Kişisel blog yazmaya başlamadan önce, pek araştırma yaptığım söylenemez. Başkalarının bunu yaptığını gördüm ve içimdekileri yazıya dökmeyi seven biri olarak; “Ben de bunu yapmak istiyorum!” diye düşündüm. Elbette bir kişisel blog yazmayı düşünüyorsanız veya yeni bir blog başlattıysanız, benim yaptığım şeyin tam tersini yapmanızı öneririm. Bir şeyi yapmadan önce araştırmak her zaman iyidir, özellikle de internet söz konusu olduğunda.
Bloglama tavsiyeleri değişebilir, düşündüğüm şey benim ve blogum için işe yarıyor, sizin için veya başka bir blogcu için aynı durum olmayabilir. Hepimiz aynı hedef kitleye sahip değiliz, stil ve renklerde hepimiz aynı fikirlere ve tercihlere sahip değiliz. Herkesin farklı düşünceleri ve farklı takip ettiği süreçler vardır.
Bugün kişisel blog yazarken öğrendiğim, blog tavsiyelerini paylaşmak istedim, umarım blog hayatınızda size yardımcı olur!
Takvim Yapın ve Tutarlı Olun
Kişisel blog hayatımda öğrendiğim bir şey, tutarlı olmanız gerektiğidir. 2005 yılında, blog serüvenim ilk başladığında, istediğim zaman gönderi yazarak yayınlardım. Elbette bunu yapmanın yanlış bir tarafı yok, ancak blogunuzda büyüme görmek istiyorsanız bir program izlemeniz gerekir. Madalyonun her iki yüzünü de gördüm. Çünkü tutarlı değildim ve hedeflerime ulaşamıyordum. Şimdi daha çok hedefime ve okuyucuya ulaşıyorum.
Diğer blog yazarlarının tutarlı olduğunu görmek, bunun sizin ve blogunuz için ne kadar önemli olduğunu anlamama gerçekten yardımcı oldu. Bir programa bağlı kalmak zor olabilir ama buna değer. Blog yazılarınız için zamanlayıcıyı kullanın, bunun bir nedeni olmalı!
Burada her gün gönderi paylaşmanız gerektiğini söylemiyorum, ancak her zaman belirli bir program seviyesini korumaya çalışın. Bu yüzden belki haftada iki kez veya belki gün aşırı yayınlayın. Ne kadar çok gönderi paylaşırsanız, kendinizi o kadar çok gösterme fırsatı bulursunuz. Kullandığım metodoloji bu! Blogumu almak istediğim seviyeye kadar büyüttüğümde, yayınladığım miktarı azaltacağım (diğer blog yazarlarından öğrendiğim başka bir şey).
İlgili Olun
Kendime bu içeriği okuyucuların okuyup okuyamayacağımı veya yararlı bulup bulamayacağımı soruyorum. Okuyucuyu daima aklınızda bulundurun. Gün geçtikçe ve daha fazla blog yazdıkça, hangi gönderilerin diğerlerinden daha iyi olduğu hakkında bir fikir edinir ve kitlenizin nelerden hoşlandığını hissedersiniz. Okuyucularınızın içeriğinizle etkileşime girmesini ve onu yararlı bulmasını istiyorsanız, neleri sevdiklerini bulmanız gerekir.
Doğru Bağlantı Kullanın
Tüm yazılarımda kullandığım bir bağlantının doğru bağlantı olmadığını fark ettiğimde ortalığı karıştırdım. Berbat ettim ama düzelttim! Bence insanlar olarak bizler her zaman mükemmel olmaya çabalıyoruz ve asla bu mükemmellik seviyesine ulaşamıyoruz.
Diğer blog yazarlarından hata yapma ve işleri yanlış yapma hakkında çok sayıda blog yazısı okudum. Lütfen kendinize kötü davranmayın, hepimiz yapmamamız gereken şeyleri yapabiliyoruz. Blog yazarı olan çoğu insan, blog yazmanın artılarını ve eksilerini kendi kendilerine tecrübe ederek öğrendi.
Yardım İstemekten Çekinmeyin
Blog yazarı olmakla ilgili öğrendiğim en iyi şey, WordPress‘teki harika insan topluluğunun varlığını öğrenmek oldu. Bir şeye ihtiyacınız olursa veya destek vermek istediğinizde her zaman ve her konuda bilgi sahibi olan blog yazarları bulunmaktadır. Bir şeye takılırsanız, yardım istemekten korkmayın. İhtiyaç duymaları halinde bir blog yazarına yardım etmek isterim.