Sizin de arkadaşlarınız ortak anılarınızı anlatırken, hiç bir saniyesini hatırlamadığınız için anlamsız ifadeyle suratlarına baktığınız oluyor mu? Fakat bazen olan durumdan bahsetmiyorum, bunu genelde yaşıyor musunuz? Son zamanlarda kendimi kaybolmuş gibi hissediyorum.
Beni tanıyanlar unutkan biri olduğumu bilirler. Çok yakınlarımdan bazıları bu durumu sorumsuzluk veya umursamazlık olarak adlandırır. Doktorlar ise strese ve hareketsizliğe bağlıyorlar. Sosyal medya doktorları hiç durur mu? Hemen B12 vitamin eksikliği ve tiroit hormonu yetersizliği diyerek beslenme çizelgesi ve ek takviye reçetesi ile yorumlarını esirgemiyorlar.
Her şey siliniyor
Düşünsenize beraber film izlemeye gittiğim arkadaşım bir hafta sonra filme ait bir sahneyi anlattığında, tüm filmi pür dikkat izlemiş olmama rağmen hatırlayamadığım için “iyiydi gerçekten” diyerek söylediklerini geçiştiriyorum. Veya bir kitap bahsi geçtiğinde, bir kaç ay önce heyecanla ve not alarak okuduğum kitabın hikâyesini dahi hatırlayamadığım için hiçbir yorum yapamıyorum. Yapılan derin sohbetlerin içeriği bir kaç dakika sonra silinmiş oluyor. Geçmişe dönük tartışmalara girmeyi bırakın, başkalarının arasında ki tartışmalara tanıklık dahi yapamıyorum.
Başarıyı abarttım
Geçmiş zamanda vedaların ve kötü zamanların bir kısmını unutamadığımdan kendime sitem ettiğim ve birini unutmanın yolları için onlarca teori içeren yazılar yazdım. Şimdi yazdığım yazıları okuyunca, o dönemlerimde neyi veya kimi unutmak istediğimi bile unuttuğumu fark ediyorum. Mesela çok değer vermeme rağmen kendi isteği ile iki gün önce hayatımdan çıkan insanları bugün anılarıyla birlikte zihnimde silerek çıkarmış oluyorum. Yani artık ne aşk acısı ne de dost yarası…
Bu açıdan bakınca, geçmiş döneme kıyasla başarı gösterdiğimi söyleyebiliriz. Fakat adını unutmak koyduğum bu başarıyı elimde olmadan biraz abarttım veya yanlış kullanmaya başladım sanıyorum. Unutmak hiç bir şeyin çözümü değilmiş meğer.
Artık kendime gülüyorum
Bazen doğada kendimle başbaşa kalınca beynime karşı açtığım unutma karşıtı savaşı düşünüyorum. Mesela hatırlamak istediğim bir insanı zihnimde canlandırmak için hafızamı zorluyorum. İnanmayacaksınız belki ama hatırlamak istediğim kişinin zihnimde ki görselinde kaşları, gözlerinin altında ve ağzı burnunun üzerinde oluyor. Olayları hatırlamak istediğimde ise, kundağa sarılıyken annemin kucağından atlayıp, arabaya binerek gökyüzüne doğru uzanan asfaltta hızla arabayı sürüyorum. Bu hayalperest olduğumdan değil, unutkanlıktan. Yani beynim arkaplanda o kadar alakasız sonuçlara ulaşıyor ki, bir şeyleri hatırlamak için çaba gösterince karşıma çıkan sonuçlar neticesinde kendime gülüyorum.
Etrafımdakilere not: Kendinizi unutturmayın. Sizi tekrar hatırlamaya çalışınca suratınız zihnimde çok komik canlanıyor. Bir kaç senedir görüşmediğim ve en iyi arkadaşım dediğim adamın gözümde canlanan resmini çizerek aşağıya ekliyorum.
Bu unutkanlık, hastalık olamaz
Yaşadığım unutkanlık durumunu hastalık olarak isimlendirmek ne kadar doğru bilmiyorum. Kendimce yaptığım unutkanlık testlerinin bir çoğunda başarılı sonuçlar alıyorum. En basiti, çalıştığım işe dair hiç bir detayı unutmuyorum. Anahtarı kapının üzerinde unutmuyorum. Hangi günde olduğumuzu unutmuyorum. Daha önce gittiğim adresi unutmuyorum. Dün ne yaptığımı… Sahi ben dün nerede, kiminle, ne yaptım? Şu an karnım tok, yemek yemişim demek ki. Acaba kaç dakika önce, ne yedim?
Unutkanlıktan kurtulmak için
Profesyonel yardımlardan ve bilgisine saygı duyduğum kaynaklardan bir çok çözüm önerisi topluyorum. Derttaş adı verdiğim, ben gibi unutkanlık sorunu yaşayan arkadaşlarım için de aldığım notları paylaşmak iyi olacak kanaatindeyim. Unutmamak için kâğıda yazıp karşıma astığım yapışkan kağıt notlarına kulak verin. Hafızayı canlı tutacak öneriler;
- Basit matematik işlemlerini hesap makinesine yaptırma.
- Şiir, şarkı sözü, dua ezberlemeye çalış.
- Kağıt oyunları, satranç oyna ve çapraz bulmaca çöz.
- Cep telefonu ile konuşma sürelerini azalt.
- Spor yaparak hem bedenini, hem zihnini dinç tut.
- Abartıya kaçmayacak şekilde kahve iç.
- Uyku sürene dikkat et. Az veya fazla uyuma.
- Alarm veya hatırlatıcı ayarlayarak teknolojiden destek al.
Müzikal veda
Bir dost meclisinde Hakan Peker – kolay mı unutmak diyerek konuyu açmış. İçini çeken Gökhan Güneş – unutmak zor demiş. Bunun üzerine iyice efkara bağlayan Ümit Besen feat Pamela – seni unutmaya ömrüm yeter mi demiş. Sinirli bir şekilde ayağa kalkan Gizem Berk – unutma o zaman demiş. Telefonla yayına bağlanan Ufuk Çalışkan – unutmak istiyorum demiş. Olaya tepki olarak tribünde bulunan Taladro feat Cem Adrian – unutmak istemiyorum demiş. Zaten unutmak konusunda başarılı olamayan Ayfer Vardar – unutmak kolay mı diyerek alakasız bir girişimde daha bulunmuş. Bakmışlar ki bu iş başa sardı ve çözülmeyecek; Ceylan – unutmak yalan demiş ve herkes dağılmış.
Bu anekdotun üzerine; hangi şarkıyı dinlemek isterseniz onun üzerine tıklayın, arkanıza yaslanın ve huzur bulun. Sağlıcakla kalın.