Havaların aniden değişmesiyle birlikte, özellikle evden çalışanlar için evin sıcaklığı bunaltıcı bir hal aldı. Bulunduğum evin konumu sebebiyle klimasız ev tercih etsem de, bazen sıcaklara yenik düşmüyor değilim. Klimasız evi soğutma ise bildiğiniz gibi kolay olmuyor. Fakat sıcaklara karşı alacağınız önlemler elbette ki var. Klimasız ev camından tutun da, perdelere hatta aydınlatma aletlerine kadar aldığınız önlemler ile evi serinletmek için yapılacak çok şey var.
Evin derecesi 20-24 santigrat derece olmalıdır. Eğer sizin eviniz bu aralıkta ise gayet şanslısınız. Peki çok daha yüksek sıcaklığa maruz kalıyorsanız nasıl önlem almalısınız? Ev çok sıcak ne yapmalıyım diye araştıranlar için püf nokta niteliğinde, harika öneriler toparladım. Tüm adımları tamamladığınızda oluşan sıcaklık farkını hissedeceksiniz.
Klimasız ev nasıl soğutulur?
Coğrafi konum itibariyle özellikle iç ve doğu kesimlerde yaz ayları sıcak ve kış ayları ise soğuk evlerden şikayetçi oluruz. Evi ısıtmak kadar serinletmekte oldukça önemlidir. Sıcak bir evi soğutmak için klima sahibi değilseniz, bireysel önlemler almalısınız. Aksi takdirde o ev içinde yaşamak size çekilmez gelir. Evi serinletmek için en etkili yöntemleri sizin için toparladım. Peki klimasız evi serinletme yöntemleri nedir?
Evinizin konumuna göre oda dağılımı yapın
Evin konumu, ısı dengesini doğru kullanma konusunda size yardımcı olacaktır. Çok cepheli bir eve sahipseniz yaz ve kış aylarında oturma düzeninizi değiştirerek daha az enerji kullanıp, daha verimli ısıtma veya soğutma sağlayabilirsiniz.
Türkiye’de en çok güney cepheli evler tercih edilir. Çünkü güney cephesinde ki evler, gün doğumundan gün batımına kadar güneş alır. En sıcak ev cephesi güney cephesidir. Aynı zamanda güney cephesi gün ışığından en fazla faydalanılan konum olması sebebiyle ışık ihtiyacınızı da giderir. Bundan dolayı güney cephesinde kalan odalar, kış aylarında kullanılmak için daha idealdir. Yaz aylarında kuzey cephesinde kalan odaları tercih etmelisiniz.
Evinizi güneş yokken havalandırın
Evin yalıtımı iyi olduğu takdirde içeride ki hava, dışarıda ki havaya nazaran daha düşük olacaktır. Bundan dolayı kapı ve pencere açarak yapılan havalandırma için gün battıktan sonra veya gün doğmadan önce tamamlayın. Halk dilinde cereyan olarak isimlendirilen havalandırma yöntemini kullanarak içeride ki havayı temizlemeyi unutmayın. Evin temiz havalı olması sağlık için önemlidir.
Stor perde tercih edin
Stor perde kullanmak her ne kadar temizleme konusunda zor olsa da, temizlik dışında kalan alanlarda kullanım kolaylığı sunmaktadır. Ayrıca ısı yönetimini sağlamak için de oldukça kullanışlıdır. Gölgelik ve stor perde kullanarak evin içerisinde ki sıcak havayı bir nebze de olsa kontrol altında tutabilirsiniz. Stor perde yoksa, kalın ve ağır perde kullanmaktan kaçının. Mümkün olduğu kadar açık renkte ve ince perdeler edinin.
Kullanmadığınız eşyaların fişini çekin
Elektronik eşyalar ısı ve ışık kaynağıdır. Bilgisayarın sürekli açık kalması, ek çalıştırılan buzdolapları, prizde unutulan şarj aletleri ve aklınıza gelecek her şey ev içerisinde ki sıcaklığı ciddi oranda arttırır. Bundan dolayı kullanmadığınız tüm elektronik eşyaları kapattığınıza hatta prizden çekerek elektrik akımını kestiğinize emin olun.
Sarı ampul kullanmayın
Bildiğiniz üzere sarı ampul yaydığı ışık kadar, yaydığı ısı ile de meşhurdur. Hatta tavuk kümeslerinde, bitki seralarında bu sebepten tercih edilir. Bundan dolayı sarı ampul kullanımını sonlandırarak olabildiğince LED aydınlatma sistemine dönmeyi tercih etmelisiniz. En az ısı yayan ampul çeşidi mavi olanlardır.
Evinizde bolca bitki barındırın
Evde bitki bakımı ruhunuzu okşayacağı gibi sağlık açısından da önem taşımaktadır. Eviniz ne kadar yeşilse o kadar serin olacağını bilmelisiniz. Sulama saatlerini de doğru ayarladığınız takdirde bitkileriniz fotosentez yaptıkça hem bol oksijen hem de serin bir eve sahip olursunuz.
Led ampulden sarı ampullere büyük bir keyifle geçtim ondan vazgeçemem ama diğer tüm püf noktalar çok işime yarayacak. Teşekkürler