Uzun süredir gerek reklamlardan gerek Trendyol uygulamasından aşina olduğum Dolap uygulamasını detaylı şekilde incelemek istedim. Aslında 2019 yılında bir alışveriş yapmışım fakat muhtemelen Dolap uygulamasına Trendyol gözüyle baktığım için hatırlamıyordum. Bu sefer uygulamayı sadece alıcı olarak değil aynı zamanda satıcı olarak incelemek istedim ve onlarca sipariş kargoya veren biri olarak deneyimlerimi size aktarıyorum.
Dolap uygulamasından bir şey alınır mı?
İhtiyacınız olan bir ürünün fiyatını piyasa araştırmasıyla öğrenip kıyaslama yaparak uygun ise alabilirsiniz. Üzüldüğüm bir nokta oldu; amacına hizmet etmenin dışında kullanılıyor. Yani aslında insanların elinde kullanmadıkları ürünleri alıp, satmak için oluşturulan platform, işletmeler tarafından esir alınmış durumda. Bu ne demek oluyor diyecek olursanız; aradığınız ürünü uyguna bulmanız hayli zor. Fakat arada gerçekten amaca hizmet eden satıcılar yok mu? Elbette ki var.
Dolap’tan ürün alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hizmet bedeli ve kargo ücreti alınıyor olması. Birçok ürünün kargo ücretini alıcılar karşılayacak şekilde fiyat belirliyor satıcılar. Bu fiyat bize koymaz diye düşünmeyin. Özellikle 100 TL altı bir ürün alacaksanız ödemeniz gereken fiyatlar can sıkıcı olabiliyor. Mesela 50 TL’ye bulduğunuz bir ürünü sepetinize eklediğinizde, hizmet bedeli olarak 7,99 TL ve kargo bedeli olarak 15,99 TL daha ödemeniz gerekecektir. Yani 50 TL’lik ürün size 73,98 TL’ye mal olacaktır. Yani neredeyse 50% fazla para ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu yüzden hizmet bedeli ödemeniz gerektiğini unutmamakla beraber, kargo ücreti alınıp, alınmadığına da bakmanız gerekir.
Dolap güvenilir mi?
Bir firma ile değil, üçüncü şahıslarla alışveriş yaptığınızı unutmayın. Bundan dolayı genel olarak paranız uygulama tarafından güvende tutulsa da gelecek üründe sürprizlerle karşılaşmanız da ihtimaller dahilinde. Şu ana kadar aldığım ürünlerde bir problem yaşamadım. Fakat Dolap’tan ürün alırken dikkat edilmesi gereken şeylerin başında satıcının satış geçmişi ve kazandığı rozetler olduğunu da hatırlatmak isterim. Yaptığım tüm alımları yüksek puanlı satıcılardan tercih ettim.
Dolap’ta bir şey satılır mı?
Onlarca ürün sattığımı söylemiştim. Can sıkıcı olan yanı ise kargo ücretini üstlenmek zorunda kaldığım anlar ve satış bedeli üzerinden uygulamanın kestiği 10%’luk hizmet bedeli. Dolap uygulaması satıcıdan 10% ve alıcıdan 7,99 TL gibi ücretler alıyor. Yani Dolap; hem alıcıdan hem satıcıdan kazanıyor. Tekrar konumuza dönelim; elinizde olan bir ürünü fotoğraflarıyla ve açıklamalarıyla belirterek uygulamaya ekleyebilirsiniz.
Dolap’ta nasıl hızlı satış yaparım?
Alıcıların kampanyaları kovaladığını biliyorsunuz. Bir satıcı iseniz sizin de aynı ciddiyet ile kampanyaları takip etmeniz ve elinizde ki ürünleri bu kampanyalara dahil etmeniz gerekiyor. Ayrıca gerçekten ihtiyaç fazlası ürün satıyorsanız fiyatı uygun tutmanız gerekiyor. Kendi satış kataloğuma eklediğim 15 ürünün 8 tanesini sadece 3 günde sattım. Arasında zarf açacağı, hafıza kartı okuyucu gibi satılmaz dediğim şeyler de vardı. Kampanyaları doğru kullanarak, alıcılara ulaşmanız kaçınılmaz.
Dolap Güvenilir Satıcı Rozeti nasıl kazanılır?
Beşinci siparişim alıcısına ulaştığında güvenilir satıcı rozeti profilime eklendi. Rozet alabilmek için dikkat etmeniz gereken şeyler; gelen yorumlara ve tekliflere hızlı yanıt vermek, gelen siparişi ilk 24 saat içerisinde kargo firmasına teslim etmek ve hiçbir siparişi iptal etmemek. 90 gün içerisinde aldığınız en az 3 siparişi belirttiğim kriterleri gözettiğiniz takdirde güvenilir satıcı rozetini alabilirsiniz. Kazandığınız rozet satış yaptığınız sürece profilde korunur. Eğer 90 gün boyunca satış olmazsa, rozet profilden silinebilir.