Hem lezzetli olması hem avlak yerinin zorlu koşullara sahip olması hem de avcıya yaşattığı aksiyon sebebiyle Alabalık avı, tatlı su olta avcılarının vazgeçemediği bir türdür. Bir kere alabalık avına giden bir avcı o tada vardıktan sonra arlanmaz bir hal alıyor. Benim ve çevremdekilerin nazarında en lezzetli tatlı su balığı Alabalık‘tır.,
İçindekiler
Alabalık Üremesi
- İki yaşının üzerinde ki Alabalıklar çiftleşmeye hazır hale gelmiştir.
- İlkbahar ve sonbahar aylarında çiftleşirler.
- Dişi balıklar kuyruklarıyla açtıkları kum ve çakıl tabanlara yumurtalarını bırakırlar ver erkekler döllerler.
- Yumurtalar cinsine göre 1,5 – 3 ay içerisinde larva verir.
- Tek bir dişi Alabalık tek çiftleşmede 5000 üzeri yumurta bırakır.
- Yumurtadan çıkan larvaların 90%’ı büyük balıklar tarafından yenir ve büyüyemez.
Alabalık Türleri
Her biri, birbirinden lezzetli olan 5 farklı türe sahip olan Alabalık türü vardır.
Dağ Alası
Genelde Doğu Karadeniz’de görülen Dağ alası öyle gideyim de beş kilo alıp yiyeyim diyebileceğiniz bir balık türü olmadığı gibi, öyle her yerde de avlanacağınız bir tür değildir. Ulaşılması en zor olduğu gibi en lezzetli Alabalık türü Dağ Alasıdır. Derede ve dere ile beslenen göllerde bulunur.
Gücü ile de nam salan Dağ Alası akıntının tam tersi yönde çok yüksek hızlarda yüzebilir. Hatta bu arkadaş tam iki metreye kadar sıçrayabiliyor. Yani bu akıntı tersine yüzdüğü gibi, şelalelere de tırmanabiliyor anlamına geliyor. Tabi bu kadar fiziksel güce sahip bu tür, en az üreyen Alabalık türüdür. Tek seferde sadece bin tane yumurta bırakır ve tam üç ay yumurta süresi vardır.
Etçil olan bu balık türünün en belirgin özelliği gövdesinde ki kırmızı beneklerdir. Etçil demişken öyle lafta değil, larva yer, sinek yer, böcek yer, yavru balık yer ve hatta kabuklu canlıları yer.
Abant Alası
Abant Gölüne yakın derelerde, yedigöller de ve Abant Gölünde bulunan Abant Alası kahverengi lekeler üzerinde dikkat çeken siyah noktalar ile dikkat çekmektedir. Diğer türlerden ayıran bir diğer fiziksel özellik ise kanatların ve kuyruğunun çok başlı mızrağı andırmasıdır.
Abant Alası da Dağ Alası gibi az yumurta bırakır. Sadece bin tane yumurta bırakırlar fakat yavrular Dağ Alası gibi üç ayı beklemeden iki ayda baş gösterir. Yedi yaş üzeri Abant Alası üremek için elverişli değildir. Yumurta boyutları çok büyük olsa da döllenme ihtimali düşüktür.
Kafkas Alası
Doğu Anadolu bölgesinde ki tatlı sularda hükmünü süren Kafkas Alası, Aras Nehri ve beslendiği dereler üzerinde bulunur. Karnı gümüş renktedir ve Abant Alası gibi kahverengi lekeleri üzerinde siyah noktaları bulunur. Benim de avladığım bu balıkta en çok sevdiğim şey kocaman gözleri olmuştur.
Ben bir şeyi boşuna sevmem. Bir diğer sevdiğim yanı ise en ağır Alabalık türleri arasında olmasıdır. Kafkas Alası tam 6,5 kiloya kadar büyüyebiliyor. Tabi ki bu heves ile avlak bölgelere gitmeyin. Çünkü avladığınız 1 alabalık 200 – 300 gr civarı olacaktır.
Deniz Alası
Tatlı suda büyüyüp, evini beğenmeyip evi terk ederek tuzlu suda büyüyen bir Alabalık türü olmaz mı? Olur tabi! Alabalıklar özgürlüğüne düşkünlüğü ile bilinir ve Deniz Alası bunun kanıtlı örneğidir. Doğu Anadolu’dan doğup, Karadeniz’e dökülen derelerde ve Karadeniz’in kıyı şeridinde bulabilirsiniz.
Bu özgür balık arkadaşımızın fiziksel özellikleri de farklıdır. Mesela kahverengi, siyah, kırmızı renkler ile beraber yeşil tonlar da dikkat çeker çünkü Deniz Alası tüm renkleri barındırması ile beraber büyük ölçüde yeşil benekli alabalık türüdür.
Bir alabalık en fazla kaç kilodur? Ben bu soruya cevap olarak 30 kilodur derim! Çünkü Deniz Alası ortalama olarak 12 sene yaşar ve 30 kg’a kadar ulaşabilen tek alabalık türüdür. Avlanması da bir o kadar güzeldir, porsiyonluk balık alma ihtimali ile beraber 3 kiloya kadar çekebilmeniz de yüksek ihtimaldir.
Gökkuşağı Alası
İşte bu Alabalık türü bizim ve sizin kapı komşusu Mehmet. Neden mi böyle söyledim? Çünkü en yaygın bilinen ve avlanan Alabalık türüdür Gökkuşağı Alası. Pembe kuşağını takar, on beş derece akarsularda dolaşır.
30 santimetre boyları oltanıza takılır, sizi mest eder. Gelirken suyun altından direnmesi, suyun üstünde sıçraması benim için tek kelime ile aşk demektir.
Bir de sadece ilkbahar aylarında yumurtlar ki sormayın. Zaten o aylar genel avlaklar üreme sebebiyle yasaklandığı için eksikliğini hissetmezsiniz. Biraz dinlenmiş olursunuz hem. Bu arada üremeleri de öyle kolay değildir! Karın kasları yeterli güce sahip olmadığı için sağım yapılması gerekebiliyor.
İşin kötü tarafı ise doğal bir tür olmamasıdır. Genleriyle oynanmış ve sulara bırakılmış bir Alabalık türüdür Gökkuşağı Alası. Bundan dolayı sıcaklık değişikliklerine diğer türlere göre nispeten biraz daha fazla dayanıklıdır diyebiliriz. Ayrıca girdiği ortama ayak uydurması da diğer doğal alabalık türlerine göre daha kolaydır.
Peki Gökkuşağı Alası bu kadar ponçik bir tür mü? İnsan elinin değdiği hiç bir şey doğalı kadar doğa için yaratılmış olamaz. Alabalık çeşitleri içinden Gökkuşağı Alası genleriyle oynanmış ve aslında tehlikeli bir türdür. Üzerinde hastalık taşır ama kendisi hasta olmaz. Diğer doğal balık türlerine hastalık bulaştırır.
Babalarımızın avlandığı dönemler olan 1970’lerde sulara bırakılan bu alabalık türü, doğal döngüye zarar vermesi sebebiyle artık insan eliyle sulara bırakılmıyor. Sadece üretim tesislerinde, ticari amaçlı besleniyor.
Alabalık Avlanacak Yerler
- Alabalık avlak yerleri genelde ulaşım imkanı olmayan, zorlu yerlerdir.
- Alabalık sıcaklığı 0 – 15 derece arası; soğuk sularda bulunurlar.
- Berrak ve bol oksijenli sularda yaşar. Su berraklığını yitirirse Alabalık orada bulunmaz.
Alabalık Avında Kullanılacak Yemler
Alabalık ne yer? Alabalık ekmek yer, larva yer, hamur yer, solucan yer… Yeter ki doğru yerde, doğru yemi kullanın.
Kaşık Yemler
En çok vuruş alacağınız ve en çok zevk alacağınız Alabalık avında, döner kaşık yem tercih edebilirsiniz. Sonbahar aylarına doğru alabalık için döner kaşık yem tercih ederseniz etkisini daha fazla görebilirsiniz. Alabalık kaşık yemi ile at-çek yapılması su ile olan bağınızın artmasına sebep olacaktır. Ayrıca Alabalık av malzemeleri içerisinde alabalık meps yani kaşık mutlaka bulundurmanız gereken bir araçtır.
Kullanacağınız kaşık türü ile her avlakta farklı etki göreceğinizi unutmayın. Kendi meranızda farklı etkiler görebilirsiniz. Ben Fırat Nehri üzerinde Alabalık avı yaparken kırmızı noktalı, üç numara meps kullanıyorum ve gayet memnunum.
Sahte Yemler
Akıntıya doğru atacağınız sahte yemler yani silikon yemler ile Alabalık tutabilirsiniz. Sadece akıntıda yüzdürerek değil, dip oltasında da vuruş almanız yüksek ihtimal. Tabi ki dip olarak kullanırsanız atıp beklemeyi tercih etmemelisiniz. Küçük dokunuşlar ile sahte yemlerin Alabalıkların dikkatini çekmesini sağlayın. Alabalık gece avlarında sahte yemleri kullanabileceğiniz gibi, şamandıralı alabalık yemi olarakta kullanabilirsiniz.
Ben yine Fırat Nehri üzerinde turuncu renk solucan şeklinde ki simli silikon yem kullanıyorum. Etkisini beğeniyorum. Aynı şekilde Aras Nehrinde de Alabalık için yem olarak kullandım ve vuruşlar aldım.
Hamur Yemler
Alabalık avı yemi olarak hamur yem kullanmayı hem çok seviyorum, hem de nefret ediyorum. Alabalık pelet yemi ile evde kendi yaptığım Alabalık hamuru ile avlanırken çok güzel vuruşlar ve diğer yemlerde alamadığım kadar anaç balıklar aldım. Bu yüzden hamur tercih etmeyi seviyorum. Gelin görün ki Alabalık için genelde akıntıda avlandığım için hamur ne kadar sağlam olursa olsun dağılma ihtimali çok yüksek oluyor. Hazır aldığım hamurlarda dağılma payı çok daha düşük olsa da onlarla da güzel vuruşlar alamıyorum. Bundan dolayı sevemiyorum. Akıntıda avlanıyorsanız sürekli yem yenilemeyi göze alınca, hamur ile avlanmak güzel ve zevkli oluyor. Fakat durgun suda avlanınca alabalık dip yemi olarak hamur kullanmalısınız.
Solucan
İşte benim favorim ve alabalıkların en çok sevdiği yem. Dibe de atarım, akıntıya da bırakırım. Alabalık avı için en iyi yem solucandır. Kokusu ve su içerisinde ki hareketler Alabalıkların başını döndürüyor olacak ki solucanlar her ortamda iş yapar. Suda dağılmaması ve genelde balık tutsam dahi solucanın kancada kalması hem sağlamlık hem de başarı yüzdesi olarak kesinlikle favorim. Tabi cıvık yapısı yüzünden biraz iğrenç olabiliyor. Ben eldiven takmadan direkt temas ile münasebet kurarak yemi kancaya taktığım için dışarıdan pek hoş görülmüyor. Fakat Alabalık canlı yem olarak kullandığım solucanın az mikroplu olduğuna inanıyorum.
Karides
Karideste hem rengi hem kokusu ile Alabalık avlamak için kullanılan yemler arasında yerini alıyor. Hamur yem gibi kolay dağıldığı için genelde akıntı olmayan veya az akıntı olan meralarda kullanıyorum. Çokça vuruş ve çokça balık aldım. Öneri olarak SuperFresh marka karides kullanın. A101’den alınan karides nedense alabalıkları çekmiyor.
Alabalık Avlanma Kuralları
- Kilosuna bağlı olmadan Alabalık boy limiti olarak 25 cm kabul edilir ve altında ki Alabalıklar avlanmaz.
- Deniz Alası, Kafkas Alası sonbaharda yumurtlar. Bu yüzden av yasağını beklemeden daha erken bırakmalısınız.
- Alabalık av sezonu yılda yedi ay sürmektedir. Alabalık av yasağı, Alabalık üreme dönemi olan 1 Ekim – 28 Şubat arası uygulanmaktadır.
- Alabalık limiti 3 olarak belirlenmiştir. Üç adet üzerinde alabalık avlanmamalıdır.
- Gökkuşağı alabalık avlanma limiti 10’dur. Boy kısıtlaması bulunmamaktadır.
Geçen hafta alabalık avında yaptığınız şovu av bayiinden duydum. Tebrik ediyorum
Kenan Bey bahsetti sanırım. Güzel bir gündü benim için. Teşekkür ediyorum.