Geçtiğimiz haftasonu evden çok uzaklaşmadan, olay örgülerinden uzaklaşarak dinlenebilmek ve dinç kalabilmek için kış kampı yapabileceğim Hazardağı tarafına doğru yola çıktım. Tek başına olur mu? Tabi ki olur, zorlu şartlar altında 1 gece de harika bir deneyim yaşadım! Deneyimleri aktarabilmek için 10 ana başlık belirledim ve meraklısına ön tavsiye vermek istedim.
İçindekiler
Tüm Kıyafetlerinizi ve Ekipmanlarınızı Kuru Tutmaya Çalışın:
Hava sıcaklığı eksi derecelere düştüğü zaman kuru kalmak büyük önem taşır. Çünkü soğuk havada kıyafetleri ya da ekipmanları kurutmak oldukça zor olacaktır. Yüksek irtifalarda genellikle kar yağışı olsa da kışın yağan yağmurdan kaçınmak gerekiyor. Mümkünse yağış başlamadan çadırınızı kurmuş olup; yağış sırasında çadırdan çıkmamak oldukça akıllıca olacaktır.
Karda Ateş Yakmak:
Karda ateş yakmak normal kuru bir havada yakılacak ateşe göre çok daha zordur. O yüzden yanınızda mutlaka ateşi başlatacak araç gereçleri bulundurun. Bunlar için genel olarak; kuru çıra, kağıt, çakmak, benzin vs. denebilir. Yanınıza yeterince odun aldığınıza emin olun. Kışın çoğu dükkan kapalı olacağından odun satın almak zor olacaktır. Ateşi yakacağınız alanı kardan temizleyip; toprağı bir miktar kazın. Bu eriyen karın ateşinizi söndürmesini engelleyecektir.
Mat Kullanımı:
Normal şartlarda tek bir mat kullanmak izolasyon için yeterli olsa da kış şartlarından yedek bir mat taşımak çok daha iyi olacaktır. Matları üst üste serip üzerinde uyuyabilirsiniz. Matların birini şişme mat diğerini askeri mat olarak tercih edebilirsiniz. Askeri matı alta şişme matı üste serip rahatça uyuyabilirsiniz. Ben iki tane askeri mat ile gittim fakat uyku tulumum -20 derecelik olduğu için sorun yaşamadım. Standart tulumlar için şişme mat şart olacaktır.
Uyku Tulumu:
Yanınıza kamp yapacağınız yerin sıcaklık durumuna göre değişecek şekilde, en az -10 derecelik bir uyku tulumu alın. Uyku tulumu sizin için çok sıcak gelirse fermuarı gevşetip ferahlayabilirsiniz ama eğer soğuğa karşı koyamıyorsa elinizden bir şey gelmeyecektir. O yüzden ne kadar dayanıklı bir uyku tulumu götürebiliyorsanız onu götürün. Uyku tulumunuz mümkünse su geçirmez olsun. Islanırsa tekrar kurutması en zor olan ekipmanlardan birisidir.
Hele bir de kaz tüyü tulum kullanıyorsanız ıslanması durumunda kurutmak imkansız hale gelecektir. Kaz tüyü tulumlar sentetiklere göre daha hafiftir ve sizi daha sıcak tutarlar. Fakat ıslandığı takdirde sentetik tulumlara kıyasla sıcak tutma potansiyellerini daha büyük ölçüde yitirirler.
Pillerinizi ve Bataryalarınızı Korumak:
Soğuk havalarda piller ve bataryalar daha çabuk biter. Örneğin telefonlarınızın şarjı hiç olmadığı kadar hızlı bitebiliyor hatta şarjı yüzde 30-40 olmasına rağmen aniden kapanabiliyor. Bu yüzden kullanmadığınız zamanlarda (özellikle geceleri) bu tarz ekipmanları uyku tulumunuzun içinde muhafaza edin. Tulumun sıcaklığıyla kullanım ömürleri uzayacaktır.
Çığ Tehlikesine Dikkat Etmek:
Kış kampı yaparken çığ tehlikesi olan yerlerden uzak durun. Çadırın içerisinden çıkmaya fırsat bile bulamadan kendinizi bir kar kütlesi altında bulabilirsiniz. O yüzden az da olsa çığ tehlikesi olan yerlerden uzak durmaya çalışın.
Çadır Seçimi:
Kış kampı için sert rüzgarlara ve yağışa dayanıklı bir çadır kullanmanız gerekir. 4 mevsim çadırlar kış kampı için idealdir. Kar yağışı sırasında yağan karlar çadırın üzerinde birikeceğinden çadırın pollerinin oldukça dayanıklı olması gerekmekte. 4 mevsim çadırları bu konuda sıkıntı yaşamadan kullanabilirsiniz.
Çadırı geç saatlere kalmadan hava aydınlıkken kurmak yer seçimini yaparken kolaylık sağlar. Çadırı kuracağınız yerdeki karı zemine kadar kazıp; kazdığınız karlardan çadır çevresine duvar örebilirsiniz. Bu sizi rüzgardan koruyacaktır. Karı kazmak için yanınızda kürek bulundurmanız da oldukça önemlidir.
Bol Bol Su İçin:
Kış kampı yaparken hava soğuk diye su içmeyi ihmal etmeyin. Hava soğuk olduğu için terlemezseniz bile nefes alıp verirken vücudunuz oldukça fazla su kaybeder. Suyun donmaması için şişenizi montunuzun içinde muhafaza edebilirsiniz. Eğer metal matara taşıyorsanız suyu ağzına kadar doldurmayın; su donduğunda genleşeceği için matarayı kırabilir.
Kesinlikle Aç Kalmayın:
Soğuk havada aç kaldığınız takdirde daha çok üşüyeceğinizi unutmayın. Hiçbir öğünü atlamadan beslenmeye özen gösterin. Hatta ek öğünler bile ekleyebilirsiniz. Yanınızda çikolata, kuruyemiş gibi enerji veren yiyecekler bulundurun. Yaz kamplarına, yolda bozulduğu veya eridiği için birçok yiyeceği götürmek zordur fakat kış kamplarında böyle bir derdiniz olmayacaktır. Taze meyve sebzeler soğuktan donacağı için kış kamplarında yanınıza almanızı tavsiye etmem.
Cep Önerileri:
- Zemin örtüsü (uzay battaniyesi veya muşamba gibi) çadır zeminini korumanıza yardımcı olur.
- Eğer rüzgarlı bir yere gidiyorsanız veya çadırı bir günlük gezi için bırakacaksanız her zaman çadırı sabitleyin. Mümkünse büyük kazıklar kullanın.
- Çadırın içinde yemek pişirmeyin. Toplanan karbon monoksitten zehirlenebilirsiniz ve su buharı aşırı yoğunlaşmaya neden olur.
- Uyku tulumuna girmeden ısının. Jumping jack gibi egzersizler yapın. Böylelikle tulumdan çıktığınızda ısınız artacaktır.