Yaşamın başlangıcından bitişine kadar geçen o uzun yolculuğun ilk adımlarında oyunların ne kadar önemli olduğu, hepimizin malumu. Geleceğin ve kişilik oluşumunun temellerinin atıldığı bu ilk dönemlerde oyunlar, zekâ gelişimi açısından da çok önemli ama her çocuk oyunu zekâ gelişimini aynı oranda destekliyor demek imkânsız. Yine de neredeyse bütün oyunların, çocuk gelişimi üzerinde az ya da çok etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.
Zekâ Geliştiren Çocuk Oyunları
Bir önceki paragrafta da dediğimiz gibi, neredeyse bütün oyunlar çocukların zihinsel gelişimine katkı yapar ancak bazı oyunların katkıları, diğerlerine göre daha fazladır. İşte o oyunların bir mini listesini aşağıda bulabilirsiniz:
Kart Çevirme Hafıza Oyunu
Bu oyunda ön yüzü farklı, arka yüzü ise hepsinde aynı olacak şekilde bir kart dizisine ihtiyacınız var. Dilerseniz bu kartları kendiniz de yapabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına ve yapabilme becerisine göre en az 4 kartı sıralı şekilde dizin. Kartların ön yüzlerinin açık olmasına dikkat edin. Ardından tüm kartların arka yüzünü çevirin ama sıralarını değiştirmeyin. Son olarak çocuğunuzdan birbiriyle aynı olan kartları bulmasını isteyin. Bu oyunu gittikçe zorlaştırabilirsiniz, bunun için yapmanız gereken tek şey kart sayısını artırmak olacaktır.
Puzzle Oyunu
Hem yetişkinlerin hem de çocukların en sevdiği oyunlar arasında yer alan puzzle; bir diğer adıyla yap-bozlar, zeka gelişimi açısından eşsiz birer oyun materyalidir. Bir resmin ya da fotoğrafın bütünsel halini oluşturmak için küçük parçaları doğru şekilde birbirine eşlemelisiniz. Kimi zaman zor gelse de bir süre sonra müdavimi olacağınız ve odaklanma-dikkat becerilerini geliştiren bir oyundur.
Denge Tahtaları Oyunu
Piyasada en bilineni Jenga adı verilen marka olsa da artık birçok marka kendi ürününü çıkartıyor. Kimi zaman küçük marketlerde bile bulunabilen bu oyunda amaç, kuleyi yıkmadan parçaları azaltmak. İnce detayları görmenizi gerektiren bu oyun, ince ve kaba motor becerilerinin yanında tahmin etme becerilerini de kuvvetlendirir.
Dijital Zeka Oyunları
Teknoloji artık hayatımızın her alanında var ve bize hayatı kolaylaştırma imkanı da sunuyor. Doğru ve verimli kullanıldığında geleceğin temellerini atmada bile çok ciddi faydalarının olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Özellikle fiziksel oyunlarla birlikte kullanıldığında dijital oyunlar da zeka becerilerinin güçlendirilmesine katkı sunuyor. Her ne kadar yerli bir oyun olsa da dünya çapında 5,5 milyondan fazla çocuk tarafından kullanıldığını ve düzenli kullanımda zeka becerilerini güçlendirdiğini belirtmek gerek. TÜBİTAK destekli ve pedagog onaylı bir uygulama olan zeka oyunu MentalUP’ı ücretsiz inceleyin.
Kim Olduğumu Tahmin Et Oyunu
Yaşı biraz daha büyük olan, 10 yaş üstü çocuklar için daha uygun bir oyun olan Kim Olduğumu Tahmin Et Oyununda amaç, size verilen ipuçlarından yola çıkarak seçilen kişiyi bulmak. Peki, nasıl oynanır?
Oyunda bir kişi başkan olur. Başkan olan kişi, aklından ünlü birini tutar ve bunu bir kağıda yazar ama diğerlerine göstermez. Ardından diğer oyuncular birer soru sorup kim olduğunu tahmin etmeye çalışırlar. Oyundaki sorular sadece evet ya da hayır şeklinde cevaplanacak şekilde olabilir. Mesela bazı sorular şöyledir:
Kadın mısın?
Genç misin?
Şarkıcı mısın?
Saçın sarı mı?
Reklam İçeriği Tanıtım için üretilen reklam içeriği MentalUP: Eğitici Zeka Oyunu |