Sahip olduğumuz coğrafya gereği sürekli yağış nedeniyle küf, her yerde ortaya çıkabilir. Duvarda küf neden olur ve tavanda küf neden olur? Küf nemli alanlarda gelişir. Nem, sıcak hava soğuk yüzeylere çarptığında oluşur. Küf sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda kokabilir ve nihayetinde sağlığımızı da olumsuz etkiler. Küf ilk zamanlar rahatsız edici olmayabilir, ancak büyüdüğünde bu koyu lekeler çirkin hale gelir. Sağlığınız için zararlı olabileceğinden, küfü gördüğünüz anda çıkarmanız ve temizlemeniz önemlidir. Küflenme aşamasını tanıyarak çözüme giden rehberime hoş geldiniz. Haydi başlayalım; duvardaki küf nasıl temizlenir?
İçindekiler
Küf zararlı mıdır?
Küf gözleri, burnu, akciğerleri ve cildi tahriş edebilir ve astımınız varsa semptomları kötüleştirebilir. Bu nedenle, küf oluşumunun önlenmesine yardımcı olmak için düzenli olarak temizlik gerçekten önemlidir. Ve bir yerde küf oluşumu görürseniz, hemen temizleyin.
Küf oluşumu nasıl önlenir?
İç mekanlarda küfü ve nemi önlemek için birçok yöntem vardır. Alacağınız önlemler, hem evinizin hem sizin sağlığınız için kalıcı çözümler oluşturacaktır. Evinizin konumundan tutunda, kullandığınız boyaya kadar her şey nem ve küf oluşumunu önlemenizde yardımcı olacaktır. Mesela en iyi küf önleyici boya ISO NEM MS82’dir. Şimdi gelelim önleme çalışmalarına. Duvardaki küf nasıl önlenir?
- Nemli bir bölgede yaşıyorsanız, havadaki nemi azaltmak için bir nem alıcı kullanın.
- Sıcak nemli havanın içeri girmesini önlemek için tüm pencereleri ve kapıları kapalı tutun
- Çamaşır kurutma makinenizi kullanmaktan kaçının ve çamaşırlarınızı açık havada kurutun.
- Dolaplarınızda nem emiciler kullanın, nemi emmek için doğal bir sünger görevi görür.
- Bir kaseyi kaya tuzu veya kabartma tozu ile doldurun. Kaya tuzu havadaki nemi emecek ve kabartma tozu küf kokusunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
- Klimanızı nem alma ayarında kullanın.
- Buharlı sıcak duşlar yerine konforlu soğuk duşlar alarak havadaki nem miktarını azaltacaksınız. Banyo kapısını kapatmayı ve egzoz fanınızı da kullanmayı unutmayın.
- Bitkiler nemi dışarı atacağı için iç mekan bitkilerini dışarıya yerleştirin.
- Ocakta yemek pişirirken tavalarınızı kapak ile örtün, böylece nemi içeride tutarsınız.
Evde ki küfü temizleme ipuçları
Tüm önlemleri almanıza rağmen küf oluşumunu önleyemediniz mi? Öyleyse ikinci adıma geçmenin zamanıdır. Duvarda ki küf lekesi nasıl çıkar sorusuna cevap bulmanın zamanı geldi. Doğal yollarla küften kurtulma yolları elbette ki vardır. Evde ki küf nasıl gider soru için en iyi adımları sizin için toparladım. Bu yöntem ile banyo fayans arası küflerden ve tavandaki küflerden de kurtulabilirsiniz. İşte size duvarda ki küf kesin çözümleri;
1. Kalıbı gördüğünüz an temizleyin
Küfün neden olabileceği semptomları azaltmaya yardımcı olmakla birlikte, yüzeyleri lekeleyebilir ve çok uzun süre bırakılırsa çıkarılması zor olabilir.
2. Küfü asla fırçalamayın
Küf kalıbını fırçalamak, evinizin her tarafına küf mantarları yayacaktır.
3. Vakumlama yapın
Silerek mantarı yaymak yerine vakumlama yapmak çok daha iyi sonuç çıkaracaktır. Süpürge veya vakum cihazı yardımı ile vakumlama yaptıktan sonra çöp torbasını veya filtresini yenisi ile değişmeyi unutmayın.
4. Kağıt havluyla temizleyin
Kalıbı temizlemek için kağıt havlu kullanmayı tercih ederim çünkü daha sonra atabilirim. Alternatif olarak, küfü temizlemek için tekrar kullanılabilir bir bez kullanabilirsiniz, ancak bezinizde küf oluşumunu önlemek ve öldürmek için bezinizi gece boyunca sirkeye batırdığınızdan emin olun.
5. Çamaşır suyu temizleyicilerini anlama
Beyazlatıcı veya beyazlatıcı formül içeren temizleyiciler küfün yok olmasına neden olur, ancak onu öldürmez. Çamaşır suyu ile küf temizliği yaptığınızda, küf kalıbı yenide oluşur. Çamaşır suyu kullanıyorsanız, küfü öldürmek için aşağıdaki sirke solüsyonunu deneyin.
6. Sirke ile küf temizliği
Sirke doğal bir temizleyicidir ve size söz veriyorum sirke kokusu 20 saniye içinde kaybolacaktır. Bir sprey şişesine 1 ölçü sirke, 1 ölçü su ve birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyerek küfü öldürmeye başlayın . Sirke küf kalıbını öldürmeye yardımcı olacak ve deterjan yüzeyi temizleyecektir. Bu işe yaramazsa, küfü öldürmek için bir çamaşır suyu solüsyonu ve ardından sirke spreyi denemeniz gerekebilir.
7. Karanfil yağı ile küf temizliği
Karanfil yağı da küfü öldürdüğü bilinen çok popüler bir üründür. Karanfil yağı kullanarak evde ki küfü doğal yollarla temizleyebilirsiniz.
8. Alanı aşırı doyurmayın
Halihazırda küflenmiş olan yüzeyinizi, özellikle ahşap yüzeylerinizi su ile doyurmamanız önemlidir. Temizleme solüsyonunuzu bir kağıt havluya püskürtün ve ardından yüzeyi temizleyin. Temizledikten sonra yüzeyin iyice kuruduğundan emin olun.
Kıyafetten küf lekesi nasıl çıkar?
Sirke, özellikle giysilerdeki lekeyi çıkarmak için mükemmel bir küf öldürücüdür. Küflü giysileri 1-2 bardak sirkeli bir kova suya batırın. Çamaşır makinesinde deterjanlı soğuk su kullanarak düzenli programda yıkama yapın. Herhangi bir bakteriyi daha fazla öldürmeye yardımcı olmak için güneşte kurutun.