Başımızda merak ettiğimiz ve aslında merak etmezsek dahi hemen her şeyi sorduğumuz bir büyüğümüz var; o da Google Amca! Google aramaları, bilgilendirici olduğu kadar gizli ve eğlenceli sürprizlerle dolu. Google’a bunu yazın bakın ne oluyor terimlerini görünce hayret edeceksiniz. Eminim ki Google özellikleri ve özel Google arama terimleri bir hayli fazla, ben en dikkat çekicileri ve genelde kullandıklarımı paylaşmak istedim.
İçindekiler
Blink HTML
Türkçe anlamı göz kırpmak olan “Blink”i ve yazım dili olan “HTML”yi Google’da aratınca çıkan sonuçlarda bu kelimelerin yanıp söndüğünü göreceksiniz. “Blink HTML” için oluşan efektler sadece masaüstü tarayıcılardan aratılınca görülmektedir, mobil tarayıcılarda sonuçlar normal düzende çıkmaktadır.
Flip a Coin
Kararsız kaldığımız zaman, konu hakkında bir fikrimiz yoksa kullandığımız yöntem olan yazı-tura oyununu Google bizlere sunmuş! Bozuk paranız yoksa veya hile olabileceğini düşünüyorsanız ve yazı-tura sonucu bir şeye karar verilecekse Google’a yazı tura atmanın ingilizcesi olan “Flip a Coin” yazarsanız Google sizin yerinize parayı havaya atacak ve sonucu size söyleyecektir. Hem masaüstünde hem mobil uygulamalarda kullanabilirsiniz.
Google Gravity
Gravity hepimizin bildiği gibi İngilizce’de yerçekimi anlamına geliyor. Arama çubuğuna “Google Gravity” yazın ve “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna basın. Google size sürpriz hazırladı! Bir anda yer çekimi devreye girmiş olacak ve havada olan her şey yere düşecek. Bu özellik sadece masaüstü tarayıcılar tarafından desteklenmektedir.
Thanksgiving
Şükran Günü, ABD ve Kanada’da hasata ve geçmiş yılın tüm nimetlerine şükretmek için kutlanan bir ulusal bayram olarak bilinmektedir. Şükran gününün bulunduğumuz yıl içerisinde hangi güne denk geldiğini öğrenmek için Google Arama Motoru sonucu söylemektedir. Arama çubuğuna “Thanksgiving” yazınca hangi tarihte ve hangi günde olduğunu görebilirsiniz.
Roll a Dice
Google’a bunu yazarsak ne olur diye merak ediyorsunuz değil mi? Bir zar at cümlesinin İngilizce karşılığı olan “Roll a Dice” cümlesini Google’da aratırsanız, Google sizin yerinize zar atacaktır. Zar sayısını 6’ya kadar çıkarıp, atılan zar toplamlarını otomatik olarak görebilirsiniz. Hem masaüstü aramalarında hem de mobil aramalarında zar oyununa ulaşabilirsiniz.
Packman
Çocukluğumdan beri sevdiğim oyun olan Packman hiç bir ek indirme, yükleme gerekmeden Google tarafından sağlanmaktadır. Google arama çubuğuna “Packman” yazın ve oyunu indirmeden, yüklemeden aynı heyecan ile doyasıya oynayın. Hem masaüstünden hem de mobilden arama yaptığınız zaman oyun açılacaktır.
Do a Barrel Roll
Yine Google’ın yaptığı esprili aramalardan biri! “Varili yuvarla” anlamında kullanılan “Do a Barrel Roll” cümlesini Google’da aratınca ekran bir varil gibi tek tur yuvarlanacaktır. Hem masaüstü hem de mobil aramalarınızda bu heyecanı yaşayabilirsiniz.
Once in a Blue Moon
Kırk yılda bir, çok nadir anlamına gelen “Once in a Blue Moon” deyimini Google’da arattığınız zaman şaşırtıcı bir şekilde 1.16699016 × 10-8 hertz formülü çıkıyor. Ne anlam taşıdığını bu yazıyı yazarken bende merak ettim. Yaklaşık olarak 2715 seneye denk gelen bu devir formülü uzak zaman anlamı taşıyor. Arama masaüstünden yapıldığı taktirde farklı sonuç verirken, mobilden arama yaptığınız zaman bu formül ile karşılaşabilirsiniz.
Marquee HTML
Kayan yazı anlamı taşıyan Marquee ile yazım dili olan HTML’yi birleştirip “Marquee HTML” şeklinde arama yapınca ilk satırda bulunan arama sonucu sayısının sağdan sola doğru kaydığını göreceksiniz. Bu arama efekti sadece masaüstü aramalarında desteklenmektedir.
Resmi ve Dini Bayramlar
Tüm bayramları bilen Google bizim de resmi ve dini bayramlarımızı biliyor ve gösterirken bize yardımcı oluyor elbette! “Kurban Bayramı”, “Ramazan Bayramı”, “Cumhuriyet Bayramı” aramalarını yaparsanız hangi gün başlayıp, ne zaman bittiğini görebileceksiniz.
Fun Facts
Eğlenceli gerçekler anlamına gelen “Fun Facts” veya meraklı hissediyorum anlamına gelen “i’m feeling curious” cümleleri Google’dan aratılınca “Büyük Kanyon kaç metre derinliğinde?”, “1971’de bir galon gaz ne kadardı?”, “Çakmak ne zaman icat edildi?” gibi rastgele seçilen eğlenceli soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. İngilizce olarak cevap alabileceğiniz servisi hem masaüstü tarayıcılarından hem de mobil tarayıcılardan kullanabilirsiniz.
Random Number Generator
Rastgele numara üretici anlamı taşıyan arama olan “Random Number Generator” bir sayı tut oyununun can bulmuş hali ile karşımıza çıkıyor. İlk aramada 1 ile 10 arasında bir sonuç veren bu harika Google araması, sonrasında numara üretme aralığını değiştirerek tahmin oyunu halini alıyor. Hem masaüstünden hem de mobilden arama yapılmasını destekliyor.
Festivus Pole
Festivus, Noel sezonunun baskılarına ve ticariliğine alternatif olarak 23 Aralık’ta kutlanan laik bir tatil olarak ilan edilmiştir. Bu tarihin içinde bulunduğumuz yıl içerisinde hangi güne denk geldiğini “Festivus pole” aramasını Google’a yaparak görebilirsiniz. Hem masaüstü hem de mobil tarayıcılar desteklemektedir.
Anagram
Anagram kelime anlamı olarak bir sözcüğün veya sözcük grubunun harflerinin değişik düzenle başka bir sözcüğü veya sözcük grubunu oluşturmasıdır. Google aramasına “Anagram” yazdığınız taktirde Google espri yaparak “Bunu mu demek istediniz? Rana Gam” sonucunu çıkarmaktadır. Hem masaüstü hem de mobil tarayıcılar desteklemektedir.
What is the loneliest number?
Google seni seviyorum dedirtecek bir güzellikte; en yalnız sayı nedir anlamı taşıyan “What is the loneliest number?” sorusunu Google amcaya sorarsanız size hesap makinesi açarak 1 sonucunu verecektir. Hem masaüstü hem de mobil tarayıcılar desteklemektedir.
What is the answer to life the universe and everything?
Evrene ve her şeye hayatın cevabı nedir sorusunun İngilizce haline Douglas Adams gibi Google’da 42 cevabını vermektedir. Hem masaüstü hem de mobil tarayıcılar desteklemektedir.
Color Picker
Renk seçici anlamına gelen “Color picker” terimini Google’da aratınca karşınıza renk kutusu çıkmaktadır. Bu kutuda rengi seçerek o renge ait HEX, RGB, CMYK, HSV, HSL değerlerini bulabiliyorsunuz. Günde en az bir defa bu aramayı yapıyorum. Benim için Google tarafından en faydalı aramalar arasında bulunan “Color picker” hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Spinner
Yine zar mantığıyla 1 ve 6 arasında şans vererek numara çıkmasına olanak tanıyan bir şans oyunu hizmeti sunuyor Google. Bu arama ile çarkı felek mantığında bir çember çıkıyor ve çarkı çeviriyorsunuz, rastgele bir sayı çıkıyor. Ayrıca kaydırmalı hizmet olan “Spinner” araması yan sayfaya geçince stres çarkı da açıyor. Hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Breathing Exercise
Google stresli anlarınızda destek olacak bir diğer sürpriz ile karşınıza çıkıyor. Bir dakikalık nefes egzersizi yapmak istiyorsanız Google aramalarına “Breathing Exercise” yazın ve çıkan direktiflere uyarak kendinize bir dakika ayırın. Bu arama sonucu hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Hesap Makinesi
Google kendini gelişmiş bir hesap makinesine de çevirebilmektedir! Arama çubuğuna “Hesap makinesi” veya “Calculator” veya kısaca “Calc” yazarak gelişmiş bir hesap makinesini açabilirsiniz. Üstelik hem mobil hem masaüstü tarayıcılarda bu özellikten faydalanabilirsiniz.
Bletchley Park
Birleşik Krallık şifre çözücüleri tarafından Nazi Almanyası’nın Enigma ve Lorenz şifrelerinin çözülmesi amacıyla üs olarak kullanılan “Bletchley Park” ismi Google araması yapılınca sağ tarafta çıkan tanıtım penceresinde ki isim satırı şifrelenerek, bir kaç saniye içinde çözümlenen Bletchley Parkı yazısını sizlere veriyor. Bu arama sonucu hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Animal Sounds
Ali Baba’nın bir çiftliği var, çiftliğinde hayvanları var! Google arama çubuğuna “Animal Sounds” yazınca karşınıza neredeyse tüm hayvanlar çıkıyor. Altında çıkan hoparlör tuşuna basınca ise o hayvana ait sese ulaşabiliyorsunuz. Bu arama sonucu hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
I’m a Teapot
“Talep edilen kuruluş gövdesi kısa ve sağlamdır.” gibi iddialı bir anekdot ile sizi karşılayan anlam veremediğim Google sayfasına erişim sağlayarak fare yardımı ile çaydanlığı eğerek yanında bulunan bardağa çay doldurabilirsiniz. Google Çaydanlık sayfasının neden oluşturulduğu konusuna tam anlam verememiş olsam da Google sürprizleri bitmiyor. Bu arama sonucu hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Play Snake
Hepimizin bir zamanlar heyecanla oynadığı yılan oyunun oynamak için Google arama çubuğuna “Play Snake” yazmanız yeterli. Yine hiç bir indirme ve yükleme işlemi uygulamadan, tarayıcı üzerinden yılan oyununu oynayabilirsiniz. Bu arama sonucu hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Tic Tac Toe
SOS oyununu hepimiz biliyoruz değil mi? Google canınızın sıkıldığı zamanlar zorluk seviyesini sizin belirlediğiniz sanal zekayla veya farklı arkadaşlarınızla bağlantı kurarak SOS oyununu oynamak için Google arama çubuğuna “Tic Tac Toe” yazmanız yeterli. Hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Solitaire
Tüm efsane oyunları Google sunar da “Solitaire” oyununu unutur mu? Google Solitaire sayfasına girerek indirmeden, yüklemeden kolay ve zor seçenekleri ile Solitaire oynayabilirsiniz. Hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Atari Breakout
Masaüstünden Google arama çubuğuna “Atari Breakout” yazıp, kendimi şanslı hissediyorum butonuna bastığınızda Google Görseller bir anda 72 yapımı atarilerimizin vazgeçilmezi Pong oyununa dönüyor. Oyunu yalnızca masaüstünden oynayabilirsiniz.
Askew
Çarpık anlamında ki “Askew” kelimesini Google üzerinden arattığınız zaman bir anda çıkan sonuçların çarpıklaşacağını göreceksiniz. Merak etmeyin telefonunuz veya bilgisayarınızın ayarları bozulmadı, bu bir Google şakası! Hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Recursion
Yine bir Google şakası! Arama çubuğuna özyineleme anlamına gelen “Recursion” yazınca, “Bunu mu demek istediniz?” satırında yine “Recursion” yazdığını göreceksiniz. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Cha-Cha Slide
Aşırı eğlenceli! Google arama çubuğuna “Cha-Cha Slide” yazın ve snipped olarak ilk sırada çıkan Youtube videosunda ki mor mikrofona tıklayarak eğlenmeye başlayın. Bazen istem dışı bu aramayı yaparak kendimi eğlendiriyorum. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Conway’s Game of Life
1970 yılında İngiliz matematikçi John Horton Conway, Game of Life’ı geliştirdi. Komik gelebilir ama bu oyun sıfır oyunculu bir oyundur, sadece arkanıza yaslanıp hücrelerin yaşadığını, ölmesini ve çoğalmasını izlersiniz. “Conway’s Game of Life” aramasını yapıp sağ tarafta çıkan tanıtım kutusunda bu hücreleri izleyin. Sadece masaüstü aramalarında kullanılabilen bu oyun, hayatı simgelemektedir.
Dreidel
Dreidel veya dreidle olarak bilinen terim, Yahudi Hanuka bayramında oynanan dört kenarlı bir topaçtır. Dreidel’in her yüzünde İbrani alfabesinin bir harfi bulunur. “Dreidel” aramasını Google çubuğuna yaparak topaca erişebilirsiniz. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Google Logo History
Bugüne kadar 6 logo değiştirip, yedinci logosunu kullanan Google logolarını merak ediyorsanız arama çubuğuna “Google Logo History” yazmanız yeterli! Açıklama ve tanıtımlarıyla beraber tüm logolar karşınıza gelecektir. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Kerning
Tipografide karakter aralığı, genellikle görsel açıdan hoş bir sonuç elde etmek için orantılı bir yazı tipindeki karakterler arasındaki boşluğu ayarlama işlemi anlamına gelen “Kerning” aramasını yapınca Google, her k e r n i n g kelimesi arasında otomatik olarak boşluk oluşturmaktadır. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Metronome
Metronom, sabit bir ritim elde etmek amacıyla belli aralıklarla vuruş sesleri çıkartan bir alettir. Yunanca metron ve nomos sözcüklerinin birleşmesiyle türetilmiştir. BPM birimine göre vuruş ses hızlarını duymak için Google arama çubuğuna “Metronome” yazmanız ve dinlemek istediğiniz aralığı seçtikten sonra oynat tuşuna basmanız gerekir. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Green Hill Zone
Sonic karakterini, videolarını ve oyunlarını hatırlıyoruz değil mi? Green Hill Bölgesi, 1991 yılında Sega Genesis için piyasaya sürülen platform oyunu Sonic the Hedgehog’un ilk seviyesidir. “Green Hill Zone” aramasını Google üzerinden yapınca, tanıtım kutusunun üzerinde özlediğiniz Sonic karakterini göreceksiniz. Sonic her zaman ki gibi ayakta durup, bazen de uzanırken üzerine tıkladığınız zaman yine özlediğiniz sesi duyup, yuvarlandığını göreceksiniz. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Super Mario Bros
Yine özlem duyulan bir oyun ve tanıtım kutucuğuna eklenen bir oyun içeriğine ait küçük bir detay. “Super Mario Bros” aramasını yaparsanız çıkan tanıtım kutucuğunda Super Mario oyununda büyümek için elde ettiğimiz mantarı bulduğumuz gizemli kutu amblemi çıkmaktadır. Üzerine çift tıklayınca ise altın sesini duyacaksınız. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Webdriver Torso
Webdriver Torso, doğası hakkındaki spekülasyonlar ve bazı videolarında yer alan şakalarıyla 2014 yılında ünlenen bir YouTube otomatik performans testi hesabıdır. Arama çubuğuna “Webdriver Torso” yazınca Google logosunun bir anda değiştiğini göreceksiniz. Arama tipi hem masaüstünden hem de mobilden hizmet vermektedir.
Uçuş Durumu Öğrenme
Google üzerinden yolcu uçaklarının durumunu, inip inmediklerini ya da rötar olup olmadığını da öğrenebiliyorsunuz. Uçuş kodunu arama çubuğuna yazıp arattığınızda o uçuşla ilgili tüm bilgiler en üst sırada tüm ayrıntıları ile çıkıyor.
Hesap Makinesi Olarak Kullanma
İstediğiniz bir matematik işlemini, Google arama çubuğuna yazınca sonuç direkt olarak size görülüyor, aramayı tamamladığınızda ise hesap makinesinde çözülmüş haliyle sonuç karşınıza çıkıyor.
Dünya Saatlerini Öğrenin
Hangi şehirde tarihin ne olduğunu, saatin kaç olduğunu ve saat dilimini öğrenmek için arama çubuğuna “what time is it in Tokyo” yazmanız gerekecektir. Tokyo’yu örnek olarak yazdım. Merak ettiğiniz şehri siz değiştirerek yazabilirsiniz.
Kafasını Buzdolabına Sokan İnsanlar
Google arama motorunda görsellere “241543903” yazarak aratırsanız karşınıza çok saçma bir şekilde kafasını buzdolabına sokan insanlara ait fotoğraflar çıkacaktır.
Birim Çevirme
Birimleri kolaylıkla birbirine çevirebilirsiniz. Örneğin; “4 lb to kg” yazarsanız pounds birimini kilograma çevirebilirsiniz. Veya “4 kg to gr” aramasını yaptığınızda yine birimlere karşılık geren rakamları görebilirsiniz. Bu arama tipini sadece matematiksel değerler için düşünmeyin. “1 dolar to TL” yazarsanız o an Türk Lirasının dolar karşılığını da öğrenebilirsiniz.