Metaverse ve NFT son dönemlerde oldukça fazla konuşuluyor. Henüz olmasa da çok yakında Metaverse Çağı‘nın başlayacağına inananlar da oldukça fazla. Özellikle Bitcoin’i ilk zamanlarda almamakla yakınan insanlar tarafından yeni bir ümit kapısı aralanmış oldu; Metaverse zengin eder mi? Eder mi bilmem ama meraklı insanlar sayesinde bu sanal dünya benim de dikkatimi çalmayı başardı. Oldukça ciddi bir araştırma sürecinin ardından, elbette ki elde ettiğim bilgileri paylaşmak farz oldu.
Metaverse (Metaevren) nedir?
Öncelikle mevzuyu bilmeyenler için olaya tanımları aşarak başlamamız gerekiyor. Metaverse kelimesi, “meta” (öte) ve “universe” (evren) sözcüklerinin anlamlarının karışımından türetilen bir sözcük. Facebook’un adını ve stratejisini değiştirmesiyle gündeme gelen metaverse, yani sanal evren; gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor.
Metaverse çıkış tarihi olarak Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’i göstermek yanlış olmayacaktır. Facebook Reality Labs’ı yöneten Andrew Bosworth, “Bu ürünlerin çoğu, ancak önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde tamamen hayata geçirilecek” diyor. Görünen o ki; Metaverse dünyası uzun yıllar konuşulmaya devam edecek.
Yeni Metaverse Projesi ile her şeyi yapmak mümkün
Metaverse Zuckerberg video ile yapılan açıklamada; “sadece bakmak yerine içinde bulunduğunuz bir internet” olarak tanımlıyor. Salgın döneminde tüm dünyanın eve kapanması, evden çalışması ve iletişiminin çoğunu evden yürütmesi de kısmen metaverse evreninin önceden deneyimlenmesini sağladı.
Metaverse projeleri oldukça zengin yelpazeye sahip. Alışverişten konsere, seminerden açık arttırmaya kadar bir çok proje metaverse borsası içinde yerini buldu. Hatta metaverse düğün konsepti de oldukça dikkat çekti. Metaverse çılgınlığının sınırları zorlayıcı sanal dünyasında sadece arsa alıp, arkadaşlarınızla bir araya gelmiyorsunuz. Aynı zamanda kaybettiğiniz yakınlarınızla da buluşmak bu sanal dünya ile gerçek oluyor. Kulağa oldukça ilginç gelse de önümüzdeki zamanlarda yıllar önce ölen yakınlarıyla bu evrende bir araya gelen insanları daha sık görmeye başlayacağımız da bir gerçek.

Metaverse arsa nedir?
Özellikle belediye başkanları, belediyelere ait alanları satın aldıklarında bu soruyu kendime sordum. Sonra ise, milyonlarca dolar değerindeki birkaç emlak anlaşması, metaverse arsa fiyatları konusunda ki soru işaretlerini aklımıza getirdi. Uzmanlar, bu sanal dünyanın şimdi 1 trilyon dolarlık benzersiz bir gelir fırsatını temsil ettiğine inansa da gerçekliği konusunda emin olamıyorum.
Metaverse arsa nasıl satın alınır?
Kullanıcıların, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini (metaverse 3d gözlük, metaverse vr gözlük (sanal gerçeklik gözlüğü), akıllı bileklik vs.) kullanarak 3 boyutlu şekilde yer alabileceği bu sanal evrenin, iş toplantılarından eğlenceye çeşitli amaçlarla kullanılması hedefleniyor. Türkiye’de yaklaşık 30 bin, İstanbul’da 15 bin parsel satıldı bile. Stadyum, saray, cami, köprü gibi önem taşıyan alanlar, bir çok ilde tükendi desem yeridir.
Metaverse arsa alma konusunda geç kaldığını düşünenler sakin olsunlar. Çünkü; Ortaköy ve Boğaz hattında parseller 500 lira iken, Bağcılar ve Esenler’de yaklaşık 135 lira civarında satılıyor. Parsellenmemiş alanlarında olduğunu varsayarsak, henüz hiç bir şey için geç kalınmadı. Peki metaverse arsa satın alma işlemi nasıl oluyor? Direkt olarak metaverse üyelik ekranı olmadığından, öncelikle dijital bir cüzdan oluşturmanızı tavsiye ediyorum. Sonrasında sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki Metaverse coins ile ya da sanal cüzdan üzerinden Metaverse coin projeleri olan kripto para ile metaverse üzerinden arsa almak için alışverişe başlayabilirsiniz.
Henüz çok yeni bir oluşum olduğu için ücretsiz olarak temin edebileceğiniz platformlarda var. Arkadaşımın tavsiyesi üzerine metaverse giriş maceram yapımcısı Gezapp şirketi olan “OVR” uygulaması ile oldu. “Metaverse oyna” tuşu eksik olsa da, oyundan farksız diyebilirim. (Bana Pokemon Go oyununu hatırlatıyor.) Bu uygulama ile sanal dünyayı dolaşmak için adımlar atarken, aynı zamanda ödül sandıkları ile yer satı alabileceğiniz para birimleri kazanabiliyorsunuz. Metaverse satın alma sitesi olarak bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Yani görevleri tamamlayarak, metaverse ücretsiz coin ve arsa elde etmenizde şu an mümkün.
Metaverse 1 parsel ne kadar?
“OVR” oyununda, dünya 1,6 trilyon parsele bölünüyor. Dünyanın yüzölçümünü 51.100.000 kilometre kare kabul edersek; metaverse 1 parsel kaç metrekare sorusunun cevabı; 0,00003188125 kilometre kare oluyor.
Metaverse para kazanma için bir yol olabilir mi?
Evet olabilir. Bitcoin, NFT ve Metaverse derken gerçekliğin ve sanalın birbirine girdiği yepyeni bir dijital evrende hızla ilerliyoruz. Bu dünyada vakit geçirenlerin odağında ise son zamanlarda sanal oyun platformu MANA’da meta araziler satın almak var.
Tokens.com’a yüzde 50 hissesini 1,7 milyon dolara satan Gord’un firması Metaverse Group, 2,43 milyon dolara bir dijital arazi satın aldı. Aynı hafta, bir başka sanal arazi arsası, oyna-kazan platformu olan Axie Infinity’de 2,3 milyon dolara satıldı.
Metaverse çeviri
Yeni platformların hayatımıza girmesi yanında yeni terimleri de getiriyor. Bu yeni sanal dünya ile birlikte gelen terimler de oldu. Gözüme çarpanları toparlayıp, kısaca onlara da değinmek istedim;
Artırılmış gerçeklik: Bu teknoloji, gerçek dünyayı baz alır ve bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler de ekler. Perakendeciler bunu, yeni bir kanepenin bir müşterinin oturma odasında nasıl görüneceğini göstermek için kullanır.
Meatspace: Siber uzayın veya sanal ortamın aksine fiziksel dünya.
Mixed reality: Karma gerçeklik, gerçek nesneler gibi görünen ve hareket eden sanal nesnelerin eklenmesiyle gerçek dünyanın bir görünümünü tanımlar. Kullanıcılar hem sanal nesnelerle hem de gerçek nesnelerle etkileşime girebilir.
Multiverse: Çoklu evrenin genel tanımında genellikle birbirinden bağımsız olarak çalışan birçok farklı evrene atıfta bulunulur. Teknoloji/internet/sosyal medya bağlamında bu, Facebook, Minecraft, Instagram, Twitch, Roblox, Fortnite, Discord ve insanların sosyalleştiği, oyun oynadığı, alışveriş yaptığı diğer tüm sanal sosyal medya ve oyun yerleri. Teoride, metaverse tüm bu çoklu evrenleri tek bir yerde toplayabilir.
Virtual reality: Sanal gerçeklik, kulaklık gerektiren sürükleyici bir deneyimdir. Kullanıcıları farklı dünyalara götüren sanal gerçeklik oyunları ve gerçek dünyada geçen eğitimler bulunuyor.
Yorumlar 1