Kurban Bayramının gelmesi ile beraber kurban eti buzluğa nasıl yerleştirilmeli sorusu merak konusu oldu. Kurban etini bozulmadan buzlukta saklamak, belki de pişirmekten daha önemli. Peki paylar dağıtıldıktan sonra kalan et nasıl muhafaza edilir sorusunun yanıtına gelelim.
İçindekiler
1- Eti dinlendirin
Eğer ki taze eti dinlendirmeden buzluğa koyarsanız et sertleşecektir ve tadında bozulmalar olacaktır. Bundan dolayı etin parçalama işlemleri tamamlanınca, yeterince dinlendirip sonrasında eti buzluğa koymalısınız. Peki et nasıl dinlendirilir? Kurban etinin dinlenme süresini görüştüğüm kasaplar, 12 saat olarak belirtmekteler. Tabi sıcakları da göz önünde bulundurursak, 12 saat boyunca açıkta dinlendirmeniz etin bozulmasına sebep olacaktır. Bundan dolayı eti serin yerde, buzdolabında dinlendirmeniz gerekir.
2- Eti türüne göre paketleyin
Parça et buzlukta nasıl saklanmalıdır?
Parça etleri buzluğa koymadan önce dövmeniz hem hacim için hem de kokmasını önlemek için önem taşımaktadır. Dövdükten sonra porsiyonluk olacak şekilde ayrı buzdolabı poşetlerine koymalısınız ve sonrasında buzluğa yerleştirmelisiniz. Parça etin buzluk ömrü 10 ayı bulmaktadır.
Kıyma buzlukta nasıl saklanmalıdır?
Altın kural şu ki; kıymayı porsiyonluk olarak poşetlere ayırmalısınız. Yani; bir yemekte ne kadar kullanılacağını öngörerek ona göre parçalanıp buzdolabı poşetine yerleştirmelisiniz ve pipet yardımı ile poşetin içerisinde ki havayı almalısınız. Kıyma buzluğa girdikten sonra çözülürse mutlaka tüketilmesi gerekmektedir, aksi taktirde bozulacaktır. Donan kıyma, eğer ki güzel paketlenmiş ise yaklaşık 8 ay buzlukta saklanabilir.
Kuşbaşı buzlukta nasıl saklanmalıdır?
Yine aynı şekilde kuşbaşı eti buzluğa koymadan önce, tüketilebilecek kadar porsiyonlara bölerek, ayrı buzdolabı poşetlerinde olacak şekilde paketlemek altın kuraldır. Kuşbaşının derin dondurucu ömrü ise yaklaşık 12 aydır.
Köfte dondurucuda nasıl saklanmalıdır?
Ah zamane kadınları ve adamları! Siz yok musunuz siz… Kıymayı saklamak yetmedi bir de köfteyi kilolarca yapıp buzdolabına yerleştirmeyi huy edindik. Köfteyi muhafaza etmek için poşet kullanmanızı önermiyorum, plastik bir tabak kullanabilirsiniz. Tabi ki köfteyi buzluğa koymadan önce yoğurma, baharatlama işlemlerini tamamlayıp tüm olarak bırakmamalısınız. Köfteyi pişirebilecek gibi parçalayıp şekil verdikten sonra bir kaba tek sıra olacak şekilde dizin. Sonrasında poşetleyip veya kapağını kapatıp güvenle buzluğa kaldırabilirsiniz. Köftenin buzluk ömrü ise yaklaşık 5-8 aydır.
Kemikli et derin dondurucuda nasıl saklanmalıdır?
Et saklama işine kemik girince olay biraz değişiyor. Diğer etleri çiğ olarak muhafaza edebilirsiniz fakat kemikli ette dolap kokusu dediğimiz kokunun oluşmasını önlemek ve etin ömrünü uzatmak için dondurma işleminin öncesinde eti fırında bekletin. Kemikli et biraz kızardıktan sonra soğumaya bırakın ve sonrasında yine porsiyonluk olacak şekilde paketleyin ve buzluğa yerleştirin.
Kavurma buzdolabında nasıl saklanmalıdır?
Hemen öğrencilik yıllarıma gidiyorum. Canım annem memleketten kavurmalar yapıp yollardı ve tadının değişmemesi için asla buzluğa koymamam gerektiğini tembihlerdi. Kavurmayı hazırladıktan sonra ağzı kapanabilen bir kaba alın ve tencerenin dibinde kalan yağı olduğu için kabın içine doldurun. Annemin tabiri ile bu yağ kavurmanın dolapta kalma ömrünü uzatıyor. Genelde iki ay içerisinde tükettiğimiz için kesinlikle tadında değişme olmadan buzluğa yerleştirmeden buzdolabında muhafaza edebiliyordum. Fakat süre daha uzun ise yine porsiyonlara ayırdıktan sonra, kavurmayı da buzluğa koymanızda fayda var.
Püf nokta:
Paketlerken her porsiyon için bir buzdolabı poşeti kullanmanıza gerek yok. Etleri yerleştirdikten sonra arasında boşluk kalacak şekilde elinizle bastırıp sonrasında paketleyin. Donduktan sonra etin ne kadarı lazım ise o kısmı koparıp kullanabilir ve buzdolabı poşetinde ki açıklığı bağlayarak kalan etin hava almasını önleyebilirsiniz.
3- Tüketeceğiniz zaman gerektiği kadarını alın
Yukarıda olan maddelerde de vurguladığım gibi etin tamamını çözüp, lazım olanı alıp kalan kısmı tekrar buzluğa koymamalısınız. Zaten porsiyonlara ayırdığınız için lazım olan kısmı alın ve kalan kısmı çözmeden tekrar buzluğa yerleştirin. Buzdolabı ömrünün dolmamasına özen gösterin.
Çok sevdiğim, seksenli yaşlarda bir komşumuz vardı. O da beni çok severdi. Ben on yaşlarındayken sokakta oynadığımı görünce seslenirdi ve aç mısın diye sormadan iki bayram öncesinden kalan etleri pişirip ekmeğe sarar elime tutuştururdu. Ve ben on yaşlarında iken bu ikramlar başlayıp, teyze vefat edene kadar (yaklaşık 5 sene sonra vefat etti.) en az iki haftada bir kere tekrarlanırdı. O etleri yiyerek ölmedim ama vejetaryen olmayı düşünüyordum o zamanlar. (Yerin cennet olsun Düriye Teyze!) Yani; vejetaryen olmak istemiyorsanız raf ömrü önemli.
Gündeme ayak uyduran sitenizi her şeyi konu edinebildiği için seviyorum
Öncelikle blog sayfamı takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Arkadaş ortamında “çok misyonsuz takılıyoruz yine çok şükür” diye kendimiz ile dalga geçiyor olmamızdan dolayı olacak ki paylaşımların sonu ve sınırı yok. Takipte kalın! 🙂