dizide sıkça geçmiş gizemlerin konusu olan Çelebi ise Mathilda ve Selim karakterlerinin çabalarına çomak sokmakla meşgul oluyor.
Kulüp Dizisinde Yaşananlar Gerçek Mi?
Türkiye’de yaşanan 6-7 Eylül olaylarını da ikinci kısmında ekrana taşıyan Kulüp dizisinde yansıtılan hikayenin gerçeklerden uzak olduğunu söylemek zor. Türkiye’de yaşayan Yahudi ve Rum azınlıklar oldukça sorunlu süreçlerden geçmek ve büyük bir çoğunluk ise özellikle 6-7 Eylül olaylarından sonra göç etmek zorunda kalmıştı. Diğer yandan Varlık Vergisi’nin sebep olduğu gerçekler de dizide yer alıyor.
Her ne kadar hassas gerçekleri merkezini alsa da Kulüp dizisinin öncelikle bir sanat ürünü olarak ortaya çıktığını ve dizinin tarihte yaşanan her detayı uzun uzun işleyemeyeceğini hatırlamakta fayda var.
Kulüp Dizisine Gelen Yorumlar
Dizi özellikle Yahudi ve Rum çevrelerinde büyük sevinç yarattı zira uzun yıllar azınlık kimlikler Türk televizyonunda sıkça yer edinememişti. Öte yandan dizide Sefarad Yahudileri’nin dili olan Ladino’nun incelikle kullanılması, Yahudi gelenek ve dini ritüellerin gerçekçilikle yansıtılması da beğenileri topladı.
Dizi eleştirmenleri tarafından da beğenilen Kulüp dizisi, bizler için özgün bir hikaye anlatmanın yanında 1950’li yılları adeta bir görsel şölen olarak sunması da dizinin kayda değer başarılarından. Elbette her dizi gibi Kulüp dizisinin de kusurları ve eleştirilen yönleri bulunuyor fakat dizi; birçok ilke imza atarken hem senaryosu hem de çekim teknikleri, görselliği ve oyunculukları ile bu kusurları arka plana itmeyi başarıyor.
Özgün ve kaliteli bir Netflix orijinal dizisi olan Kulüp, ilk sezonda yer alan birçok detayıyla gündemde üst sıralarda yer edinmeyi başardı. İkinci sezonda da yakalanan temponun devamlılığını ve dizinin izleyiciyi hayal kırıklığına uğratmayacağını ümit ediyoruz.