Orkide çok beğendiğim fakat bakımı diğer bitkilere göre daha farklı bir bitki. Bundan dolayı bakamam diye korktuğum bir bitki olarak görüyordum. Bunun için sadece uzaktan sevdiğim ve almaya cesaret edemediğim bir hayal olarak kalmıştı. Ablam almam konusunda sürekli ısrar ederdi ve ben her seferinde almaya niyetlenirdim. Ancak alamazdım. Cesaret edemediğimi gören ablam bakacağımdan emin olacak ki; hediye olarak eve orkide yolladı. Sonuç olarak o an itibariyle tek gündemim evde orkide bakımı nasıl yapılır oldu.
Hediye gelen orkide bakımı oldukça zorlayıcı oldu. Çiçekli gelen orkide, bir zaman sonra çiçek döktü, yaprakları kurudu, kökleri sarardı. Derken, güzel bir bakım seansı sonrası düzeldiğini ve yeni yaprak açtığını gördüm. Ondan sonra olayın mutluluğunu hemen yazı olarak paylaşmak istedim. Orkide anlamı olarak mutluluk ve asalet vasıflarını nitelendirmektedir. İsmine yakışır bir inceleme yapalım ve orkide hakkında bilgi verelim. Orkide bakımı evde nasıl olur? Orkide çiçeği nasıl bakılır?
İçindekiler
Orkide nasıl ortamda bakılmalı?
Orkide evde nasıl bakılır? Orkideler epifit bitkilerdir. Yani doğal ortamında ağaçların altlarında, direkt olarak güneş ışıklarına maruz kalmadan, ağaç kabuklarına tutunarak yetişirler. Yani orkidenin doğal ortamında ki konumlarını sağlamak gerekiyor. Orkide nasıl bakılır? Orkide güneşi sever mi derseniz, direkt güneşi sevmez diyebilirim.
Orkideye nasıl bakılır diyecek olursanız; sonuç olarak evde en ideal konum kuzey cephesidir. Doğu cephesi de ideal sayılabilir çünkü günün ilk ışıklarını kısa süreli olarak alırlar. Fakat imkanınız yoksa, güneş ışıklarını kesen bir güneşlik perde veya kalın tül perde bulundurmalısınız. Her şeyden önce perdenin arkasında bakmanız gerekmektedir.
Kış aylarında ise nem ve ani ısım değişimleri sebebiyle camdan kaloriferden uzakta bakılmalıdır. Ayrıca soğuğu sevmedikleri için cam kenarına bırakılmamalıdır. Evin daha merkezi konumlarında bulundurabilirsiniz.
Orkide neden tomurcuk döker?
Orkidenin bakımı nasıl olur sorusunu anlamak için bitkiyi tanımak gerekir. Orkide çiçek açmadan tomurcuk dökerse stresli olduğu anlamını taşımaktadır. Ani hava değişimleri, sürekli suya maruz bırakma, suyu süzmeden bırakma… Bunun gibi faktörler orkidenin strese girmesini tetikler. Orkideler doğal ortamlarında neredeyse dokuz ayı serinde ve uykuda geçiren bu bitkilerdir. Evde bakıldıklarında ortalama sıcaklıkta yaşadıklarından dolayı kış ve yaz ayrımını yapamamaktadır. Orkidenin çiçeklenmesini istiyorsanız özellikle kış aylarında çiçeklenene kadar serin bir odada bulundurmalısınız.
Orkide gübreleme nasıl olmalıdır?
Orkide çiçeklendiği dönemde gübrelenmemelidir. Genel olarak yeni yaprak açtığı zaman diliminde gübrelenmelidir. Gübrelemeyi ayda bir sıvı besinler ile yapabilirsiniz. Orkide evde bakım konusunda aslında zor bir bitki değildir.
Orkide ne zaman sulanmalıdır?
Orkide bakımı nasıl olur sorusunun en önemli cevabı sulamaktan geçer. Orkide bakanların, bitkinin dilinden anlıyor olması gerekmektedir. Orkidelerin kökleri en kıymetli yerleridir ve sizinle iletişim kurarlar. Kökleri yeşilse asla sulanmamalıdır. Eğer orkide kökleri gri renge dönmüşse artık su istediği anlamı taşımaktadır. Eğer kökleri yapışkan olduysa ve karardıysa, fazla suladığınız anlamı taşımaktadır.
Orkide nasıl sulanır diyecek olursanız, yaşadığımız bölgeler ve iklimler farklı. Bunun için haftada bir defa sulayın veya on günde bir sulayın gibi bir tavsiyede bulunamıyorum. Zaten orkide doğal yapısı gereği ne zaman suya ihtiyaç duyduğunu size söyleyecektir.
Sulamaya takviye olarak dezenfekte edilmiş çakıl taşlarını nemlendirdikten sonra orkide saksısının altına bırakabilirsiniz. Üzerine oturttuğunuz orkide, altında bulunan nemli taşlardan su buharlarını kendine çekerek beslenecektir.
Orkide neden çiçek açmaz?
Orkide çiçek açmıyorsa, uyuyordur. Doğal ortamında zamanın 3/4’ünü uyuyarak geçirirler. Orkidenin çiçek açması için sürekli uğraş göstererek bitkiyi stres altında bırakmayın. Kış aylarında serine bıraktığınız taktirde, kış ayının geldiğini ve ilkbahar aylarında çiçek açacağını kendisi tayin edecektir. Dolayısıyla biyolojik saatine uygun olarak hareket edecektir. Sıcaklığı sürekli eşit olan evlerde çiçek açması olumsuz etkilenebilir.
Orkide kökleri neden çürür?
Orkide kök çürümesi ve orkide gövde çürümesi önemli faktörlerdir. Orkide gövdesi çürüyorsa; suyu yukarıdan verdiğinizi söyleyebilirim. Orkideyi sularken daha çok daldırma sistemi ile alt taraftan üste doğru su almasını sağlayarak gövdeyi ve yaprakları koruyabilirsiniz. Doğru bakım ile orkide canlandırma işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.
Orkidenin kök çürümesi ise; orkide kökleri siyah veya orkide kökleri yapış yapış ise fazla su verdiğiniz anlamı taşımaktadır. Sulama düzeninizi değiştirerek hayata dönmesini sağlayabilirsiniz. Normalde çiçekli iken saksı değişimi tercih edilmez. Fakat orkide de un biti varsa, zaman fark etmeksizin değişim yapabilirsiniz. Orkide sineklenmesi ve çiçek sineği için yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Orkide çiçek dalı kesilir mi?
Orkide çiçekleri döküldükten sonra, orkide dalı sarardı ise yeşil kalan kısım ile sararmış kısım arasını keskin bir makas ile kesmelisiniz. Sararma devam ediyorsa, aynı yöntem ile orkide budana işlemine devam edebilirsiniz. Köküne kadar gidebilir, endişe etmenize gerek yok. Yakın zamanda orkide çiçek dalı tekrar çıkacaktır. Ayrıca orkide çiçeği açacaktır. Nemli ve temiz bez yardımı ile yaprak temizliği yapmak fotosentez konusunda destek olabilirsiniz.
Orkide dalı kırıldı ise kırıldığın yerin hemen altından budama yapabilirsiniz. Orkide dalı nasıl çıkar sorununa da hemen yanıt verelim, doğru sulama ve doğru ısı koşullarını sağlamanız yeterlidir.
Orkide yaprakları neden sararıyor?
Yine aynı yere geliyoruz. Orkide bitkisi kökleri gibi yaprakları ile de sizinle iletişim kurar. Eğer orkide yaprakları sararıyorsa, iki sebebi vardır. Öncelikle orkidenizi fazla suladığınız anlamı taşır. Eğer dibinde ki yapraklar sararıyor ise, bitkinizin yaşlandığını ve yenilenmek istediğini size anlatır. Aynı zamanda eğer orkide yaprak rengi açılıyorsa güneş ışınlarına fazla maruz kaldığı anlamı taşımaktadır. Bitkiniz ile konuşmayı öğrenmelisiniz.
Orkide yaprakları küçük kaldıysa, daha fazla suya ihtiyaç duyuyor diyebiliriz. Benzer şekilde fazla sulamadan, alışkanlıkların değiştirme zamanı geldi diyebiliriz. Orkidenin yaprakları kırışık veya orkidenin yaprakları yumuşak olarak görülüyorsa yine az ve düzensiz sulama yaptığınızı söyleyebiliriz.
Orkide toprağı değişimi nasıl olmalı?
Orkide toprağı nasıl olmalı? Orkide toprağı migros gibi büyük marketlerde satılıyor fakat oralardan almanızı tavsiye etmiyorum. Çiçekçilerden temin ettiğiniz toprağı kullanmanız, bitkinizin ömrünü etkileyecektir. Ayrıca orkide sineklenmesi de kullandığınız market topraklarıyla birebir ilişkilidir. Orkide toprağı hepimizin bildiği gibi ağaç kabuklarıdır. Kökleri incitmeden kaliteli orkide toprağı kullanmaya özen göstermelisiniz. Uzun bir süre toprağı ile birlikte mutlu şekilde yaşayacaklardır.
Orkide saksısı nasıl olmalı?
Orkidenin saksısı nasıl olmalı sorusu da oldukça çok gelenler arasındadır. Köklerinin güneşi görebileceği gibi şeffaf bir saksı seçimi son derece önemlidir. Orkide saksı boyu orkidenin köklerinin üstten veya dip deliklerden çıkmaya başlamasından sonra büyümeye ihtiyaç duyduğu anlamı taşır.
Orkide saksı değişimi yaparken köklere zarar gelmemesine özen göstermelisiniz. Köklere dikkat ederek eski saksısından çıkardığınız bitkinizi, yeni saksıya aldıktan sonra köklerin ağaç kabuklarına (toprağa) temas ettiğine emin olmalısınız.
Bonus: Orkide ne sever?
Orkide bakımı püf noktaları diyebiliriz aslında. Bizimle konuşan orkide 3 maddede neleri sever?
- Orkide nemi sever. Bundan dolayı yaz ve kış aylarında kalorifer suluğu kullanabilirsiniz.
- Orkide serini sever. Doğal ortamında serin yerlerde, 9 ay kadar uyuyan orkideler dinlenmeye ihtiyaç duyarlar.
- Orkide şeffaf saksı sever. Kökleri güneş ışıklarını görerek beslenmek ister.