Web günlüğünün sanal ismi olan weblog, kısaltılarak hayatımızda blog ismiyle yer almıştır. İnternette hemen her alanda ve sektörde blog sayfaları bulunmaktadır. Çünkü eğer ki hayaliniz çok büyük değil ise blog kurmak genelde küçük sermaye gerektirir ve piyasada hazır ve ücretsiz blog yazılımları bulunduğu için neredeyse yazılım dil bilgisi gerektirmez diyebiliriz. Dediğim gibi birden fazla amaçla kurulan blog dünyasına bu yazımda kişisel blog nasıl kurulur, kişisel blog içeriği nasıl olmalı gibi konulara açıklık getirerek daha spesifik bir pencereden bakacağız.
Kişisel Blog Nedir?
Kişisel blog ne demek sorusunun en net cevabı; kişisel blog tek yazar tarafından yazılan, tamamen yazarın kişisel deneyimi ve kişisel yorumlarını barındıran; herkes tarafından incelemeye açık olsa da yazar için bir don kadar zata mahsus özgürce karalama yapılabilecek bir olgudur. Bakın kişisel deneyim ve yorumlar dedim. Yani tabi ki bazen bir günlük gibi karalama yapılabilir fakat bu sadece yazarın hayatının anlatıldığı platform demek değildir, kişisel blog konusu; yazarın o an dünyasında ve beyninde olan her şey olabilir. Yönetilmesi bu yüzden kolaydır. Çünkü diğer bloglar gibi her gün içerik eklemek zorunda değilsiniz. Yazar ne zaman ve ne konuda isterse o zaman, o konu hakkında yazı ekler.
Tabi ki içeriğin kalitesi okunması için çok önemlidir. Her şey yazılabilir dedim ama nasıl yazıldığı çok önemlidir! Bundan sekiz sene önce yani 2012 yıllarında, fakültenin tozunun bende oluşturduğu büyünün etkisi ile kişisel blogumda sadece mühendislik bilgilerini kendimce yorumlayarak paylaşıyordum. Sanki dünyada ki tek mühendis benmişim gibi, ben yazıp, ben okurdum. Bu ne demek anlatabildim mi? Kişisel blog başarısız olma ihtimali çok yüksek, zalim ve hain bir blog türüdür.
Tek konu üzerinden ilerlendiği taktirde; seni ilgilendiren bir şey, okuyucunun umurunda olmayabiliyor veya sadece bir kesime hitap edebiliyor. Kişisel blog yazarın donu olsa da, herkese hitap edecek içeriklere sahip olmalıdır. Neyse, içerik başlığında kişisel blog nasıl olmalı mevzusuna geleceğim, lafı uzatmayalım.
Kişisel Blog Nasıl Açılır?
Kişisel blog açmak ileri seviye yazılım dil bilgisi istemez. Bundan dolayı kişisel blog oluşturmak gayet kolaydır. Domain ve hosting satın alınarak, ücretsiz yazılımlardan birini kurarak tüm adımlar dahil sadece yarım saat içerisinde bir kişisel blog aktif hale getirilebilir.
Domain ve hosting satın almadan da ücretsiz kişisel blog açmak tabi ki mümkün. Blogger, WordPress.Org, Winx, BlogSpot gibi firmalar ücretsiz blog açmanız için var. Fakat yazılım olarak geliştirmeye açık olmadığından ve arama motorları tarafından pek tercih edilmediğinden dolayı zaten okura ulaşmak için çok emek sarf etmeniz gereken durumu misli katına çıkararak zorlaştırırsınız.
Kişisel Blog İçin Domain Seçimi Önemli Mi?
Kesinlikle önemli! Benim gibi ad-soyad içeren kişisel bloglar okuyucuya ulaşmak için 1-0 geriden başlar. Çünkü piyasada sayısız kişisel blog bulunmaktadır. Domain seçimini şöyle düşünün; karşıdan gelen kişinin giyim ve kuşamıdır. İlk izlenimi oluşturur. Sadece ilk izlenim için önemli değildir. Arama motorları sıralamasında ve marka oluşturmakta da çok önemlidir. Bundan dolayı kesinlikle özgün ve dikkat çekici bir isim ile piyasaya girmelisiniz.
Peki ben neden 1-0 yenik başladığım bir savaşı ad-soyad içeren bir kişisel blog ile devam ettiriyorum? Çünkü bir süre sonra dikkat çekici içeriklerle yenik başladığınız maçı berabere getirip, sonrasında öne geçerek avantajlarını da görebiliyorsunuz. Mesela başımdan geçen bir olayı anlatayım; Malatya-Elazığ arasında yolculuk yaparken Jandarma tarafından çevirmeye girdim. Kimliğimi alan memur arkadaş; “Aaa.. Ben sizin blogunuzu takip ediyorum, şu yazınız gerçekten çok iyiydi, okurken zevk aldım hahaha!” demişti. Bu olayı bir kaç yerde daha yaşayınca kesinlikle çok hoşuma gitti diyebilirim.
Kişisel Blog İçin Hangi Hosting Firmasını Seçmeliyim?
Yine arama motorlarında üst sıralarda olmak için hosting hızı ve kalitesi büyük önem taşımaktadır. Ben yerel bir firmanın yabancı lokasyonunu kullanarak başladığım için değişiklik yapmadan devam ediyorum. Fakat öneri isterseniz; sektörün benim gözümde ki kralı olan GoDaddy‘e gidin derim.
Kişisel Blog İçeriği Nasıl Olmalı?
Her şeyden önce bir kişisel blog tamamen özgün ve tanıtıma uzak olmalı. Kişisel blog bir haber sitesi değildir. Haber sitesi değil derken; haber içeriği olamaz mı? Tabi ki olur. Güncel olayları da defalarca kez yazdığımı biliyorsunuz. Ama bir haber sitesinde ki gibi, O, Buna, Şunu dedi. Ortalık karıştı, beş ölü, yirmi yaralı şeklinde yazmadığımı da biliyorsunuz. Daha önce de bahsettiğim gibi bence kişisel blog yazılarının belirli bir kalıbı yoktur. Fakat aksi durumlarda olup sadece belirli bir konu için yazarak başarı gösteren bloglarda haylice vardır. Misal; teknoloji sitesi oluşturup tamamen teknolojik ürün tanıtacağım diyenler olacaktır. Evet tabi ki olabilir. Fakat tanıttığınız ürünleri özgün bir dille anlattığınız sürece başarılı olursunuz.
Normalde siyasi içeriklere çok yer vermemeye çalışsam da geçen hafta başımdan bir olay geçti ve o anın siniri ile blogum da ilk siyasi paylaşımımı yaptım. Artık ismini anmak dahi istemediğim gazetesi de olan ulusal bir haber sitesine güncel olaylara dair yazdığım bir köşe yazısı yolladım. Onlarca yazımın bulunduğu ve hatta bazen özel yazı isteğinde bulunan haber sitesi yazımın içeriğinde büyük başların canını sıkabilecek atıflar olduğunu söyleyerek yazımı geri çevirdi. İşte o an başka yere yazmamaya söz verdim kendime. Bir kişisel blog yazarın kendi dünyasıdır, yazarın kendi şehridir, kendi mahallesi, kendi çöplüğüdür ve her türlü fikri açıkça paylaşabileceği en özgür yerdir!
Kişisel Blog Para Kazandırır Mı?
Artık gelelim duygusal kısma değil mi? Sürekli duyduğum soruyu hemen sizinle paylaşıyorum; kişisel blog ne kadar para kazandırır? Çok para kazanıyor musun? Bu tamamen yazarın tercihine ve tabi ki başarısına bağlıdır. Şöyle ki; normalde günlük 5000 ziyaretçi alan bir kişisel blog reklamları iyi yönetirseniz aylık ortalama 2000 TL kazanır. Bireysel veya kurumsal reklamlar alarak bu miktarda artış olabileceği gibi, gelen ziyaretçilerin reklamlara olan ilgisi ile bu miktar da düşüşte olabilir.
Şahsi fikrimi paylaşayım hemen, nar gibi bir siteyi açıp, her taraftan reklam dökülmesinden nefret ediyorum ve o siteye bir daha girmemeye çalışıyorum. Bazı blog sayfaları ziyaretçilerden resmen zorla reklam geliri kazanmak için reklamception yapıyor ve reklam içine reklam koyuyor yahu! Ve yine şahsi fikrim her şey para değildir. Mesela giriş sayfamda, şiirlerimin bulunduğu sayfalarda, duygusal karalama olan yazılarımda yani içimi döktüğüm hiç bir sayfada reklam göremezsiniz. Çünkü bedenimi satın alabilirsiniz ama ruhumu asla!
Favorilere ekledim yazıyı, faydalı içerik için teşekkürler
Selamlar, faydası oldu ise ne mutlu. İyi bloglar. 🙂