Katıldığım bir televizyon programının sunucusu; “Bir kitap alırken neye dikkat edersiniz?” diye sormuştu. Elbette ki yalnızca ismine, arka kapak yazısına ve kitap tasarımına dikkat etmem. Kitabın içini açar, gözümle şöyle bir tararım, sayfalarının kokusunu içime çekerim ve mutlak surette yayınevinin ismine, yaptığı işlere bakarım. Eğer ki kanımız uyuşuyorsa, o kitabı sahiplenirim.
Geçen günlerde, Malatya‘da alışveriş merkezinde dolaşırken açılan kitap fuarına koşturarak uğradım. Uzun süredir almak istediğim fakat dokunarak inceleme fırsatım olmayan birkaç kitabı bulabilirim ümidiyle hızlı bir dalış yaptım. Gitmem gereken randevuya geç kalmama ramak olduğu için olabildiğince hızlı hareket etmeye özen gösteriyordum. Neyse ki, aradığım kitapları buldum. “5-10 TL” rafına gözüm takıldı ve orada Sefiller‘in özet kitabını görünce, işim olması sebebiyle hiçbir şeye bakmadan sepetime attım. Her şey günler sonra okuma listemi bitirip, o kitabı elime almaya fırsat bulmamla başladı!
Sefiller’i daha önce okumuş olsam da, çevremde ki herkesin çok iyi bildiği gibi ben unutuyorum! Karakterler, olaylar beynimde neredeyse sıfır seviyesine indiği için kitabı hatırlatıcı olarak kullanmak istiyordum. Kitabın içine göz gezdirdikten sonra, yayınevini ilk defa duyduğumdan, içimde ayrı bir merak uyandı. Hatırlamak istediğim bir kitap, tanımadığım bir yayınevi.
Olympia Yayınları rezalet bir yayınevi
Daha kitabın başlarındayken kendimi bulmaca çözüyor gibi hissettim! Kelimeler hatalı yazılmış, kelimelerin kullanıldığı yerlerde anlam bütünlüğü yok hatta olay kurgusunu bazı yerlerde sizin hayal etmeniz gerekiyor. Daha önce okuduğunuz kitapları yeniden okumak için tercih etseniz dahi, bildiğinizi size unutturuyor. Hatta şöyle söyleyeyim, Sefiller’i hiç bilmiyor olmama rağmen, orijinal dili olan Fransızca okusaydım eminim daha kolay okurdum ve daha çok şey anlardım. Yazdığım her şey doğru, abartmıyorum!
Tahminimce kitabın orijinal şeklini bir translate uygulamasına yükleyip, aldıkları sonucu incelemeden direkt basıma yollamışlar. Anlam bütünlüğünü bir kenara bırakıyorum, baskıya girmeden önce hiç mi bakmadınız, kelimelerin altında kırmızı işarette mi ulaşmadı yahu!
Olympia Yayınevi iletişim bilgileri
Geri bildirim vermek için güncel iletişim adreslerini bulabilmek için web sitelerini araştırdığımda ne göreyim? Yayınevinin web sitesi yok! Sadece kitabın içinde Gmail uzantılı bir e-posta adresi (olypiayayinlari[at]gmail.com) ve Kocaeli alan koduyla başlayan bir telefon numarası (0262 324 8934) iliştirilmiş.
Olympia Yayınevi yorumlarını incelediğimde, çok uğraşmak gerekmediğini anladım. Olympia yayınları ile ilgili ekşiciler ve şikâyet var yazarları yeterince eleştiride bulunmuşlar. Benden de size tavsiye; bir kitabın yayınevi Olympia Yayınları ise almayın ve aldırmayın.
Bir soru kendime; neden iki dakika da olsa yayınevini araştırmadan bu kitabı aldım? Nasıl böyle bir boşluğa düştüm hâlâ anlam veremiyorum! Bir soru da size; siz kitap alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Yorumlarda buluşalım 🙂