Ölüm haberiyle beraber Türkiye’de ki her insanı üzüntüye boğan Türk psikolog ve iletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu uzun zamandır takip ettiğim ve herkes gibi beni de hüzne boğan bir ayrılık yaşattı. 40’tan fazla bilimsel makalesi yayımlanan İstanbul Beşiktaş’ta yaşadığı dairede ölü bulunan psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu‘nun ilk izlenimlere göre düşme sonucunda yaşamını yitirdiği açıklandı.
Doğan Cüceloğlu Kimdir?
Doğan Cüceloğlu, 1938 Mersin Silifke’de dünyaya geldi. 11 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğuydu. On yaşındayken annesini kaybetti. Silifke’de ortaokulu bitirdikten sonra subay olan abilerinin yanlarında; Ankara ve Kırklareli’nde okudu ve Kırklareli Lisesi’nden mezun oldu.
Ankara Atatürk Lisesi’nde edebiyat ve kompozisyon öğretmeni olan Cahit Okurer’in etkisi altında kalarak, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne yazıldı ve oradan mezun olduktan sonra ABD’de Illinois Üniversitesi’nde doktora yaptı. İletişim psikolojisi uzmanlık alanıdır. Doğan Cüceloğlu, Amerika’da doktora yaparken, kendisi gibi doktora öğrencisi olan Emily ile tanıştı ve evlendi. 11 yıl süren evliliğinden Ayşen, Elif ve Timur adlarında üç çocuğu oldu. 11 yıl sonra evliliğini noktalayan Doğan Cüceloğlu, ikinci evliliğini Yıldız Cüceloğlu ile yaşadı.
Gelişim süreci içinde kazandıklarını kitaplar yoluyla paylaşmaya karar vererek kitap yazmaya başladı. Amerika’daki görevinden emekli olup ayrıldıktan sonra Türkiye’de de kitap yazmayı sürdürdü. Kitap yazmanın yanı sıra konferanslar ve seminerler düzenledi ve televizyon programlarına başladı. İletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu, kırktan fazla bilimsel makalesi ve çok sayıdaki kişisel gelişim kitabı ile tanınıyor.
1990’dan bu yana kitaplarını Türkçe olarak yayınlamaya özen gösteren Cüceloğlu, Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları içinde inceleyen kitaplar yazmıştır.
Doğan Cüceloğlu Neden Boşandı?
Üç çocuklu mutlu olarak gözlenen bir evliliğin neden bittiğini Doğan Cüceloğlu pişmanlık duyduğu konuları dile getirdiği bir makale ile 2006 yılında bizlere anlatmıştı. Makale alıntısı;
Emily’i ne kadar kırdığımı şimdi daha iyi anlıyorum.
Onun Amerikalı olmasını sanki bir insanlık suçu haline getirdim. O elinden geleni yapmaya çalışarak Türkçe öğrendi, Türk yemeklerini öğrendi, Türk arkadaşlarımla ve onların eşleriyle ilişki kurdu. Ama ben kendime kızgındım, Her fırsatta Emily’i kırdım, üzdüm, incittim; ona kızgındım.
Şimdi daha iyi anlıyorum, aslında hepsinin temelinde kendime olan kızgınlığım yatıyordu.
Emily’i herhangi bir konuda benden farklı düşünemezdi; aynen benim gibi düşünmeliydi. Şimdi bunları yazarken bu söylediklerim bana gerçekten tuhaf geliyor, “bunu ben gerçekten yaptım mı?” diye soruyorum kendime. Ama yaptım. Bir kadının kocasından farklı düşünmesi gücüme gidiyordu; erkekliğime dokunuyordu.
Şimdi anlıyorum, zavallı kızın yaşamının en zor ve en duyarlı zamanında ona destek olacak hiçbir şey yapmadım. Ondan, sürekli, küçük kasabada yetişmiş kocasına itaat etmeyi damarlarında hisseden, kendine ait hiçbir düşünce ve duygusu olmayan, aynen benim düşündüğüm gibi düşünen ve hissettiğim gibi hisseden bir kadın olmasını bekledim. Böyle bir şey yaptığımın ve bu beklentilere sahip olduğumun o zaman farkında değildim; şimdi geri dönüp baktığım zaman farkına varıyorum.
Niye böyle yapıyordum? Geçen yazımda belirttiğim gibi bu yetişme ortamından getirdiğim varoluş tarzımın doğal bir yansımasıydı; karı koca ilişkisinde daha farklı nasıl ‘olunur’ bilmiyordum.
Doğan Cüceloğlu Neden Öldü?
83 yaşında hayata gözlerini yuman psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, Beşiktaş semtinde ki evinde düşüp, başını vurmasından dolayı vefat etmiştir.
Doğan Cüceloğlu Kitapları
- Var mısın?
- Öğretmenim Bir Bakar Mısın?
- Evlenmeden Önce
- Geliştiren Anne-Baba
- Derviş’in Aklı
- Gerçek Özgürlük
- İçimizdeki Çocuk
- İletişim Donanımları
- Başarıya Götüren Aile
- Damdan Düşen Psikolog
- Savaşçı
- İyi Düşün Doğru Karar Ver
- Mış Gibi Yetişkinler
- Mış Gibi Yaşamlar
- Korku Kültürü
- Onlar Benim Kahramanım
- Öğretmen Olmak, Bir Can’a Dokunmak
- Bir Kadın Bir Ses
- İçimizdeki Biz
- İnsan Ve Davranışı
- İnsan İnsana
- İnsan İnsana sohbetler 1
Doğan Cüceloğlu Sözleri
- Unutma, ölüm en güçlü öğretmendir. – İyi Düşün Doğru Karar Ver, Doğan Cüceloğlu
- Kim olduğun o kadar bağırıyor ki, ne dediğini duyamıyorum. – Savaşçı, Doğan Cüceloğlu
- Düğün bir maddi güç gösterisi olmamalı. Evlenme olgunluğuna gelmemiş olanlar düğünü çok önemser. – Evlenmeden Önce, Doğan Cüceloğlu
- Bence siz, hangi soruları soracağınızı bilmeden, soramadığınız soruların cevaplarını arıyorsunuz. – Savaşçı, Doğan Cüceloğlu
- İnsanın kaçamayacağı en büyük otorite kendi vicdanıdır. – Savaşçı, Doğan Cüceloğlu
- Engеlliyi yok sаyаn bir toplum, zаmаnlа kеndi insаn özünü kаybеdеr.
- Ölümün аvcılık yаptığı bu dünyа dа kuşku vе pişmаnlık için zаmаn yoktur,аncаk kаrаrlаr için vаkit vаrdır.
- Ne kendini ne de olayları yargıla! Ne alkışlayıp böbürlen, ne de kendini kötüle. Nehir akıyor, sen o akışın farkında olmaya devam et.
- Mükemmel değil, iyi insan yetiştirmeyi hedefleyin.
- Bir ebeveynin çocuğuna verebileceği en büyük hediye, ona her koşulda ayağa kalkabilecek gücü kendinde bulabilme yetisini kazandırmaktır.
- Hiçbir kitabın veya seminerin size düşündüremeyeceği şeyleri, çocuğunuzla yaptığınız sohbetler sırasında düşünebilirsiniz.
- Şimdiki rahatından fedakarlık yapamayan anlamlı, coşkulu ve güçlü bir gelecek için uğraş veremez.
- Her olayda öğrenilecek bir şey vardır; akıllı insan kendini suçlamak yerine, ‘Bu olaydan ne öğrenebilirim?’ diye düşünür.