Avlanması hiç bir mevsimde yasak olmayan İsrail sazanı, genleriyle çaprazlama yöntemiyle oynanmış bir sazan ırkıdır. Balık türlerinin yok olmasına sebep olan halk dilinde İsrail sazanı, balıkçılar tarafından Vampir olarak isimlendirilirken, bilimsel adı ise “Carassius Gibelio“dur. İstilacı bu balık türü isminde anıldığı gibi İsrail kökenli değil, uzak doğu göçmenidir. İsrail ön adının gelmesi, istilacı olmasından dolayıdır.
İsrail Sazanının Sularımıza Gelişi
Laboratuvar balığı olan bu cins, üstün sazan olarak anılabilir. Böyle bir sana layık olmasının sebebi ise doksanlı yıllarda tatlı sularda ki balık popülasyonunu arttırma ve balıkçılık endüstrisi yaratma ümidiyle Devlet Su İşleri ve diğer ilgililerin kararıyla sularımızda yerini almıştır.
Aslında geleceğe dönük olduğu düşünülen bu çalışma, tam araştırma yapılmadan faaliyete geçirildiği için kısa süre içinde sularımızda geri dönüşü mümkün olmayan bir felakete sebep olmuştur. Çünkü hemen her ortama ayak uydurmayı başaran bu tür, diğer türlerin yaşamını ve çoğalmasını istilacı yapısıyla önlemektedir.
İsrail Sazanı Üremesi
Tatlı su balıkları istisnalar dışında yılda bir defa yumurtlarken, İsrail Sazanı yılda tam dokuz kere yumurtlayabilir. Bu da tam olarak; bir İsrail Sazanı yılda 300.000 farklı İsrail Sazanı doğuruyor demektir.
İsrail Sazanı Fiziksel Özellikleri
İsrail Sazanını diğer sazan türlerinden ayırmak kolaydır.
- Sazan türleri genelde bıyıklı olurken, İsrail Sazanı bıyık bulundurmaz.
- Pulları diğer sazan türlerine daha sıktır.
- Çenesi çok serttir.
- Normal sazan türleri daha koyu renklere sahipken, İsrail sazanı açık renk tonundadır.
- Diğer sazan türlerine göre daha fazla kılçıklıdır.
- Su içerisinde fazla hareket etmezler. Asılı kalmış gibi dururlar.
İsrail Sazanı Zararları
İsrail sazanı diğer balıkların yumurtalarını yiyerek beslenir. Bu da diğer balık türlerinin üremesine engel olduğu gibi, balık türlerinin soyunu tehlikeye sokmaktadır. Aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin sağlanmasına da engel olmaktadır.
İsrail sazanının erkeği, diğer sazan türlerinin yumurtalarını da döllüyor. İsrail sazanının döllediği normal sazan yumurtalarından meydana gelen balıklar kısır olarak dünyaya gözünü açıyor.
Tatlı su ekosistemini tamamen alt üst eden bu balığın olduğu bölgeleri tespit edilirse hızlı avlanmalı. Diğer balık türlerinde olduğu gibi küçük balıklar, yavru veya yetişkin durumu gözetilmeden tekrar suya atılmamalıdır. Yenmeyecek ise; toprağa gömerek imhasını sağlayabilirsiniz. Çünkü toprağa gömmeden açık bir yere bırakırsanız, üç gün kadar suya temas etmeden yaşayabilen bu balık ırkı, su ile temas edince tekrar yaşamına dönecektir.
İsrail Sazanı Yenir Mi?
İsrail sazanı yenirmi derseniz; genel olarak sazan balığı; tutmadıkça aklıma gelmeyen ve satın alıp yemeyen biriyim. İsrail sazanı ise bu durumda tutsam dahi, kaygan yapısı ve diğer balık türlerine göre çok daha az olan lezzeti ile yemeyeceğim balık türüdür.
Fakat yemedim mi? Kamp yaparken yakaladığım İsrail Sazanını daha iyi bir alternatifim olmadığı için yedim. Yetişkin bir İsrail sazanını diğer sazan türlerinin pullarını ayıklar gibi ayıklayarak, içini temizledikten sonra yiyebilirsiniz. Somon gibi diklemesine keserek; kızartarak yemenizi, veya sarımsak, salça, zeytin yağı ile soslayarak fırında pişirerek yemenizi tavsiye ederim.