İdeal ev, farklı tasarımlar, hayatınıza değer katın, konforlu yaşam, şık yaşam diyerek güzelim, yalın hayatımızdan koptuk. Son günlerde elektrik ve su tesisatı arızalar vermeye başlayınca görsel ve konfor için yapıldığı söylenen her şeyin aslında ne kadar gereksiz olduğunu fark ettim. Bir evde olması gerekenleri ve ideal evin önceliklerini saymakla bitirmek mümkün değil fakat ben size yeni alınan evde neyin olmaması gerektiğini söyleyebilirim.
Bu sayacaklarım tecrübe edebildiğim maddeler, sizin de eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz şeyler var mı?
Gömme Rezervuar (Sifon)
Evimde altın renkli, harika bir görüntüye sahip gömme rezervuar var. Belli bir zamana kadar da oldukça severek kullandım. Ta ki o lanet gün gelene kadar! Eve gelen misafirin çocuğu ne yaptı, nasıl yaptı bilmiyorum fakat sifon takılı kaldı. Belli bir süre uğraştıktan sonra rezervuar kapağını açıp içinde takılı kalan kısmı onardım. Kapağı tekrar taktığımda ise ilk hâli kadar güzel oturmadı ve sürekli sallanmaya devam etti.
Bu kadar da değil! Yine nasıl olduğu bilinmez, çok uzun zaman duvarın içinde sızıntıya sebep olduğu için tüm duvarı kırıp, içeriden ve dışarıdan onarmak durumunda kaldık. Oysa eski düzende ki gibi basmalı veya çekmeli sifon olsa böyle mi olacaktı? Evde gömme rezervuar kullanımı estetik olsa da, uzun süreli kullanımlar için sorun teşkil edebilir. Yeni bir ev alıyorsanız vazgeçmenizin başında duvar içi sifon yer alıyor.
Evde spot lamba
Başlıkta “evde” diye belirtmemin bir sebebi var. Başımdan geçen komik bir olayı anlatarak işe başlayacağım. Alçıpana gömülü spot lamba can çekişerek hayatını kaybetti. Mahallenin köşesinde bulunan elektrikçiye gidip mutfağım için spot lamba istediğimi söyledim. Aldığım sitem dolu cevapta o usta o kadar haklıydı ki! Tam olarak şunu söyledi; “Siz iyice azıttınız! Niye senin evin iş yeri mi? Evde spot lambanın ne işi olur? Adam akıllı avize taktırıp kullanaydın ya! Yok bende spot falan. Çay var, gel otur çay iç.” Evinizde asla olmaması gerekenler listesine spot lambayı da yazmalısınız. Tek sebebi bu ustamızın sitemi değil elbette. Değişim aşaması tam bir eziyet!
Şimdi gelelim neden evde spot lambanın bulunmaması gerektiğine. Normalde lamba bittiği, geçtiği, yandığı zaman ne yaparsınız? Çevirerek ampulü veya floresanı çıkarırsınız, yenisini çevirerek takarsınız değil mi? Led spot lamba değişimi için bu geçerli değil! Şalterleri kapatmalısınız. Spatula yardımıyla alçıpana zarar vermeyecek şekilde çok dikkat ederek spot lambayı yerinden çıkarmalısınız. Elektrik kablolarından bağlı olan yeri sökmelisiniz ve yenisiyle değiştirmelisiniz. Yani ev işleriyle amatör olarak ilgilenenler için; normalde 30 saniye olan lamba değişimi, ortalama 10 dakikanızı alacaktır. Üstelik bir çok spot lambada tasarruf özelliği bulunmuyor! Vay arkadaş! Hem cebinize, hem canınıza… Ne gerek var?
Gergi tavan (Gökyüzü tavan)
Yine başlıkta parantez içinde farklı bir şey yazdım. Neden biliyor musunuz? Evimde ki gergi tavanın altında ki lambalar yanıp sönmeye başladı ve dolayısıyla onarıma ihtiyaç duyuyordu. Evde bir şeylerle uğraşmayı seven biri olarak elbette ki elektrikçi çağırmak yerine ben kollarımı sıvadım. Öncelikle gergi tavan nasıl sökülür kısmına hakim olmam gerekiyordu. İsmi bir türlü aklıma gelmediği için ters tavan nasıl sökülür, gömme tavan nasıl sökülür, brandalı tavan nasıl sökülür gibi sonuç alamadığım birçok arama yaptım. En son aramam; gökyüzü desenli tavan nasıl değiştirilir oldu. O an hatırladım ki bunun ismi gergi tavandı.
Gergi tavanın altında ki LED’ler uzun süreli kullanıma uygun olsa da ya lambasından ya da LED motorundan dolayı elbette ki değişime ihtiyaç duyacaktır. Yine spot lamba değişiminde ki süreç gibi, normal lambayı değiştirmek 30 saniye sürerken, gergi tavanda biten lambayı değiştirmek yarım saatinizi alacaktır. Kabul ediyorum, güzel görünüyor ama gerek var mı?