Bazen başkaları tarafından karalanmış olduğu için çöpe atılan, evimizde boyası döküldüğü için atılmaya hazırlanan, bazen de artık eve yakıştıramadığımız veya eskimeye yüz tutmuş mobilyalar olur. Bu mobilyalardan vazgeçmek yerine, mobilyayı geri dönüştürsem, harikalar tasarımlar çıkarabilirim diye düşünürüz. Fakat mobilya rengini değiştirmek zor olur diyerek kolay yolu tercih ediyoruz ve anılarla dolu eski mobilya rengini değiştiremiyoruz diye çöpe atarak yeni mobilya almayı tercih ediyoruz. Oysa ki hasar gören veya eskiyen her şey kullanılmaz değildir.
Hiç bir eğitim almadan ve teknik bilgim olmadan kendimi denemek için eski mobilyayı boyamak için kolları sıvadım ve malzemelerimi tedarik ettikten sonra işe başladım. Şimdi sizlere adım adım evde mobilya boyama yöntemini anlatıyorum.
Evde mobilya boyamak için gerekli malzemeler
- Zımpara
- Sirke
- Ahşap macunu
- Parmak boy sünger rulo
- İç cephe duvar boyası veya su bazlı akrilik boya
- Nişasta
- Vernik
Evde mobilya boyama aşamaları
Ahşap macunu ile kırıkları onarın
Eski mobilyaların bir yerlerinde mutlaka bir çatlak veya bir kırık bulunur. Mobilyanın kırılan yerlerini onarmak ile işe başlamalısınız. 10-15 liraya her nalburda bulabileceğiniz ahşap macununu alarak kırılan yerleri dolgu yöntemi ile doldurmalısınız. Kırık mobilyalar ahşap macunu yardımı ile onarıldıktan sonra bir gün beklemeniz yeterli olacaktır. Macun kuruduktan sonra ikinci aşamaya geçebiliriz.
Eski mobilyaya zımpara yapın
Eski mobilyanızın rengini değiştirmeye başlamadan önce eski yüzeyden kurtulmak için, mevcut mobilya vernikli olsun veya olmasın zımpara yapmanızı tavsiye ediyorum. Zımparalamadan mobilya boyama işine başlamamalısınız. Eğer eski mobilyanız parlak yani vernikli ise boyanın tam tutunması için zaten zımpara yapmanız şarttır. Ahşap yüzeye zımpara yapmak için 80 numara kahverengi zımpara kağıdını kullanabilirsiniz.
El yeteneğim fazla olmadığı için aldığım zımpara kağıdını sürekli yırttım. Tabi zımpara makinesi yani spiral makinesi de evde olmadığı için daha kolay yollar aramaya başladım. Evde ki matkap gözüme çarpınca kesin bir aparatı üretilmiştir diyerek alışveriş sitelerine baktım ve yanılmadım. Matkap için sadece 20 liraya zımpara aparatı buldum ve elimde ki matkabı bir zımpara makinesine dönüştürdüm. Yaklaşık 10 dakikada mobilyayı zımparalayarak bitirdim.
Zımpara işleminin talaşlı bir işlem olduğunu unutmayın. Yani zımpara yapacaksanız çıkacak olan tozu da hesaba katmalısınız. El ile zımpara yapacaksanız etrafa çok yayılmadan yere dökülüyor fakat spiral makinesiyle veya benim gibi matkabı spiral makinesi olarak kullanacaksanız çıkan toz etrafa biraz yayılacaktır.
Mobilyayı beyaz sirke ile temizleyin
Sirkenin mikrop öldürücü özelliğini bilmeyenimiz yoktur. Eski mobilyaları boyama işlemi için de hem temizleyici özelliği hem de yüzeyin boyayı daha iyi tutmasını sağlamak için kesinlikle beyaz sirke ile zımpara işlemi bittikten sonra güzelce temizlemelisiniz.
Sirkeyi mobilyaya boca etmenize gerek yok, bir bezi beyaz sirke ve suyu karıştırdığınız kaba bandırarak, sıktıktan sonra her yere temas edecek şekilde güzelce silmelisiniz. İşin yarısına geldik bile!
Eski mobilyayı boyamaya başlayabiliriz
İşin en çok sabır gerektiren aşamasına geldik. Sabır gerektirmesi işin zorluğundan değil, sadece kat kat boya yapacağımız için her katın mutlaka kurumasını beklememiz gerekecek. Bundan dolayı her gün yarım saat ayırarak üç günde mobilyanızın yenilenmesini sağlayabilirsiniz.
Boya konusunda bir çok tavsiye var. Bunlardan başlıcaları iç cephe duvar boyası ile nişastayı karıştırarak elde edeceğiniz karışım ile mobilya boyama işlemi ve su bazlı akrilik boya kullanarak mobilyayı boyama işlemi. Ben tecrübeli arkadaşlardan akrilik boyanın daha kolay ve daha kullanışlı olduğuna dair bilgiyi kaptım ve hemen Hybrid Multisurface Akrilik Boya siparişi oluşturdum. Boya yapacağınız yüzeye göre miktarı ayarlayabilirsiniz. Ben bir tane zigon sehpa için; 35 liraya yarım litre akrilik boya aldım ve bu boyanın sadece üçte birini kullandım. Bunun hesabını yenilemek istediğiniz mobilya boyutuna göre yapabilirsiniz.
Beyaz sirke ile temizlediğim mobilya bir saat kadar sonra kuruduktan sonra, boyayı plastik bir tabağa döktüm ve parmak boy sünger ruloya boyayı iyice yedirdikten sonra boyamaya başladım. Mobilya boyarken fırça izi kalmaması için sünger rulo kullanılması gerekir. Mobilya boyarken iz kalmasın istiyorsanız sünger rulodan yana tercih yapmalısınız.
İlk boya katını vurduktan sonra hayal kırıklığına uğradım ve olmayacağına dair ön yargıya kapıldım. Sizde de aynı şey oluşursa merak etmeyin. Bu başarısız görünen girişim, muhteşem sonucun habercisi! Bir kat boya işlemini vurduktan sonra tam bir gün bekledim, ertesi gün mobilyaya ikinci kat boyayı uyguladım ve yine bir gün bekleyerek son kat olan üçüncü kat boyama işlemini tamamladım.
Eğer ki sizin mobilyanız üç kat boya yapmanıza rağmen rengini belli etmiyorsa yine bir gün bekledikten sonra dördüncü katı vurmanızda hiç bir sakınca yok. Fakat ben ceviz rengini beyaz renge çevirirken sadece üç kat boya yapmam yeterli oldu.
Vazgeçtiğiniz o iğrenç renkli mobilya artık çok daha güzel görünüyor değil mi? Fakat kullanışlı olması için henüz işimiz bitmedi! Dört gün sabrettik, son üç gün kaldı.
Vernik ile parlak görünüm kazandırın ve kullanışlı olmasını sağlayın
Hiç bir yeteneğim olmadan bu aşamaya gelmiş olmam cesaretimi arttırmış olacak ki; vernik seçimini tecrübelilerden duyduğum şekilde değil, kendi bildiğim yol ile yaptım. Yanıldım mı? Evet! Tecrübe itaat edilmesi gereken bir şey üstat.
Vernik seçimini renksiz ahşap verniği yönünde kullanmalısınız. Burada da sorun yok, peki ben nerede hata yaptım dersiniz? Allah affetsin çok duvar boyadım. Grafiti yeteneğime güvenerek sıvı vernik yerine sprey vernik aldım. Fakat vernik yapmak ile grafiti yapmak arasında dağlar kadar fark varmış. İlk vernik katını sprey vernik ile uyguladıktan sonra tüm evi vernik kokutup, bir de vernik katını dağınık yaptığımı görünce tecrübeliler aklıma geldi ve onların tavsiye ettikleri gibi bir sonra ki kat için sıvı vernik tedarik ederek bir gün beklemeye koyuldum.
Mobilya verniği de boya yapar gibi sünger rulo ile yapılmalıdır. Yine boya katmanı uygular gibi bir katı bekledikten sonra bir gün bekleyin, ikinci katı uygulayın, bir gün bekleyin ve son katı uygulayın. Burada dikkat etmeniz gereken şey verniği ilk uyguladıktan sonra yapışkan olması sebebiyle tozların yapışmak için uygun ortam elde ediyor olmasıdır. Her vernik katını uygulamadan önce üfleyerek mobilya yüzeyini temizleyin. Verniksiz mobilya boyama da yapabilirsiniz fakat vernik kullanım ömrünü uzatacaktır.
Ve bu kadar! Sadece yedi günde eski mobilyanızı onardık, boyadık ve yepyeni görünüm kazandırdık. Hem de hiç bir mobilya boyama eğitimi almadan. Bu arada ilk deneyimden sonra yeni aldığım mobilyaları dahi boyama isteği doğuyor bende. Hatta sırf boyamak için mobilya almak istiyorum! Yeni bir hobi kazandım sanırım; mobilya boyama teknikleri. İyi oldu.